Jemima Khan

Scenaristica i prijateljica princeze Diane napustila seriju ‘Kruna‘: ‘Odlazim jer ju se prikazuje bez suosjećanja i poštovanja‘

Jemima Khan bila je izuzetno bliska s Dianom nakon rastave od princa Charlesa pa je svjedočila princezinoj velikoj ljubavi s pakistanskim kirurgom Hasnatom Khanom, daljnjim rođakom njezinog bivšeg supruga.

Britansku novinarku, scenaristicu i producenticu Jemimu Khan (47), s pokojnom princezom Dianom vezivalo je prisno prijateljstvo. Princeza je nakon rastave od princa Charelsa postala bliska s njezinim roditeljima, britanskom aristokratkinjom Lady Annabel Goldsmith i bogatim financijašem Jamesom Goldsmithom koje je čak nazivala svojom drugom obitelji.

A Jemima Khan je kao supruga Imrana Khana, nekada slavnog britanskog igrača kriketa, kasnije i premijera Pakistana od kojeg se razvela 2004., kumovala poznanstvu i princezinoj ljubavi s Hasnatom Khanom, pakistanskim kardiokirurgom i daljnjim rođakom njezinog supruga.

Iako je između njih razlika skoro petnaest godina, postale su izuzetno bliske, princeceza Diana joj je dolazila u posjet kada je Jemima s bivšim suprugom živjela u Pakistanu i unatoč mnogim tajnama koje je znala, o princezi nikada nije javno govorila.

image

Jemima Khan.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

A njihovo prijateljstvo i upućenost u princezine tajne bio je razlog zašto ju je Peter Morgan, autor i scenarist uspješne Netflixove serije 'Kruna' pozvao na suradnju.

Čitajte i: Procurile fotografije sa seta 'Krune': Slavna Dianina 'osvetnička' haljina oduševila gledatelje

No ovih je dana Jamima Khan britanskim medijima otkrila da se povukla iz produkcije i mjesta koscenaristice serijala, a kao razlog je navela namjeru autora da se u petoj sezoni koja se upravo snima, njezinu prijateljicu pokaže u ne baš lijepom svijetlu.

- Godine 2019. Peter Morgan me zamolio da kao koscenarist sudjelujem u pisanju pete sezone serijala 'The Crown', posebno onih epizoda koje su se ticale posljednjih godina života princeze Diane. Kako nikada o njoj nisam govorila, nakon dugog razmišljanja ipak sam odlučila seriji dati svoj doprinos, pogotovo jer mi se prva sezona jako svidjela. No kako sam uvidjela da neki aspekti njezinog života neće nužno biti ispričani s poštovanjem i suosjećanjem kao što sam se nadala, izlazim iz ovog projekta s napomenom da se sav moj rad ukloni iz scenarija - kazala je Jemima Khan o razlozima izlaska iz ovog, unatoč svim kontroverzama, uspješnog televizijskog projekta.

image

Diana i Charles.

BRYN COLTON/SHUTTERSTOCK/EDITORIAL/PROFIMEDIA
Autori serije za sada se nisu oglasili o potezu Jemime Khan i pitanje je što će se dogoditi sa dijelom već snimljenih scena u kojima je i ona sudjelovala. A peta sezona obuhvaća upravo period u kojem je princeza Diana prvo dala šokantni intervju Martinu Bashiru za BBC u kojem je otvoreno progovorila o bračnim problemima sa suprugom, princom Charlesom i ponižavanju od članova kraljevske obitelji, zatim njezinoj dvogodišnjoj vezi s Hasnatom Khanom koja je trajala od svibnja 1995. do lipnja 1997., te odnosom s Dodijem Al - Fayedom s kojim je zajedno stradala 31. kolovoza u automobilskoj nesreći u Parizu.
Linker
19. travanj 2024 20:03