BRAJAK VITBERG

Namještaj Hrvata i Slovenke obožavaju Demi Lovato i saudijska kraljevska obitelj

Petra i Robert, mladi dizajneri luksuznog namještaja, prije tri su godine otvorili svoj studio u Ljubljani, a sada njihovi komadi krase eminentne adrese diljem Europe i SAD-a.

Holografske lampe, stakleni stolovi koji se prelijevaju u duginim bojama, zlatni i mramorni detalji... Namještaj Brajak Vitberg, koji izgleda kao da je ispao iz nekog bajkovitog sna ili halucinacije, posljednjih je godina postao predmetom žudnje brojnih zaljubljenika u dizajn diljem svijeta. Neobična rasvjetna tijela i stolovi nastali su prema idejama talentiranog dizajnerskog dvojca Petre Brajak i Roberta V. Bijelića, Slovenke i Zagrepčanina koji su prije tri godine otvorili svoj multidisciplinarni dizajnerski studio Brajak Vitberg u Ljubljani.

Petra i Robert sprijateljili su se na ljubljanskom Arhitektonskom fakultetu i od tada su, kažu, skoro pa nerazdvojni. Tijekom studija su zajedno radili na brojnim projektima i već su tada bili svjesni kako se žele usredotočiti na razvoj svog vlastitog dizajna.

image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS
image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS

"Nekako je bio logičan slijed događaja da skupa otvorimo studio. Naša suradnja se razvijala organski i postepeno, od faksa, a sve je kulminiralo 2019., kada je sve počelo", ispričali su nam Petra i Robert.

Njihov kreativni proces započinje na svakodnevnim sastancima u omiljenom kafiću u centru Ljubljane, kada razmjenjuju ideje za nadolazeće projekte.

"Uz duge razgovore dolazimo do zaključaka i raznih ideja, igramo se materijalima, skiciramo... Naš dizajn i stvaranje vrlo je intuitivno, nekada produkt koji smo u početku zamislili na kraju ispadne potpuno drugačije, jer se uz sami proces otvaraju nove ideje i pristup na koji ih rješavamo. Razlike u našim karakterima omogućuju nam da imamo živopisan i kreativan tijek ideja koji među nama jako dobro funkcionira", složni su mladi dizajneri.

Dodaju kako imaju vrlo sličnu estetiku, a zajedničko im je i to što su odrasli uz roditelje umjetnike. Inspirira ih svašta - od različitih povijesnih perioda do predmeta koje je "načeo zub vremena", u kojima svejedno vide neku nesvakidašnju ljepotu. Dizajnerski dvojac mnogo eksperimentira sa staklom, a najpoznatiji su po rasvjeti, upotrebi holografskih efekata i raznolikih boja, a ne treba izostaviti niti njihove upečatljive mramorne i metalne konzole s dragim kamenjem.

"Poput neke duge priče koje nam sam materijal šapuće. To često pokušavamo replicirati u našem dizajnu, arhetipove klasičnih oblika, a formi želimo dati novu izvedbu u materijalu koji inicijalno nije idealan. Staklo je jedan tako sveopći i dostupan materijal, no određenim tehnikama postaje visokotehnološki i ‘svemoguć‘. Oduševljava nas kakve sve kombinacije može pružiti u dizajnu. Staklo je iz jednoga kuta prozirno, a iz drugog izgleda potpuno drugačije, u lomu svjetlosti i refleksiji", objasnili su nam.

Nakon razvoja ideja na redu su makete i prvi prototipovi, a zatim i izrada kod majstora iz Slovenije i Nizozemske, ali i iz Hrvatske. Pri izradi Brajak Vitberg često spajaju nespojivo te eksperimentiraju s materijalima, vareći ih i spajajući.

image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS
image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS

"Kao da smo u nekom neprekidnom eksperimentu", kažu dizajneri.

Brajak Vitberg od početka su se plasirali na strano tržište, surađujući s nekoliko galerija u Americi i u Europi, a njihovi su kupci većinom stranci. Obožavateljica njihovog dizajna je i pjevačica Demi Lovato, koja je ukrasila svoj Shroom Room s dvije Brajak Vitberg holografske lampe.

"Pošto surađujemo s raznim dizajnerima interijera i galerijama čiji su klijenti ponekad poznate i javne osobe, naši komadi namještaja često dospiju u ruke poznatih. Nemamo uvijek priliku dobiti neke njihove slike, ali kod Demi smo ih prvo vidjeli na njezinom Instagramu, a kasnije i na stranici američkog Architectural Digesta", kažu.

Zanimalo nas je koje su još zvijezde među njihovim kupcima.

image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS
image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS

"Sumnjamo na neke... Znamo da je nekolicina naših komada namještaja završila po eminentnim adresama po Los Angelesu, Miamiju, New Yorku, a neki čak i kod kraljevske obitelji Saudijske Arabije. Svaki put kada spakiramo i pošaljemo naše komade namještaja po svijetu, za nas je to mali i poseban uspjeh, pogotovo kad nam se jave zadovoljni klijenti", priznaju Robert i Petra.

Posebno su ponosni i na nagradu za najbolji dizajn rasvjete (Lit design awards), koju su osvojili 2019. godine, svega nekoliko mjeseci nakon otvaranja Brajak Vitberg studija. Smatraju kako se od drugih proizvođača namještaja najviše razlikuju po svom načinu reklamiranja jer su odbacili ustaljene koncepte koji vladaju na tržištu.

image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS
image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS

"Često uz nove kolekcije radimo i video reklame, slične parfemskim, koje onda šaljemo galeristima, a oni to prosljeđuju svojim klijentima. Naša specijalnost je i izrada ‘custom-made‘ namještaja za klijente, što je ponekad i najteži dio našeg posla. Udovoljavanje najvišim kriterijima često zahtjevnih klijenata, montaža i prijevoz bilo gdje na svijetu, te na kraju instalacija namještaja na adresi zna biti jako stresna", priznaju Petra i Robert.

Njihov se namještaj može kupiti putem internetskih platformi specijaliziranih za prodaju luksuznog namještaja, kao što su 1stdibs i Pamono, a može se naručiti i direktno s Brajak Vitberg Instagrama ili putem e-maila. A možemo li se nadati da ćemo uskoro njihov namještaj moći kupiti i u Zagrebu?

"Što se tiče Zagreba, sudjelovali smo s Porculan Shopom, malim pop-up showroomom gdje su neko vrijeme bile izložene naše lampe. Ipak, svakodnevno nam se otvaraju nova vrata i prilike. Trenutačno radimo i na novoj kolekciji koju ćemo predstaviti za nekoliko mjeseci", najavljuju.

image

Brajak Vitberg kampanja

PRESS
Linker
20. travanj 2024 06:45