Getty Images
SVE POPULARNIJI PRISTUP

Dežurna kršiteljica pravila: Meghan Markle pronašla partnericu za porođaj

S obzirom na to da je prati glas "kršiteljice" kraljevskog protokola, rijetko je koga začudilo da je vojvotkinja od Sussexa odlučila uvesti novitete kada je u pitanju i njezin porod.

S obzirom na to da je prati glas "kršiteljice" kraljevskog protokola, rijetko je koga začudilo da je vojvotkinja od Sussexa odlučila uvesti novitete kada je u pitanju i njezin porod.

Supruga princa Harryja (34) odlučila je da želi da kod porođaja uz nju bude doula koja je već posjećuje u njihovom domu u Kensingtonskoj palači u Londonu. Meghan Markle (37) je najvažnije da bude mirna i pozitivna kada je u pitanju njezin prvi porođaj pa je angažirala doulu, odnosno educiranu osobu koja pruža emocionalnu, fizičku i informativnu podršku majci prije, tijekom i netom nakon poroda.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 10:  Meghan, Duchess of Sussex  on stage during The Fashion Awards 2018 In Partnership With Swarovski at Royal Albert Hall on December 10, 2018 in London, England.  (Photo by Joe Maher/BFC/Getty Images)
Getty Images
Meghan Markle cijelo je vrijeme rukama grlila svoj trudnički trbuščić

Meghan je navodno odabrala Lauren Mishcon koja će uz babicu biti uz nju na porođaju u travnju ove godine, a doula osim s Meghan radi i s princem Harryjem kojeg poučava kako biti što bolja podrška supruzi. Iako Lauren nije potvrdila navode, nije ih niti demantirala već je kratko poručila kako ne govori o svojim klijentima.

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači - žena koja služi, a u posljednjih nekoliko godina njihove usluge postaju sve popularnije. Domaća glumica Petra Kurtela uz sebe je na porođaju također imala doulu - Anitu Budak. Ona ju je učila tehnikama pravilnog disanja i opuštanja, masirala joj bolne točke i sugerirala promjene položaja u kojima će porođaj biti lakši, a bol blaža.

Ta usluga je u Americi i zemljama zapadne Europe popularna već dulje vrijeme, a podjednako je koriste zvijezde i "obične" žene. Kod nas je angažiranje doule također sve popularnije, a niti oko njihove prisutnosti na porođaju u bolnici nema nikakvih problema. Dapače, znanstvene studije dokazuju da njihova prisutnost često skraćuje trudove, smanjuje potrebu za dripom, vakuumom i carskim rezom te smanjuje broj zahtjeva za lijekove protiv boli i epiduralnu anesteziju.

Linker
03. svibanj 2024 13:06