Fenomen Borosana

Odlične za svaki stil! Napravljena im je predstava, a Borosane su dočekale i da zablistaju na eurovizijskoj pozornici

Obuća koju vežemo uz žene iz radničke klase sedamdesetih godina do danas je potpuno promijenila svoj kontekst, a dobila je i sestrinski model Boromine, one su uz jednostavne platnene tenisice - Startasice, postale prepoznatljiv pečat svakom modernom outfitu.

Najveći modni fenomen na našem području svakako su Borosane. Cipele koje su sedamedesetih nosile radnice, konobarice, prodavačice danas doživljavamo kao izrazito chic i otkačene, a u njima je nastupila čak i predstavnica Eurovizije - Konstrakta. Pa, kako je izgledao razvoj ovog popularnog fenomena?

Borosane su se počele proizvoditi 1968. godine i prvi su tip obuće koji je nastao u suradnji s ortopedima kako bi radni dan bio što podnošljiviji.

image

Cipele koje su sedamedesetih nosile radnice, konobarice, prodavačice danas doživljavamo kao izrazito chic i otkačene.

TOMISLAV KRISTO/CROPIX

“Borosana je jedinstvena jer ima optimalnu visinu potpetice, blagi nagib tabanice koji sprječava klizanje noge prema naprijed te metatarzalni jastučić koji rasterećuje nožni svod. Osim toga, sada i Borosana s poliuretanskim đonom. Ako nije Borovo, nije Borosana. Od sada Borosana u četiri boje”, reklamirala je sedamdesetih tvornica Borovo.

image

Borosane su se počele proizvoditi 1968. godine i prvi su tip obuće koji je nastao u suradnji s ortopedima.

VLADO KOS/CROPIX

Tada su se smatrale nezaobilaznom obućom za cjelodnevno stajanje, a nakon što im je tijekom devedesetih naglo pala proizvodnja, Nina Violić je 2002. režirala multimedijalnu monodramu Rad Borosane na sebi te tako najavila povratak kultne cipele.

image

Nina Violić je 2002. režirala multimedijalnu monodramu Rad Borosane na sebi te tako najavila povratak kultne cipele.

DRAGAN MATIC/CROPIX

No, 2014. godine dizajnerica Iva Ćurković osmislila je njihove nasljednice, odnosno modernju verziju kultnih cipela, Boromine. Ipak, to se dogodilo sasvim slučajno, nakon što je Ćurković shvatila da joj vizualno skraćuju nogu pa je otišla kod postolara kako bi joj nalijepio sloj mikropjenaste gume.

image

Prije nekoliko godina Borosane su dobile nasljednice, odnosno moderniju verziju kultnih cipela, Boromine.

DAMJAN TADIC/CROPIX

Čitajte i: Konstrakta će na Eurosongu nositi legendarne cipele hrvatske proizvodnje: Do njih nije lako doći, evo kako joj je uspjelo

Rezultat je bio upravo genijalan jer su Boromine, za razliku od Borosana koje odlično stoje onima s tanjim i dužim nogama, idealne za sve one s jačim listovima - vizualno izdužuju nogu i pružaju odličnu potporu za cjelodnevno nošenje.

image

Konstrakta je svoj par naručivala posebno iz Hrvatske.

JUSSI NUKARI/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ove su prije nekoliko godina zablistale u brojnim bojama i uzorcima koji su oduševili naše modne znalce.

image

Mnogi su oduševljeni i platnenim tenisicama - Startasicama.

VLADO KOS/CROPIX

Kad se govorio u Borovu i njihovim zaštitnim modelima, ne može se zaobići platnene tenisice - Startasice.

Pravi fenomen ove namjenske obuće koju vežemo za radničku klasu leži u tome što ih obožavaju osobe svih stilova, od šminkerica do alternativki, a ako je suditi prema Konstrakti, koja ih je nosila na ovogodišnjem Eurosongu na kojem je završila na petom mjestu, čini se kako osim udobnosti donose i malo sreće.

Linker
14. travanj 2024 23:03