BRITANIJA ‘NA PAUZI‘

Zbog kraljičina sprovoda nema škole, kina ni McDonald‘sa, a odgođene su i sve revije

Cijela se Britanija danas zaustavila kako bi se oprostila od voljene kraljice Elizabete II. Dan kraljičina sprovoda u Ujedinjenom Kraljevstvu je proglašen iznimnim državnim praznikom, što znači da ovoga ponedjeljka ne rade škole i brojna radna mjesta.

Iako je britanska vlada istaknula kako nema potrebe da neovisne organizacije otkazuju događaje, mnoge ustanove su ipak zatvorile svoja vrata iz poštovanja prema pokojnoj vladarici.

Vodeći lanci supermarketa na državne praznike inače rade skraćeno, no povodom kraljičina sprovoda zatvorili su svoje poslovnice, baš kao i restorani, lanci kafića i teretane. Amazonove isporuke pauzirane su do jutra, a McDonald‘sovi lokali otvorit će svoja vrata tek nakon 17 sati.

Ne rade ni muzeji, galerije i mjesta za razonodu, s izuzetkom oko 150 kina u kojima Britanci mogu besplatno pogledati prijenos sprovoda. Obustavljena je i nacionalna poštanska služba, kao i većina sudskih ročišta, a sve nogometne utakmice Premier lige koje su bile planirane za nedjelju navečer također su odgođene.

image

Ponedjeljak je trebao biti posljednji dan programa, no zbog kraljičina sprovoda sve su revije preraspoređene.

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PROFIMEDIA

Londonski Tjedan mode, koji je započeo 15. rujna, također je pauziran. Ponedjeljak je trebao biti posljednji dan programa, no zbog kraljičina sprovoda sve su revije preraspoređene. Dio revija će se održati u utorak, a ostale u su odgođene na još nepotvrđene datume u listopadu.

Podsjećamo, ubrzo nakon kraljičine smrti 8. rujna organizatori Tjedna mode u Londonu objavili su novi raspored. Otkazali su sve zabave vezane uz događaj, a modni velikani Raf Simons i Burberry u potpunosti su ukinuli svoje revije.

"London Fashion Week će se nastaviti uz poštivanje kraljevskog protokola i događaj će se posvetiti njezinom veličanstvu kraljici Elizabeti II", izjavila je Caroline Rush, izvršna direktorica Britanskog vijeća mode, koji organizira londonski Tjedan mode.

Većina modnih dizajera u svoje su revije uključile trenutke šutnje, a neki dizajneri su kroz svoje kolekcije odali počast kraljici. Modna kuća J.W, Andersona kraljici je posvetila kratku i jasnu poruku, otisnutu na crnom T-shirtu - "1926. - 2022. Hvala."

Linker
25. travanj 2024 12:34