plaća stiže...

Pokvareni novinar koji je manipulirao princezu Dianu i nakon otkaza nervira britansku javnost

BBC nikako da počisti nered što ga je za sobom ostavio novinar Martin Bashir (58), nedavno prokazan kao podlac koji je 1995. kriminalno izmanipulirao princezu Dianu kako bi od nje dobio najgledaniji intervju u povijesti britanske televizije.

Premda više ne radi za BBC - potkraj travnja dao je otkaz zbog zdravstvenih razloga - Bashir od bivšeg poslodavca i dalje prima plaću od 2000 funta tjedno, a otkazni mu rok ističe tek u srpnju. Tako će još neko vrijeme sisati britansku državnu televiziju koja, kao i HRT, živi od obvezatne pretplate. Posve očekivano, britanski su porezni obveznici ogorčeni što i dalje moraju financirati pokvarenog novinara kojeg je odavno trebalo ukloniti iz medijskog prostora.

Dramatični intervju princeze Diane! Pokrenuta istraga protiv novinara koji je s njom vodio skandalozni razgovor

Nakon što se proslavio kontroverznim intervjuom s princezom od Wallesa, Bashir je u potrazi za još većom slavom 1999. otišao s BBC-ja, no ponovno su ga zaposlili 2016., i to u religijskom programu, iako su unutar kuće već tada postojale ozbiljne sumnje u njegovu profesionalnost. Tek sada je posve jasno da je i čelnicima uglednog BBC-ja senzacionalizam bio važniji od novinarskih standarda i integriteta profesije.

image
Martin Bashir
FOTOGRAFIJE: ROBYN BECK AFP

- Vratili su Bashira jer su htjeli prodrmati BBC i osvajati nagrade za njegove ekskluzive - tvrdi jedan insajder.

Bilo je zviždača koji su još 1995. ukazivali da je Bashir krivotvorio dokumente i širio laži o kraljevskoj obitelji kako bi Dianu nagovorio na intervju, no njima je BBC podijelio otkaze i upropastio im karijere. Sada kad je istina napokon isplivala na vidjelo, neki od tih zviždača mogli bi dobiti pozamašnu novčanu odštetu. Premda je princ William zatražio da se Bashirov intervju s njegovom majkom zauvijek bunkerira, Tim Davie, generalni direktor BBC-ja, nije mu sasvim izašao u susret. Najavio je da sporni intervju više nikad neće biti emitiran u cijelosti, ali će BBC neke njegove dijelove i dalje koristiti u posebnim prigodama i kontekstima.

image
Intervju s princezom 1995.nakon razvoda
FOTOGRAFIJE: CAPITAL PICTURES/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA CAPITAL PICTURES/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA

- Bashir je slavu i bogatstvo stekao krivotvorenjem i bešćutnim zastrašivanjem mentalno ranjive žene, što graniči s kriminalom. BBC je potom to zataškao, ucjenjujući zviždače i osiguravajući da njihovi novinari ne izvještavaju o Bashiru - rekao je u britanskom parlamentu Julian Knight, zastupnik Konzervativne stranke, sugerirajući da bi se Martinom Bashirom trebala pozabaviti i policija. Na potezu je Scotland Yard.

Ljubav princeze Diane konačno progovorio: ‘Rekao sam joj da bude oprezna s tim intervjuom‘

Linker
20. travanj 2024 03:09