Nenadani odlazak

Britanska glazbena scena oplakuje genija koji je otkrio Eda Sheerana i Jessie J

Bio je ambasador fondacije princa Charlesa ‘The Prince‘s Trust‘, a zbog zasluga u glazbi i dobrotvornog rada odlikovala ga je i britanska kraljica Elizabeta II.

Britanska glazbena scena šokirana je smrću 31-godišnjeg repera i glazbenog poduzetnika Jamala Edwardsa. Osnivač platforme SBTV i producent karipskog podrijetla (obitelj mu potječe s otoka Sveti Vincent i Grenadini) preminuo je sinoć, a uzrok smrti zasad je nije poznat. Nedavno je viđen na dodjeli Brit Awardsa, a nedugo prije smrti nastupao je kao DJ na koncertu u sjevernom Londonu: koliko je poznato, ništa nije upućivalo da ima zdravstvene probleme.

Bio je među glazbenicima koji su surađivali s britanskom kraljevskom obitelji na dobrotvornim projektima: osmislio je glazbene inicijative kojima je oživio Centre za mlade u londonskim četvrtima s najvišom stopom napuštanja srednje škole prije mature. Zbog zasluga na polju glazbe od britanske kraljice Elizabete II. dobio je 2014. orden "Most Excellent Order of the British Empire" - tada je imao 23 godine. Uz to, bio je ambasador dobrotvorne udruge princa Charlesa koja pomaže tinejdžerima i mladima u izazovnim životnim okolnostima, "The Prince's Trust", piše "The Sun".

image

Jamal Edwards

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA SHUTTERSTOCK

Prijatelji i kolege pamte ga kao producenta čija je platforma lansirala velike zvijezde, Eda Sheerana, Jessie J, a pomogao je i Riti Ori na početku karijere.

Čitajte i: Nezamisliva tragedija! Izgubio je Whitney Houston i njihovu kćer, a sada mu je preminuo i sin

image

Ed Sheeran samo je jedan u nizu glazbenika koji Edwardsu mogu zahvaliti na uspjehu

MATT BARON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tužna vijest objavljena je njegovom YouTubeovom službenom računu u nedjelju kasno na večer: "Danas smo izgubili legendu. Jamal Edwards bio je inspiracija mnogima, podržavao je umjetnike i oblikovao kulturu putem SBTV-a." Među prvima se oglasio londonski gradonačelnik, Sadiq Khan: "Britanska glazba i zabava izgubila je jednu od svojih najsjajnijih zvijezda". Glumica Denise Welch, dobra prijateljica Edwardsove majke i mlađe sestre Tanishe, napisala je: "Srce me boli zbog moje prijateljice Brende. Ne mogu to podnijeti. Jamal Edwards je bio divan sin i brat."

Reperica Lady Leshurr objavila je kako je vijest o njegovom smrti strašna, odajući mu počast jer je vjerovao u nju kad nitko nije: "Dao mi je priliku pokazati svoj talent. Moramo nastaviti ondje gdje je stao".

Platforma Jamala Edwards SBTV danas ima više od milijun pretplatnika, a u showbiznis krenuo je kao 15-godišnjak.

Tada je, naime, dobio na dar video kameru, snimao prijatelje kako repaju i snimke postavljao na svoj YouTube kanal. Postale su toliko popularne da je osnovao vlastitu platformu, a potom i producentsku tvrtku. Afirmirao se kao jedan od najutjecajnijih glazbenika u posljednjih petnaest godina u Velikoj Britaniji: njegova smrt mnoge je rastužila. I oni koji ga nisu osobno poznavali, odaju mu počast.

Linker
18. travanj 2024 19:05