DOSTA JE!

Skup za osnovna prava: ‘Vrijeme je da se političke igre prestanu odigravati na račun zdravlja žena‘

Potaknute strašnom situacijom Mirele Čavajde koja je uzdrmala naciju, brojne su se udruge i organizacije ujedinile kako bi ostvarile jedno - ženama osigurale adekvatnu zdravstvenu skrb.

Ovih je dana apel Mirele Čavajde uzdrmao hrvatsku javnost te razotkrio brojne crne rupe našega zdravstva. Naime, ženi koja je u 24. tjednu trudnoće doznala da će se dijete roditi s malignim tumorom te su mu šanse za preživljavanje gotovo nikakve, u Hrvatskoj nije dopušten prekid trudnoće.

Unatoč tome što joj zakon dozvoljava prekid trudnoće, niti jedna od četiri bolnice kojima se obratila nije pristala izvesti zahvat, s obzirom da odluke o prekidu trudnoće nakon 22. tjedna donose etička povjerenstva bolnice.

Brzo nakon što je nacija doznala za situaciju Mirele Čavajde, udruga RODA - Roditelji u akciji pozvala je sve one koje su prekinule trudnoću ili im je takav prekid bio potreban, a nije im omogućen ili im je uskraćena adekvatna zdravstvena skrb da isto prijave. Potom je Solidarna - zaklada za ljudska prava i solidarnost u suradnji s CESI - Centrom za sredstava za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, udrugom RODA i Platformom za reproduktivnu pravdu pokrenula akciju prikupljanja sredstava za medicinski zahvat u Sloveniji, a u 48 sati prikupljeno je više od 220 tisuća kuna. Mireli će se sredstva usmjeriti odmah, a višak će se iskoristiti za pomoć ženama u pokrivanju troškova svih oblika zdravstvene skrbi.

image

Skup podrške kojim se želi poručiti "DOSTA" nehumanom pristupu ženama u zdravstvenom sustavu.

PRESS

No, kako bi se pomoglo i drugim ženama koje se susreću sa sličnim situacijama, RODA organizira skup u Zagrebu, o kojem nam je nešto više rekla Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roditelji u akciji:

"Mi se s nekoliko organizacija uključujemo u pripremu ovog prosvjeda kojim želimo poručiti da je ovakvo postupanje vlasti, ali i stanje u zdravstvenom sustavu apsolutno neodrživo. Vrijeme je da se političke igre prestanu odigravati na račun zdravlja žena. Sve je ovo potaknuto nesretnom situacijom Mirele Čavajde koja ne može ostvariti nešto na što ima zakonsko pravo, ali mnogima je otvorilo oči spram stanja javnog zdravstvenog sustava koji se urušava."

image
PRESS

Mrzić Jagatić dodala je i kako ne vidi promjenu na bolje te poručila kako ovim prosvjedom žele stati na kraj nehumanom pristupu u zdravstvenom sustavu koji nerijetko uključuje fizičko i verbalno nasilje na porodima, kao i kiretažu bez anestezije.

Prosvjedu se možete priključiti u četvrtak, 12. svibnja u 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a u tijeku je organizacija skupova i u drugim gradovima. Sve informacije možete pronaći na Facebook stranici DOSTA.

Linker
20. travanj 2024 05:30