Mario Kučera
PRIČE

David Skoko: Moji zatvorski dani

Iako je nedavno prvi put završio iza rešetaka, za istarskog je chefa boravak u požeškoj kaznionici bio pozitivno iskustvo: on je zatvorenicama otkrio tajne kulinarstva, a one su njega naučile da cijeni svoju slobodu.

Ne znam kako bih objasnio svoje emocije u ovom trenutku a da se ne rasplačem. Ovo je za mene bio veliki izazov i novo iskustvo. Prvi sam put boravio u kaznionici i još sam pod snažnim dojmom, mislim da ću danima razmišljati o svemu što sam vidio i doživio. Iako nisam imao predodžbu kako će moj posjet izgledati, nije mi bilo svejedno doći. Na kraju sam ostao pozitivno iznenađen - rekao je poznati istarski chef David Skoko (42) opraštajući se od zatvorenica Kaznionice i zatvora u Požegi, gdje je prošli tjedan održavao kuharske radionice s temom dječje prehrane.

pozega 23052017
Kaznionica i zatvor u Pozegi
Zenska kaznionica
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Riječ je o prvom takvom projektu u Hrvatskoj, a desetak polaznica, zatvorenica koje su u Požegi na izdržavanju kazne, ispratilo ga je velikim pljeskom i željom da dođe ponovno - što će se i ostvariti najesen, kad će Skoko ponovno kuhati u zatvoru. Naime, njegove radionice dio su projekta Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka zagrebačke Udruga Roda kojem je cilj očuvanje bliske veze između majke i djeteta u zatvorskim uvjetima. Udruga je Odjelu za rodilje požeške kaznionice nedavno donirala opremljenu kuhinju u kojoj će majke djeci koju su rodile tijekom izdržavanja kazne moći pripremati obroke. Za to su dosad imale samo malo kuhalo, koje je služilo za podgrijavanje jela pripremljenih u centralnoj zatvorskoj kuhinji.

Novu kuhinju prvi je iskušao chef David Skoko, nekadašnji voditelj kulinarskog showa "Jezikova juha", koji s roditeljima vodi čuvenu konobu Batelina u Banjolama pokraj Pule.

Sa starijom sestrom Elenom (lijevo), koja ga je nagovorila da ode u Požegu, i mlađom sestrom Idom

- U kaznionicu sam dospio zahvaljujući starijoj sestri Eleni, spisateljici i aktivistkinji za prava majki i djece iz Rima, koja živi na relaciji Italija - Bali, a već dugo surađuje s Udrugom Roda. Elena se bavi promicanjem prirodnog porođaja i napisala je knjigu "Memoirs of a Singing Birth" (Sjećanja na raspjevani porođaj) inspiriranu vlastitim porođajem danas sedmogodišnje kćeri Koko. Blizak sam sa sestrom i kad mi je predložila da održim radionicu u kaznionici, to mi se činilo kao zanimljiva ideja. Dirnulo me kad sam doznao da u zatvoru u Požegi žive majke s djecom do tri godine, o čemu prije nisam imao pojma.

Želio sam im pomoći da se kvalitetnije hrane - kaže Skoko, koji prije dolaska u zatvor, otkriva, nije znao što ga čeka. Primjerice, ponio je set profesionalnih kuharskih noževa i pjenjača, koje je na kraju morao ostaviti na ulazu jer tako nalažu stroga zatvorska pravila. Kuhao je s opremom iz centralne zatvorske kuhinje, a u guljenju i sjeckanju pomagale su mu simpatične zatvorske kuharice - jer zatvorenice ne smiju koristiti noževe. U kaznionici, naime, postoje mnoga ograničenja: nakon provjere identiteta na dva punkta i ostavljanja osobnih stvari, svugdje smo išli u pratnji pravosudne policajke. Također, tijekom radionice novinarska ekipa nije smjela razgovarati sa zatvorenicama, a dopustili su snimanje samo onih kadrova na kojima ih se ne može identificirati.

pozega 23052017
Kaznionica i zatvor u Pozegi
Zenska kaznionica
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
U zatvoru do 3. rođendana žive i djeca koju su majke rodile dok su izdržavale kaznu

Potpuno drukčiji dojam od strogih zatvorskih pravila odaje veliko, lijepo uređeno dvorište s vrtom. Pod zelenim krošnjama su klupe obojene u vedre boje, a svuda oko njih cvijeće: maćuhice, ruže, lavanda, perunike, božuri... Kaznionica u Požegi, čiji je kapacitet 165 zatvorenica, jedina je u Hrvatskoj u kojoj kaznu izdržavaju žene lišene slobode na više od šest mjeseci. Većina njih u zatvoru je zbog imovinskih delikata i izdržava kaznu od prosječno četiri do pet godina, no ima i onih koje su osuđene na dugogodišnje kazne zbog ubojstva. Slobodno vrijeme i aktivnosti organizirani su im ovisno o tome jesu li u zatvorenom, poluotvorenom ili otvorenom dijelu kaznionice. One koje su u zatvorenom dijelu mogu biti u dvorištu dva sata na dan, dok je ostalima obveza pojaviti se na doručku, ručku i večeri. Ostatak vremena mogu - ako to žele - raditi u krojačkoj radionici,praonici ili kuhinji. U "slobodno" vrijeme smiju nositi civilnu odjeću pa su tako i na Skokinu radionicu stigle bez zatvorskih uniformi.

Bez interneta

Također, mogu sudjelovati u mnogim radionicama: dramskoj, literarnoj, novinarskoj, likovnoj i informatičkoj grupi (gdje uče osnove informatike, ali nemaju pristup internetu), u sekciji za ručni rad, pjevati u zboru, učiti kreativno pisati, posuđivati knjige iz knjižnice sa sedam tisuća naslova... U dvorištu, pak, imaju košarkaško i odbojkaško igralište, a mogu zaigrati i stolni tenis. Malo dalje je voćnjak s jabukama i šljivama te plastenik gdje svaki dan nekoliko sati rade one zatvorenice kojima je hobi vrtlarenje. Ondje uzgajaju salatu, blitvu, mrkvu, ciklu, razne začine...

pozega 23052017
Kaznionica i zatvor u Pozegi
Zenska kaznionica
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
U plasteniku blizu kaznionice uzgaja se povrće

- Drago mi je što im je dopušteno da same uzgajaju povrće, jer je takvo najkvalitetnije. Veliki sam zagovornik pristupa da se u pripravi jela koriste sezonske namirnice iz organskog uzgoja, o čemu sam im govorio tijekom radionice. Pripremajući se za radionicu, osmislio sam recepte za djecu do 12 godina, ali mojom bezglutenskom tortom rado će se zasladiti mališani svih uzrasta. Cilj mi je bio naučiti njihove majke da pripreme nekoliko jednostavnih, a kvalitetnih jela od jeftinih, lako dostupnih namirnica. Tako smo prvi dan od samo jednog pileta, malo povrća i žitarica napravili čak tri jela za desetak ljudi. Prvo smo skuhali pileću juhu s ječmom i povrćem, zatim pileća prsa pohana u cornflakesu s tikvicama i mrkvom te na kraju rižoto s povrćem i ostacima piletine. Na početku radionice i zatvorenice i ja bili smo dosta plahi, ali već nakon jednog sata druženja i prvog kušanog jela svi smo se opustili - priča Skoko.

pozega 23052017
Kaznionica i zatvor u Pozegi
Zenska kaznionica
DAVID SKOKO
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
U mladosti sam znao ludovati, ali, nasreću bez većih posljedica

Idući dan bio mu je, kaže, puno lakši. Radio je empanadase, koji su, objašnjava, savršeno jelo želite li "prevariti" djecu koja ne vole povrće. Jastučići od prhkog tijesta napune se tikvicom i mrkvom te se nakon pečenja poslužuju uz kremu od blitve i feta sira. Ipak, najviše oduševljenja izazvala je krem torta od bijele čokolade s bezglutenskim biskvitom, idealna za dječje rođendane. Nju vole i Davidov sin Anton (10) te petogodišnja kći Franka, ali i njegova supruga Ana Bako, magistrica talijanistike i hispanistike.

- Naša djeca vole jesti sve, jer su tako učena od malih nogu. Omiljeno jelo su im pohani inćuni, a sutra će to možda biti brudet ili riblja juha. Nemamo problema s povrćem, oni su razmaženi jedino po tome što su navikli na kvalitetnu, dobro spremljenu hranu. I inače sam vrlo osjetljiv na djecu pa mi je u zatvoru bio najveći izazov ostati pozitivan u okruženju koje je nama koji dolazimo izvana tužno. Uspjelo mi je i nadam se da su se polaznice radionice dobro zabavile i naučile nešto novo. A i ja sam u zatvoru shvatio da sam imao sreću što je moje ludovanje u mladosti - kad mi nije bio problem potući se i bježati motorom od policije - dobro završilo. Nisu svi bili te sreće - kaže David Skoko.

Linker
11. travanj 2024 02:30