XXL faktor

Modna industrija izlazi iz ustaljenih okvira: Punašne manekenke osvajaju, no mnogi se pitaju je li to samo trenutni hit?

Tjelesne mjere 90-60-90 više ne ne smatraju idealnima - na scenu su stupile punašne manekenke koje mijenjaju percepciju javnosti da je svijet visoke mode namijenjen isključivo mršavicama.

Debeljuce više nisu nevidljive u modnom svijetu. Naslovnicu rujanskog izdanja časopisa Vogue, koji rijetko kad odstupa od tradicionalnog standarda ljepote koji podrazumijeva odjevnu veličinu 34, krase čak dvije XXL manekenke: Precious Lee (31) i Yumi Nu (24).

“Ovo su žene koje mijenjaju modnu industriju’’, rekla je glavna Anna Wintour urednica, koja je prije nekoliko godina poručila američkoj voditeljici Opri Winfrey da mora smršavjeti želi li biti na naslovnici njenog časopisa. Zbog te je izjave dobila etiketu da je obesofob (osoba koja se panično boji debljine i pretilih ljudi), a sa sličnim se kritikama tijekom života suočavao i njen prijatelj Karl Lagerfeld.

image
Rujanska naslovnica američkog Voguea koja slavi različitost.
VOGUE

Dugogodišnji kreativni direktor francuske kuće Chanel u više je navrata izjavljivao da se grozi debelih ljudi, čiji mu prizor izaziva depresiju, a u intervjuu koji je časopisu The Guardian dao prije jedanaest godina čudio se što je popularni njemački ženski časopis Brigitte odlučio da će snimati modne editorijale s manekenkama realnih oblina.

Čitajte i: Slavna plus-size manekenka iskreno: 'Celulit mi još uvijek ljulja samopouzdanje'

‘‘Moda se vrti oko snova i iluzije, stoga nitko neće željeti gledati žene s oblinama’’, tvrdio je tada, ni ne sluteći da će njegova nasljednica Virginie Viard za Chanelove revije angažirati Jill Kortleve (27), punašnu nizozemsku manekenku konfekcijske veličine 44.

Dizajneri nisu skloni 'debeljucama'

Lagerfeld nije bio jedini koji je smatrao da korpulentni ljudi ne zaslužuju lijepu odjeću - američki kreator Tom Ford, poznat po seksepilnom dizajnu, zakleo se da nikad neće kreirati za žene odjevne veličine 40 i veće, a Tommy Hilfiger da je ljude s oblinama teško odjenuti atraktivno.

Zbog takvog stava poznatih dizajnera američka je komičarka Melissa McCarthy prije dvije godine iz šestog pokušaja uspjela naručiti haljinu za dodjelu filmskih nagrada Oscar. Svečani kostim na koncu joj je dizajnirao Brandon Maxwell, američki stilist i modni dizajner koji je među prvima za svoje revije počeo angažirati manekenke s oblinama.

image
INSTARIMAGES.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA

On je putem Instagrama otkrio i Yumi Nu, nećakinju poznatog DJ-a Stevea Aokija, koja je osim rujanske naslovnice Voguea ove godine imala još jedan us­­pjeh.

Krasila je, naime, naslovnicu specijalnog izdanja Sports Illustrated o kupaćim kostimima kao prva plus size manekenka azijskog podrijetla ikad na stranicama tog časopisa. A društvenim mrežama treba zahvaliti i za otkriće Palome Elsesser (29), trenutačno najplaćenije manekenke s oblinama, čija je neto vrijednost 18 milijuna dolara.

image
Paloma Elsesser omiljena je manekenka za reklame za rublje i kupaće kostime.
VICTORIA‘S SECRET VIA BESTIMAGE PROFIMEDIA

Britanka je samo ove godine nastupila u desetak modnih kampanja dizajnerskih i konfekcijskih kuća te jednako toliko naslovnica, no to je ipak dvostruko manje od iznosa koji zarađuju njezine bjelopute i mršave kolegice Gisele Bündchen, Adriana Lima i Kendall Jenner.

Čitajte i: Lucija Lugomer objavila svoje mjere pa oduševila pratitelje: ‘Da, djevojko, da! Na ovom profilu slavimo plus-size‘

image
Američka manekenka Ashley Graham globalna je ambasadorica rublja Knix.
/KNIX VIA BESTIMAGE/BESTIMAGE /PROFIMEDIA

"Još je puno posla pred nama. Treba čestitati na uspjehu koji su ostvarile manekenke većeg konfekcijskog broja, no bojim se da su to iznimke kojima modne kuće peru svoju savjest, a ne pravilo", izjavila je nedavno Ashley Graham (33), najpoznatija XXL manekenka. Budućnost će pokazati je li u pravu ili su se stvari ipak promijenile.

image
DIDAS/BEEM/BEEM/PROFIMEDI
Linker
10. travanj 2024 14:22