Ideja nikad dosta

Ukrasite dom u bojama jeseni: Ovi trikovi će vam dobro doći

Iskoristite šetnju prirodom ili nekim gradskim parkom i uberite što se smije kako biste ukrasili dom - ostalo možete nabaviti na tržnici.

Vječno ljeto zaista je mnogima san, ali i jesen ima svoju posebnu čar. Iako su dani kraći, tmurniji i kišovitiji, godišnje doba pred nama nudi nam obilje slasnih plodova i vatromet boja. Albert Camus je rekao: "Jesen je drugo proljeće u kojem svaki list postaje cvijet‘‘. Pa zašto tu obojenu raskoš ne bismo pustili u svoj dom. Osim što interijer možemo obogatiti jastucima i stolnjacima raskošnih jesenskih motiva i toplim smeđe crvenim tonovima, aranžmani od suhog lišća, grana s jesenskim plodovima i svježe voće mogu postati prave umjetničke instalacije. A za to treba malo volje, mašte, kreativnosti i vrlo malo novaca.

image

Crvena rapsodija: grane divljeg šipka, zimske ruže i jabuke

PAVEL OVSIK/PLEASURE PHOTO/PROFIMEDIA

Najbolja ‘tržnica‘ za vaš kućni aranžman je – priroda. Šetnja prirodom korisna je i za zdravlje, a tamo ćete pronaći skoro sve što bi vam moglo poslužiti za dekoraciju doma. Razne vrste i oblici lišća, bršljan, lišće božikovine ili grane divljeg šipka mogu biti ‘okvir‘ u koji ćete smjestiti bogate jesenje plodove poput divljeg kestena u njegovoj pikavoj košuljici, crvenog nara, mirisnih jabuka ili dunja, naranči…

image

Jesensko ljetni aranžman s jabukama, vrijeskom i kućicama morskih puževa

PAVEL OVSIK/PLEASURE PHOTO/PROFIMEDIA

Aranžmane možete obogatiti i jesenjim cvijećem poput krizantema, margareta ili hortenzija koje možete kupiti i u teglicama pa će vam tako vaša šarena instalacija dulje trajati. Za aranžmane od rezanog cvijeća koristite cvjećarsku spužvu koja će im produžiti vijek trajanja.

image
PLEASURE PHOTO/PROFIMEDIA

Počinje i vrijeme bundeva koje osim što su ukusan obrok, nezaobilazni dio su kućnih dekoracija.

Pogotovo one malene, ukrasne u raznim bojama. I ne zaboravite na uvijek poželjan jesenski dodatak - češer.

image

Ukrasni kelj dobro podnosi minuse pa može biti ukras i na balkonu

KRISTIINA KURRONEN/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A za one koji se ne žele ili nemaju vremena poigrati se sa slaganjem aranžmana, jesen ima i svoje lijepe cvjetnice. Pa dom obogatite teglicom s maćuhicama, vrijeskom, ukrasnim keljom, ili crvenim ili žutim ukrasnim papričicama. U svakom slučaju, unesite boju u svoj dom kako bi vam tmurna jesen bila veselija jer boje i priroda blagotvorno utječu na našu psihu.

Linker
19. travanj 2024 18:09