moda

Pitale smo poznate Hrvatice kako spajaju praćenje trendova i održivu modu. Evo što kažu

Iako nas trendovi vesele, činjenica je fast fashion sve veći problem zbog gomile otpada koji nastaje bacanjem odjeće. Svjesne su tog i naše sugovornice.

Jesen tradicionalno donosi nove početke. Još od djetinjstva naviknuti smo na to da tad počinje nova školska godina, koja je redovito uz kupnju knjiga i bilježnica, uključivala obnavljanje garderobe. Stoga ne čudi da s prvim hladnijim danima počinjemo razmišljati čega nam nedostaje u ormaru i što bismo si to mogli kupiti.

Pokazalo se da to vrijedi i za poznate Hrvatice, koje jako dobro znaju čime žele nadopuniti svoju garderobu u narednom periodu.

"Uvijek dobre cipele i dobre čizme, moram priznati da sam nešto već kupila. Obožavam džempere, nevjerojatno je koliko ih kupujem, ne znam ni sama koliko ih imam. Volim dobar džemper, volim da je mekan i da mi je udobno u njemu. I, naravno, jeans. Poznata sam po tome da čim izađe nova boja ili čak nijansa jeansa, ja to moram kupiti", nabraja nam Jelena Rozga.

image

Jelena Rozga

ZELJKO PUHOVSKI CROPIX

Nekoliko komada već je pikirala na prošlotjednoj reviji modnog dvojca Klisab.

"Godinama nosim Klisab, njihovi kaputi i mantili su najbolji na svijetu. Izabrala sam si svašta iz njihove nove kolekcije, vidim se u takvim stvarima ove jeseni i zime", dodaje.

Čime će osvježiti ormar ove jeseni jako dobro znaju i influencerice Dora Martinović i Lidija Lešić.

image

Dora Martinović

JOHN PAVLISH

"Kaubojske čizme, obvezno. Neke grunge čizme s debelim potplatom. Dobar sako, poput ovih od Klisaba, da su malo muževniji. Također, remeni se vraćaju na velika vrata, kao i makro torbe te cargo hlače", ističe Dora, dok Lidija dodaje: "Niski struk, i na trapericama i hlačama".

Na pitanje vesele li se omraženom low riseu, obje odgovaraju da se vesele jer su u treningu.

Ljupka Gojić Mikić, s druge strane, nema isplaniran veliki jesenski shopping.

"Pred novu sezonu kupujem nešto novo samo ako me baš oduševi, trendovske stvari ne moram imati. Ja sve trendove već imam u ormaru, u modi se puno toga ponavlja", ističe.

"Znači ove jeseni ništa?", pitamo je, na što sa smiješkom odgovara: "A ne, nećemo baš pretjerivati!"

image

Ljupka Gojić Mikić

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Najčešće kupujem online, tip sam koji točno zna što voli i što hoće. Vjerna sam istim dizajnerima dugi niz godina i ako oni pogode neki trend, kupit ću jer cijenim njihov rad i način na koji oni taj trend interpretiraju. Postoje jedne čizme koje bih voljela imati, par kaputa, ali polako... Još je toplo", kaže nam i dodaje da su njen izbor uvijek Rick Owens, Junya Watanabe i Issey Miyake.

Iako nas trendovi vesele, činjenica je fast fashion sve veći problem zbog gomile otpada koji nastaje bacanjem odjeće. Svjesne su tog i naše sugovornice.

"Poznato je da i Dora i ja često održavamo buvljake, onaj tko nas prati vidi da recikliramo, doniramo odjeću, poklanjamo je u humanitarne svrhe... Nerijetko iz ormara izvučem komad koji je star preko deset godina te kupujem u vintage i second hand dućanima", ističe Lidija.

image

Lidija Lešić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

"Lidija tu ima više utakmicama u nogama, ali ja se trudim koliko mogu da izbjegavam što više fast fashion brendove, nekad je teško, ali idemo malim koracima", dodaje Dora.

"Mislim da moramo čuvati stvari, pogotovo u današnjem svijetu kad se sve ponavlja, čak i trendovi otprije 15 godina", ističe Ljupka.

Jelena priznaje da joj je teško odoljeti trendovima, iako voli i održivost.

"Volim imati dobar kaput koji uvijek mogu izvaditi iz ormara, koliko god da bio star. Izvlačim i nosim neke komade stare deset, petnaest godina", rekla nam je.

Linker
16. travanj 2024 14:36