Rat i glazba

Ukrajina mijenja izvođača na Eurosongu, a i Rusija će moći poslati svog predstavnika

Organizatori najvećeg međunarodnog glazbenog natjecanja, koje se ove godine održava u Italiji, odlučili su ostati neutralni prema ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu.

U obrazloženju direkcije Eurosonga 2022., koje je u četvrtak službeno odaslano svjetskim medijima, stoji kako nema zapreka da se ruski glazbenici ne pojave na pozornici u Talinu.

"Eurosong je nepolitički kulturni događaj koji ujedinjuje nacije i slavi različitost kroz glazbu", stoji u priopćenju koji je objavio CNN. Europska radiodifuzna unija (EBU), kao krovna organizacija Eurosonga istaknula je, međutim, da je zabrinuta zbog aktualnih događaja u Ukrajini i da će nastaviti pomno pratiti situaciju.

Očekivano, Ukrajina je podnijela peticiju EBU da zabrani Rusiji sudjelovanje u natjecanju nakon militarnih odluka njezinog predsjednika Vladimira Putina, a posebice da se stopira dolazak ruskih medija.

”Ruske televizijske mreže su ključno oruđe njihove političke propagande i imaju veliku ulogu u sustavnom širenju dezinformacija protiv Ukrajine”, stoji u zahtjevu ukrajinske nacionalne televizije, u kojem se izričito traži i da se ruski novinari izoliraju iz EBU.

image

Alina Pash ipak neće nastupiti na Eurosongu iako je odnijela pobjedu

UKRINFORM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Rusija još nije odabrala izvođača za natjecanje u talijanskom Torinu, no za to imaju rok do sredine ožujka. Za razliku od njih, Ukrajina je baš prije nekoliko dana birala svog predstavnika, a večer koja je trebala biti slavlje glazbe nije prošla bez politike. Naime, pobjednica Alina Pash morala je odustati od daljnjeg natjecanja usred kontroverzi oko njenog putovanja na Krim koji je pod kontrolom Rusije. Umjesto nje, u Italiju će ići rap grupa Kalush Orchestra čiji je pjevač Oleh Psiuk svojim sunarodnjacima obećao da će u Italiji poslati jasnu poruku svijetu.

"Obećavamo svakom Ukrajincu da ćemo ispuniti vaš izbor. U ovim teškim vremenima za našu zemlju, svoju ćemo prisutnost učiniti poznatim u cijelom svijetu", poručio Psiuk.

Odluku Eurosonga da se Rusiji dozvoli sudjelovanje na Eurosongu u Italiji javno je prozvala izvršna direktorica švedske eurovizijske televizije SVT Hanna Stjärne. Stjärne je organizatore pozvala da još jednom preispita svoj stav smatrajući ga politički nekorektnim.

Linker
19. travanj 2024 08:52