LA.PJAT
KREATIVNA ZONA

Dalmatinski mentalni sklop kao inspiracija za kreativnost

Domaći brend La. Pjat, iza kojeg stoji kreativka Ivana Rojnica Šunjić ne nudi samo lijepe keramičke proizvode već i dnevnu dozu pozitive - na splitski način.

Domaći brend La. Pjat, iza kojeg stoji kreativka Ivana Rojnica Šunjić ne nudi samo lijepe keramičke proizvode već i dnevnu dozu pozitive - na splitski način.

Prva jutarnja kava, složit će se oni koji njome započinju dan, više je od običnog napitka. Ona je dio rituala razbuđivanja - dok nam se u nosnice uvlači poznat, ugodan miris, mozak dobiva poruku da ćemo, nakon nekoliko gutljaja, biti spremni za izazove koje dan nosi. Istraživanja pokazuju da većina ljudi ima omiljenu šalicu iz koje pije kavu ili čaj, a na lijepu keramiku posebno su slabe žene. Na Instagramu su posljednjih mjeseci pravi hit postale šalice domaćeg brenda La.Pjat s duhovitim porukama tipa “Vrag odnija prišu”, “Najgore ti se sekirat” i “A e”, iza kojih stoji Splićanka Ivana Rojnica Šunjić.

image

Ivana Rojnica Šunjić

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ CROPIX

Ova kreativna 40-godišnjakinja, po struci magistra ekonomije, donedavno je radila - kako sama konstatira - prilično dosadan administrativni posao, a onda se odlučila u potpunosti posvetiti izradi keramike. “Ljubav prema keramici uvijek je postojala, prvo prema keramičkom posuđu, posebno šalicama koje obožavam skupljati. Krenula sam na tečaj keramike u splitskom art studiju Pape prije dvije godine sa željom da si napravim šalicu za kavu. Na tečaju se naklonost prema keramici dodatno rasplamsala, a tijekom rodiljnog dopusta i pojavila ideja o vlastitom brendu”, kaže Ivana.

image
LA.PJAT
image
LA.PJAT

Kad je krenula, plan je bio pinch tehnikom izrađivati isključivo tanjure ili, kako Dalmatinci kažu, pjate, no ljudima su se toliko svidjele ručno rađene šalice koje bi objavila na svom Instagram profilu da se fokusirala na njih (iako izrađuje i etažere i tanjure). U radu je najviše inspirira svakodnevni život, odnosno parole u kojima će se svatko pronaći, koje će ljudima uljepšati dan ili ih nasmijati. “Živimo u užurbanom svijetu i lijepo je kad nas šalica s prvom jutarnjom kavom podsjeti na to da treba malo usporiti i opustiti se”, konstatira.

image
LA.PJAT

Najtraženije su trenutačno šalice s natpisima “Mater”, “Najgore ti se sekirat” i “Vrag odnija prišu”, koje su ujedno i Ivanini favoriti, a u pripremi je i posebna božićna edicija. Ivanini šarmantni ručni radovi nastaju u prostoriji u domu koji je pretvorila u mali umjetnički studio, a onda ih nosi u garažu gdje se nalazi peć za keramiku. “Nemam mnogo slobodnog vremena pa radim uglavnom po narudžbi, i to najčešće noću, kada mi sin zaspe, no nadam se da ću uskoro početi raditi puno radno vrijeme”, kaže. Svoje radove zasad prodaje preko Instagrama, cijene se kreću od 100 do 160 kn, a plan je u skoroj budućnosti pokrenuti web shop.

Linker
26. travanj 2024 01:57