Instagram
NAJTEŽI DANI

Selma Blair objavila prvu fotografiju iz bolnice nakon transplantacije: 'Tijelo je u šoku'

Američka glumica koja boluje od multiple skleroze redovito sa svojim pratiteljima dijeli svoju tešku borbu s bolešću zbog koje trenutačno prima tešku terapiju, ali ne gubi nadu u oporavak.

Glumica Selma Blair nastavlja na humorističan način izvještavati o svojem zdravstvenom stanju. Lani je otkrila da joj je dijagnosticirana multipla skleroza i od tada dijeli sva svoja iskustva s terapijom, a njezin neumoran duh mnogima je inspiracija.

Slavna glumica ovog je puta prvi put otkrila u kojoj je bolnici bila te objavila prvu fotografiju iz razdoblja u kojem je prolazila tešku transplantaciju.

- Kad sam bila u bolnici u Chicagu, prijateljice su stigle s darovima među kojima je bio moj omiljeni eyeliner, ali i druga šminka te vlasulje. Zajedno smo se smijale mojem neumijeću konturiranja. Dan iz dana mi je tamo bio isti, ali onda su stigle one. Hvala vam prijateljice. - napisala je Selma na svojem Instagram profilu uz fotografiju na kojoj nanosi šminku.

Selma je u bolnici bila zbog multiple skleroze koja se pogoršavala pa se odlučila podvrgnuti terapiji matičnim stanicama u Northwestern Memorial bolnici u Chicagu.

- Oporavljam se. Mogu bolje hodati. Natečena sam i bole me zglobovi. Oči još uvijek ne fokusiraju. Kemoterapija i visoka doza lijekova imaju svoju cijenu. Visoke doze koje dobivam zbog transplantacije su teže sad nego kad sam ih dobivala. Tijelo je u šoku. - napisala je glumica koja je bila podvrgnuta transplantaciji hematopoetskih matičnih stanica, koja pomaže obnoviti imunitet i pomaže u borbi protiv MS. Radi se o relativno novom otkriću da bi transplantacija matičnih stanica mogla pomoći i pri određenim oblicima multiple skleroze. Rezultati ispitivanja predstavljeni prošle godine na skupu European Society for Bone and Marrow Transplantation pokazali su puno manji relaps nakon primitka transplantacije i prema njemu bi to mogla biti učinkovita terapija. Radi se o prvoj studiji koja je pokušala primjenu transplantacije matičnih stanica za multiplu sklerozu, a autor joj je doktor Richard Burt, koji očigledno radi i sa Selmom Blair jer ga je spomenula u više navrata. Prema njegovoj studiji oko 60 posto pacijenata pokazalo je smanjenje simptoma.

Na transplantaciji je Selma bila prije mjesec dana i redovito izvještava o svojem napretku: nedavno je prvi put nakon dugo vremena skočila u bazen, a - iako još uvijek ne može fokusirati pogled - vjeruje kako će uskoro i to proći.

Linker
19. travanj 2024 23:25