KREATIVKA I POL

Kist kao čarobni štapić: Varaždinka Nera odjeću kupuje na buvljacima, a onda ih oslikava po uzoru na umjetnička djela

Varaždinka Nera Kliček oslikava stare odjevne predmete stvarajući od njih životopisne komade fantastičnog kolorita, a nadahnuće pronalazi u slavnim umjetničkim radovima.

Jedna traper jakna iz 70-ih, koju je prije desetak godina naslijedila od svoje mame, a koja je prošla sito i rešeto, bila je dovoljna Varaždinki Neli Kliček da razvije ideju o osnivanju brenda redizajnirane odjeće Neha Neha. Ta je jakna bila prvi komad koji je pao pod kist 33-godišnje modne dizajnerice, oslikala ga je amblemom bande Warriors iz istoimenog filma iz 1979., čiji je veliki fan, shvativši da vintage traper može biti idealno “platno” za njezine modne kreacije i ilustracije.

Bio je to pun pogodak jer osim što je klijentice njezin rad oduševio, svidjelo im se biti dijelom modne priče koja počiva na održivosti, upcyclingu i individualizmu. Svaki je komad originalno redizajniran, a Nela je ubrzo osim traper jakni počela oslikavati i balonere, kapute, sakoe i svilene haljine. Upravo je njezina ljetna kolekcija bazirana na laganim pamučnim materijalima, lepršavim haljinama i suknjama.

image
Nela odjevne predmete oslikava bojama za tekstil koje se poslije fiksiraju glačalom.
PRIVATNA ARHIVA

"Kruna kolekcije je dramatična svilena haljina koju sam oslikavala 'uživo', pred publikom, u sklopu mojeg modnog performansa u povodu Dana varaždinskih dvorišta. U prijašnjim kolekcijama sam koristila razne simbole, nebeska tijela, astrološke znakove, dok su mi najnovija snažna inspiracija fovisti, osobito koloritom i kasnijim radovima Henri Matisse", kaže Nela, čija se nova linija može pogledati u showroomu Neha Neha u centru Zagreba uz prethodnu najavu, a trenutačno izrađuje i webshop (za inozemne kupce otvorila je Etsy shop) te je dostupna i na društvenim mrežama.

image
Surađuje i s domaćim vintage dućanima.
PRIVATNA ARHIVA

Postojeće odjevne predmete poželjela je, govori Nela, transformirati u nova dizajnerska rješenja iz ljubavi prema vintage odjeći. Bio joj je izazov i užitak udahnuti takvim komadima sasvim novu, svježu energiju. Prisjeća se kako je kao studentica tekstilnog dizajna na Tekstilnotehnološkom fakultetu u Zagrebu svladavala faze procesa koji je danas bitan za njezin kreativni rad.

Čitajte i: Posjetili smo tri second hand dućana: Skupocjeni predmeti ovdje su cjenovno prihvatljivi i traju vječno

"Te faze su odabir odjevnog predmeta, proučavanje kako je sašiven, krojen, zatim spajanje i rezanje, prekrojavanje, davanje nekog svog pečata, kako bismo na kraju napravili nešto iz nule", govori Nela koja je svoj profesionalni put pomno gradila. Prvi joj je posao bio pisanje modne kolumne za jedan varaždinski tjednik, a osim modom, bavila se i marketingom te tako, kaže, stjecala znanje i vještine za razvoj brenda kojem sada može biti u potpunosti posvećena. Uz online aktivnosti, danas puno vremena ulaže u pronalaženje vintage komada, redovito obilazi buvljake i surađuje s domaćim vintage dućanima, poput Moth Vintage i Iz ormara u ormar. Ponekad i cijeli tjedan provede u pripremi, nabavljajući materijal, boje, a katkad je satima u atelijeru, razrađuje ideju, pravi skice, crta, miješa boje.

image
Prije je pisala kolumnu za lokalni časopis i radila marketing.
ZVONIMIR_FERINA

"Svaki komad zahtijeva 'svoj' tretman, neke treba dati na kemijsko čišćenje, prekrojiti ili popraviti da bi postali savršena podloga za oslikavanje. Za to koristim boje za tekstil koje se poslije fiksiraju glačalom i uz malo pažnje mogu se prati i u perilici", govori Nela, koja je trenutačno u apstraktnoj fazi, inspirirana igrom, koloritom, odnosima boja i linija. Oslikavanje se radi u više faza pa joj za neke kreacije treba i tri do četiri dana. Sve radi sama, veliku podršku pruža joj obitelj, posebno mama, čije je oko za vintage komade, kaže, nepogrešivo.

image
Dizajnerica odjeću koju oslikava pronalazi na buvljacima.
ZVONIMIR_FERINA

Čitajte i: Vez izvučen iz zaborava: Zagrebačka dizajnerica Vesna Milković snimila kratki film o 'šlinganju'

"U mojoj obitelji uglavnom prevladavaju 'prirodnjaci' i matematičari, ali smo stariji brat Igor i ja povukli tu umjetničku crtu. Mama i baka su voljele modu, izvlačile svoja blaga iz ormara i velikodušno ih poklanjale za moje projekte, a dandanas su mi njihovi odjevni predmeti najdraži", priča Nela, kojoj će obitelj pomoći i u planovima za širenje posla. Uskoro će, naime, pokrenuti novu liniju - želja joj je raditi home décor proizvode, velika platna, tapiserije, ali i uporabne predmete, poput kućnog tekstila i posteljine.

Linker
18. travanj 2024 08:28