MENTALNO ZDRAVLJE

Poznata američka komičarka otkrila da se bori s dijagnozom koju mnogi skrivaju

Trihotilomanija odnosno navika čupanja kose, je poremećaj kontrole impulsa čiji je glavni simptom čupanje dlaka s tijela, obično kose, ali i s drugih dijelova tijela.

Jeste li znali da čupanje kose može biti znak mentalnog zdravlja? Rijetki su čuli za poremećaj poput trihotilomanija, a nedavno je popularna komičarka Amy Schumer osvijestila javnost na važnost mentalnog zdravlja s kojim se do sada potajno borila.

"Mislim da svatko ima veliku tajnu i to je moja", poručila je američkim medijima te priznala da se dugo sramila tog svog poremećaja, koji je kod komičarke počeo kada je njezin otac proglasio bankrot, a majka ga je ostavila zbog oca svoje najbolje prijateljice, jer se on borio s dijagnozom multiple skleroze.

Čitajte i: Crne slutnje se obistinile: Bruce Willis zbog bolesti mozga prekida s glumom

Što je to trihotilomanija?

U dječjem uzrastu se javlja podjednako kod dječaka i djevojčica, a kod odraslih 80-90% prijavljenih slučajeva su žene. Novija istraživanja ukazuju da postoje genetičke predispozicije za ovo oboljenje. Trihotilomaniju mogu pokrenuti drugi psihološki poremećaji, poput depresije ili stresa. Premda se ne znaju točni podaci jer se veliki broj slučajeva ne prijavljuje na liječenje zbog stida, procjenjuje se da primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama oko 2 do 4% populacije pati od ovog oboljenja.

image

Amy je priznala kako je njezin poremećaj povezan s rastavom njezinih roditelja

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Liječenje

Određeni vidovi psihoterapije mogu biti korisni za pacijente koji se bore s ovim poremećajem. Na primjer, u jednom vidu psihoterapije pacijent se uči da na vrijeme prepozna impuls koji ga tjera na čupanje kose i da ga preusmjeri na neki drugi impuls. Pacijent se usmjerava da vodi dnevnik kad je čupao kosu, na koji datum i u koje vrijeme, koliko dlaka je iščupao, kao i o čemu je razmišljao u tom trenutku.

Tako se pacijent uči da prepozna uobičajene situacije u kojima čupa kosu i razvije strategiju za izbjegavanje istih.

U svojoj knjizi Problem čupanja kose američki autor Fred Penzel tvrdi da antidepresivi mogu i da pogoršaju stanje oboljelog od trihotilomanije pa da s time treba biti oprezan. Naime, stanje pacijenata koji se bore s ovom dijagnozom uglavnom utječe na njihovo samopouzdanje, što dodatno pogoršava njihovu anksioznost, pa se pacijenti često zaglave u začaranom krugu iz kojeg se teško mogu izvući.

Nejasno je koji je točan uzrok tog stanja, ali istraživanja iz 2020. pokazuju da je to kombinacija bioloških i psiholoških čimbenika. Čak 79% ljudi s trihotilomanijom ima drugo mentalno zdravstveno stanje, kao što su anksioznost, depresija, opsesivno-kompulzivni poremećaj, PTSP i ADHD, prema psihijatrijskom istraživanju.

Čitajte i: Iako je otkazala turneju zbog jakih bolova, Celine Dion na Valentinovo iznenadila fanove

Nasljednost

Istraživanja Maria R. Capecchija s medicinskog instituta ‘Howard Huges‘ pokazuju da je čupanje kose, odnosno trihotilomanija, nasljedna. Upravo iz tog razloga, komičarka, kao i većina oboljelih strahuje da bi svoje stanje mogla prenijeti na svog sina.

"Svaki put kad dotakne glavu, imam srčani udar", izjavila je komičarka Schumer.

Osim toga, svoje problematično djetinjstvo pretočila je u Hulu dramu pod nazivom "Life & Beth" u kojoj igra glavnu junakinju Beth, kojoj je u jednoj sceni potrebna loša perika prije povratka u školu kako bi mogla sakriti stanje, koje joj se zapravo dogodilo u stvarnom životu.

Pacijenti s trihotilomanijom toliko često skrivaju gubitak kose da ih je ponekad vrlo teško dijagnosticirati. Osim toga značajan gubitak kose može dovesti i do infekcija kože i ožiljaka od stalnog čupanja kose. Preporučuje se vlaženje vlasišta kako bi se zaštitila koža i smanjila vjerojatnost gljivičnih ili drugih vrsta infekcija.

Linker
19. travanj 2024 19:26