Sanja Mikleušević
 Matej Dokić
EKSKLUZIVNA ISPOVIJEST

Sanja Mikleušević Pavić: 'Tri godine živjela sam s rakom'

TV urednica i voditeljica SANJA MIKLEUŠEVIĆ PAVIĆ otkriva kako je ‘primila na znanje’ dijagnozu da ima karcinom štitnjače te zašto je do ovog ljeta odgađala operaciju i liječenje radioaktivnim jodom

Pune tri godine Sanja Mikleušević Pavić (47) odgađala je operaciju karcinoma štitnjače. TV urednica i voditeljica imala je za to svoje razloge koji su, doduše, mnogima teško razumljivi, ali kaže da to nije bio neodgovoran odnos prema bolesti - samo ju je pokušala liječiti alternativnim metodama. Nabavila je neke biljne mješavine, kuhala čajeve i pila ih u velikim količinama - što je hormone štitnjače uspjelo dovesti u ravnotežu, ali je primarna bolest i dalje bila tu. Takvim pristupom liječenju nije bio oduševljen njezin suprug, poduzetnik Damir Pavić, s kojim Sanja ima sinove Niku (13) i Jerka Rafaela (8), ali morao je poštovati njezin izbor. U međuvremenu je štitna žlijezda toliko nabujala da je postala trostruko veća od normalne te je ovog proljeća počela pritiskati dušnik i otežavati disanje. Tek tada je Sanja donijela odluku o operaciji, kojoj se podvrgnula početkom srpnja: odstranjena joj je cijela štitnjača, kao i dva limfna čvora na kojima su pronađene metastaze. Mjesec dana nakon operacije krenula je na terapiju radioaktivnim jodom, što je rutinski protokol kod dijagnoze “papilarni karcinom štitnjače” (rak s najboljim prognozama za izlječenje), a uskoro planira povratak na posao. Ožiljak na vratu dug je četiri centimetra, prikriva ga dolčevitkom, a o bolesti govori - kao da se dogodila nekom drugom.

'Karcinom mi je otkriven sasvim slučajno. Prije tri godine, dok sam vodila Dnevnik 3, gost u emisiji bio mi je akademik Zvonko Kusić, jedan od naših najvećih autoriteta za bolesti štitnjače i inicijator osnivanja Hrvatskoga društva za štitnjaču. Nakon emisije pozvao me na pregled, baš kao da je nešto slutio, a možda je i uočio neke simptome kojih ja nisam bila svjesna. Već prvi nalazi su pokazali povišene hormone štitnjače pa sam se suočila s hipertireozom, a potom sam obavila i punkciju čvora. Nakon nekoliko tjedana pozvao me akademik Kusić i rekao da nalaz pokazuje suspektni papilarni karcinom štitnjače', priča nam Sanja koja je dijagnozu prihvatila potpuno smirena, kao da je doznala da ima anginu.

Matej Dokić

'Profesor Kusić me u protekle tri godine često zvao, pitao kolege gdje sam - kao stalni podsjetnik na neodgodivo. I na tome sam mu neizmjerno zahvalna. Kao i prof. dr. sc. Vladimiru Bedekoviću, koji me operirao. Kada ga je sestra pitala kada da me naruči za operaciju, rekao je: “Ona je hitna još od 2015”.

Pitanje zašto nije vjerovala klasičnoj medicini već je pokušala alternativnim metodama nametalo se samo od sebe. 'Mislim da je stvar u tome da sam odbijala prihvatiti dijagnozu. Možda zato jer sam sebe doživljavala kao snažnu i zdravu, nikada nisam bila teže bolesna, nikad u bolnici ili na bolovanju. S druge strane, smirivalo me to što sve relevantne statistike i istraživanja kažu da ako trebaš ikada oboljeti od karcinoma, najbolje je da bude na štitnjači. Točnije, da to bude papilarni karcinom jer je samo lokalno invazivan pa su veliki izgledi za izlječenje. No, na kraju se ispostavilo da je karcinom prisutan i na dva limfna čvora'.

Kroz život je, govori nam, išla kao kamikaza. 'Trčala sam, a nisam gledala, nisam vidjela. Sada prvi put ne radim ništa, ne mislim o drugima, nego drugi o meni', otkriva nam nakon operacije Sanja Mikleušević Pavić u eksluzivnom intervjuu za magazin Gloria te objašnjava zašto je odlučila pune tri godine živjeti s karcinomom, koje je simptome imala, kako je bolest objasnila sinovima, što je bio okidač za karcinom i ima li veze s prijatnjama otkazom koje je dobivala na HRT-u.

Gloria vam daruje knjižicu ''Masti koje život znače - ulomke iz svjetskog bestselera dr. Josepha Mercolae

Linker
09. travanj 2024 14:36