HOMMES STUDIO
dizajn

Kao sunce i more: Kombinacija žute i plave u domu nije prolazna, već bezvremenska

Žuta i plava savršen su par čija efektna kombinacija sjajno funkcionira u interijerima. Jedna budi optimizam poput sunčanog dana, druga pak opušta kao plavetnilo mora.

Žuta i plava savršen su par čija efektna kombinacija sjajno funkcionira u interijerima. Jedna budi optimizam poput sunčanog dana, druga pak opušta kao plavetnilo mora.

Kad je o uređenju doma riječ, ljude bi se moglo podijeliti u dvije osnovne skupine. Jedni naginju monokromiji, odnosno bijeloj, sivoj i crnoj, drugi pak ne mogu bez kolorita.

Neki od potonjih odlučuju se za nježnije i decentnije pastelne nijanse, a neki vole posegnuti za odvažnijim jarkim nijansama i njihovim raznim kombinacijama. One, naravno, ovise o osobnim preferencijama, no s obzirom na to da se s bojama lako zaigrati, valja imati osjećaj za mjeru kako vam u domu umjesto dinamičnog ne bi zavladalo kaotično ozračje.

image

Zidna tapeta-mural Colorful Nature, od 493,50 kn (100x150 cm) Hia Workshop

PRESS

Jedan od najlakših načina da izbjegnete tu grešku, a ne odreknete se živahnog kolorita, jest da se odlučite za dvije dominantne boje koje mogu doći u različitim nijansama, a jedna drugu savršeno nadopunjavaju. Jedna od takvih kombinacija je ona žute i plave koja utjelovljuje ljeto pa i u hladnim, tmurnim danima asocira na sunce i more, a činjenica da se uvijek iznova vraća u modu dokazuje da nije riječ o prolaznom, već bezvremenskom trendu.

image

Tabure, 229 kn Lesnina; Svijećnjak, Gem Blue 423 kn Gnijezdo; Plitki tanjur iz Luminarcovog 18-dijelnog servisa Tahina 389,90 kn Bima Shop

PRESS

Dovoljno je spomenuti kako je riječ o spoju koji se često javljao na tzv. majolika pločicama koje su se pod utjecajima s Bliskog istoka na jugu Europe počele proizvoditi još u 9. stoljeću, a i danas ih često reinterpretiraju posebno talijanski i španjolski proizvođači keramike.

Ostavimo li povijest po strani i okrenemo se utjecaju boja na raspoloženje, postat će još jasnije zašto su žuta i plava tako dobra kombinacija. Žuta budi optimizam, vedrinu, djeluje vrlo stimulativno, poboljšava koncentraciju, potiče mentalne procese i kreativnost, no u prevelikoj dozi može izazvati nemir, nervozu pa čak i anksioznost. Da se to ne bi dogodilo, tu je relaksirajuća plava, boja koja smiruje, potiče na razmišljanje i introspekciju, um dovodi u meditativno stanje te budi umjetnika u nama.

image

Ležaljka od spužve za plažu (157x52x2 cm), 115 kn slonko.hr; Alessijev otvarač za boce Alessandro M, 362 kn Sol i papar; Viseća ležaljka Amazonas, 219 kn Bauhaus

PRESS

Dovoljno je te dvije boje usporediti sa suncem i morem da bi postalo jasno kako djeluju na nas. Osim što nam njihova kombinacija pomaže da u prostoru postižemo optimalnu ravnotežu između živahne i opuštajuće atmosfere, ona je i vizualno vrlo atraktivna.

image

Podmetač, 10x10 cm, 2 kom. 40 kn tenstickers.hr

PRESS

Ako vas je osvojila, ispunite dom žutim i plavim predmetima ili se pak poigrajte pa plavu sofu ukrasite žutim jastučićima, žuti naslonjač nadopunite plavim tepihom, stol ukrasite plavom i žutom vazom... Mogućnosti je uistinu bezbroj. Pustite mašti na volju i nadahnite se našim žuto-plavim izborom. Unesite sunce i more u svoj dom.

image

Desertni tanjur Country, 29,99 kn Lesnina

PRESS
Linker
26. travanj 2024 02:28