Prezren i odbačen

Polagan, ali siguran pad: Princu Andrewu kraljica i majka oduzela je sve titule, njega je to jako pogodilo

Iako se obruč oko njega stezao, srednji sin Elizabete II. živio je u uvjerenju da će optužbe zbog silovanja maloljetnice njegovi odvjetnici već nekako riješiti te da će kad se sve smiri voditi život kakav je imao. Nije slutio da će ostati bez titula i poštovanja sunarodnjaka

Čini se da je Andrew, vojvoda od Yorka (61) bio jedini član svoje obitelji koji je vjerovao da će bez obzira na sramotu nanesenu Velikoj Britaniji, zadržati svoje titule. Kao da je oko sebe napuhao balon ničim opravdane vedrine: gotovo svakodnevno posjećivao je svoju majku, Elizabetu II. (95) u dvorcu Windsoru jer je njegova rezidencija Royal Lodge udaljena samo oko osam kilometara od kraljičine, opuštao se jahanjem na obiteljskom posjedu (Windsoru) i uživao u svojem udobnom skrovištu prepuštajući odvjetničkom timu, (čije usluge stoje oko 1500 - 2000 funti po satu), da pronađu način kako izbjeći polaganje računa za sramotni spolni odnos s maloljetnicom, žrtvom seksualne trgovine. Najprije ga je ovog tjedna grubo prizemljila odluka američkog okružnog suca Lewisa Kaplana prema kojoj će mu se ipak suditi zbog seksualnog zlostavljanja na građanskoj parnici u New Yorku - osim ako se ne nagodi s tužiteljicom, svojom nekadašnjom žrtvom Virginijom Giuffre (38). Morala je reagirati i kraljica.

image

Osim titule HRH Andrew gubi i svoje počasne vojne titule te sva kraljevska pokroviteljstva.

JOHN THYS AFP

Običan građanin

U kratkom priopćenju, Buckinghamska palača objavila je u četvrtak da Andrew više nije Njegovo Kraljevsko Visočanstvo "u bilo kojem službenom svojstvu", a gubi i svoje počasne vojne titule te sva kraljevska pokroviteljstva "uz kraljičino odobrenje i suglasnost". U slučaju da će ići na građansko suđenje u Ameriku, otići će kao običan građanin, što ga je strahovito pogodilo. Još teže pala mu je odluka o oduzimanju počasnih vojnih jer je ratni veteran britanske Kraljevske mornarice koji je služio kao pilot helikoptera tijekom Falklandskog rata: počasne titule bile su znak zahvalnosti kraljice i sunarodnjaka zbog požrtvovnosti tijekom aktivne službe, piše Daily Mail.

Čitajte i: Princ Andrew bit će izbrisan sa slavljeničkih fotografija povodom 100. rođendana svog oca

Izvor Daily Maila rekao je da se o tom pitanju naveliko raspravljalo u kraljevskoj obitelji. Oduzete počasne titule i pokroviteljstva bit će preraspodijeljene drugima.

Peticija kao presedan

Zacijelo tešku odluku o njihovom oduzimanju, kraljici je "olakšala" peticija 152 ratna veterana. Riječ je o presedanu u britanskoj povijesti: zatražili su (nisu je zamolili) da Andrewa smjesta smijeni sa svih počasnih vojnih položaja jer ih sramoti. Ne žele ni na koji način biti povezani s osobom optuženom za seksualno zlostavljanje maloljetnice, a sve dok je imao te titule, stvarao se dojam da su s njim "u istom košu". Ostavljena mu je tek titula vojvode od Yorka - čime se zacijelo želi reći da se, eto, njegova obitelj još uvijek nada kako će se obraniti od optužbi za silovanje. Premda je malo vjerojatno da to doista misle.

Čitajte i: Najveći skandal kraljevske obitelji o kojem se ne prestaje pričati: Evo kako se princ Andrew zakopao još dublje

Dosad se kraljevska titula oduzimala četiri puta u novijoj britanskoj povijesti, premda to nikad nije bilo interpretirano tako: kažnjeni pojedinci jednostavno su je "prestali koristiti". Tako ju je vojvodina šogorica, Diana, princeza od Walesa, više nije koristila poslije rastave od princa Charlesa (73). Iste 1992. godine, Sarah vojvotkinja od Yorka, rastala se od njega pri čemu je odlučeno da i ona više neće koristiti kraljevsku titulu. Isto se dogodilo Harryju i Meghan, zbog Megxita, a Andrew je peti u nizu.

image

Ostala mu je titula vojvode od Yorka.

CHRIS JACKSON AFP

Pragmatična kraljica

Pritom treba razjasniti da su je Diana, Sarah i Meghan dobile udajom, dok su je Harry i njegov stric Andrew stekli rođenjem. Dakle, kraljevska titula im se ne može "uzeti", to ne može učiniti ni sama kraljica, ali ih se može dovesti u situaciju da je "prestanu koristiti" u javnosti. Kraljičin potez dočekan je u Britaniji uzdahom olakšanja na svim razinama. Na sud će otići kao građanin Andrew Windsor, ali nema šanse da će mu dopustiti ulazak u američku sudnicu s titulom Njegovog kraljevskog visočanstva – jer u tom slučaju sramoti cijelu zemlju.

Čitajte i: Princ Andrew ipak mora pred sud zbog optužbi za seks s maloljetnicom

Primjerice, Dickie Arbiter, bivši pomoćnik tajnika za medije Buckinghamske palače izjavio je za Express da je kraljica bila “frustrirana” zbog odluke da svom sinu oduzme titule. No dodao je: "Kraljica je pragmatična. Radi se o zaštiti interesa institucije. Andrew je sada ostavljen na vjetrometini." Oglasio se i britanski parlamentarni zastupnik Tobias Ellwood i pozdravio oduzimanje Andrewovih titula. Glasnogovornik Ministarstva obrane izjavio je, pak, kako nema komentara jer je to u nadležnosti Buckinghamske palače.

Svjedočenje u sudnici

Oni su odlučili da Andrew (zasad) ostaje viceadmiral u Kraljevskoj mornarici. Naime, kao bivši pripadnik oružanih snaga, bio je promican do tog čina tijekom svoje redovne vojne službe pa je tako 2015., na svoj 55. rođendan, postao viceadmiral. Dodatni problem je što će sudski postupak u Americi zacijelo zasjeniti proslavu kraljičinog dijamantnog jubileja. Razlog je jednostavan: moglo bi se lako dogoditi da njezinog srednji sina u sudnici "rasčereče". Odvjetnici tužiteljice detaljno će ga ispitivati, a u niskom startu je i Spencer Kuvin, pravni zastupnik devet žrtvi osuđenog pedofila Jeffreya Epsteina. Izjavio je da I njegov pravni tim imati pravo vojvodi “postaviti pitanja koje žele”. Uostalom svojedobno se "čerečilo” i bivšeg predsjednika Billa Clintona zbog afere s pripravnicom Monicom Lewinsky, pa je teško očekivati da će odvjetnički tim Virginije Giuffre imati milosti prema osramoćenom vojvodi. Nije isključena mogućnost da na sud, u svojstvu svjedoka, pozove njegovu kćer, princezu Beatrice (33) i bivšu suprugu Sarah (62). Poznato je, naime, da je Andrew - kao odgovor na optužbe Virginije Giuffre (tata se prezivala Roberts), da je spavao s njom i u kući u Londonu čija je vlasnica Ghislaine Maxwell, prijateljica i glavna "madame” osuđenog pedofila Jeffreya Epsteina - dao intervju BBC-ju.

image

Princ Andrew i Virginia Giuffre.

HANDOUT AFP

Zaboravna princeza

Ispričao je da je baš u to vrijeme kad je navodno bio s Virginijom u Londonu, vozio tada 12-godišnju kćer na popodnevnu rođendansku zabavu u restoran brze hrane „Pizza Express u grad Wokingu na jugozapadu Engleske. Kasnije je to opovrgao njegov tjelesni čuvar i članovi osoblja u rezidenciji Royal Lodge. Njegova starija kćer kasnije je izjavila da se ne sjeća vožnje, stoga bi je mogli pozvati objasniti čega se sjeća u New York. A njezinu majku mogli bi detaljno ispitati o braku s Andrewom, njihovoj intimi i navikama, ukratko o svemu što odvjetnici i sudac procijene relevantnim za postupak.

Premda odvjetnici vojvode od Yorka tvrde da je parnica u New Yorku maraton a ne sprint, da postupak tek počinje, a oni imaju argumente kojim će ga, vjeruju, obraniti, u Engleskoj prevladava mišljenje da ju je najbolje nagoditi se s tužiteljicom izvan sudnice.

image

Na sud u New Yorku ići će kao običan građanin.

LILLIAN SUWANRUMPHA AFP

Nagodba ili blato

Uostalom, 99 od 100 posto građanskih tužbi u SAD završava nagodbom izvan suda. Vojvodin najveći problem je hoće li to Virginijom Giuffre prihvatiti jer to sada ovisi o njoj. Andrew je pripremio novac za isplatu prodavši vilu u Švicarskoj za 18 milijuna funta: smatra se da bi ga nagodba mogla stajati 5 do 10 milijuna funta. Međutim, njujorški odvjetnik njegove nekadašnje žrtve, David Boies, otkrio je da njegova klijentica namjerava ići na suđenje. Rekao je: "Želi istjerati pravdu". Ali, kako to u ovakvim slučajevima često biva, ne odbacuje ni nagodbu. Ne treba zaboraviti ni FBI – žele ispitati Andrewa u svojstvu svjedoka zbog slučaja Ghislaine Maxwell, čiji odvjetnici pokušavaju oboriti osuđujuću presudu i odgoditi izricanje kazne zbog proceduralne pogreške.

Čitajte i: Uhvaćen u laži: Princ Andrew ponovno sramoti britansku obitelj na nezamisliv način

Ukratko, srednjem sinu britanske kraljice dogodila se kataklizma na svim poljima. Svi ga preziru, odmiču se od njega, ne žele da ih povuče za sobom u blato, pa i vlastita majka. A ondje bi se, ne uspije li se nagoditi s Virginijom Giuffre i tako izbjeći suđenje, zacijelo mogao uvaliti. Pravni stručnjaci tvrde da bi ga moglo "progutati" pojavi li se u sudnici. Dođe li do toga, možda je vrijeme da razmisli o egzilu.

Linker
20. travanj 2024 10:41