Koja li je tajna?

Zaklada vojvoda od Sussexa u nedostatku radne snage: Brojni radnici podnose ostavke

Princ Harry i njegova Meghan intenzivno zbrajaju gubitke u ljudstvu: nakon što ih je napustila posljednja PR-ica, sve je izglednije da nisu baš najpoželjniji poslodavci

Nešto je trulo u zakladi Arc­he­well vojvoda od Sussexa, toliko trulo da ih napuštaju i najvjerniji suradnici. Nedavno im je suradnju otkazala Toya Holness, koja je za njih radila od listopada pretprošle godine, a bila je zadužena za odnose s javnošću s obje strane Atlantika. Prošlog ožujka Harryja i Meghan svojevoljno je napustila i Cat­herine St Laurent, direktorica Archewella, koja je na tu funkciju došla iz hiperbogate zaklade Billa i Melinde Gates. Upućeni kažu da je Catherine nakon 12 mjeseci jednostavno pukla jer više nije mogla ispunjavati neprestane, počesto i nerazumne, prohtjeve vojvodskog para. U zahtjevnosti prednjačila je Meghan, otprije osumnjičena za maltretiranje suradnika.

Vojvode od Sussexa bili su na glasu kao nemogući poslodavci i prije nego što su otišli s britanskog dvora. U rujnu 2018. iz njihova se komunikacijskog tima tiho povukla Katrina McKeever, zadužena za odnose s problematičnim članovima obitelji Markle. Dva mjeseca poslije otkaz je dala Meghanina osobna tajnica Melissa Toubati: šefica ju je, navodno, svojim izvolijevanjima dovodila do suza i to više nije mogla izdržati.

image

Otkako je dala otkaz Sussexima, dugogodišnja službenica kraljevske kuće Samantha Cohen volontira u ekološkoj organizaciji.

DANNY LAWSON/PA IMAGES/PROFI

Dok je još bila u kraljičinoj milosti, Meghan je imala osobne čuvare na čelu s časnicom Scotland Yarda, koja je s te dužnosti odstupila u siječnju 2019., nakon manje od godinu dana službe.

"Razlozi su osobne prirode i nemaju apsolutno nikakve veze s vojvodom i vojvotkinjom, koji su jako razočarani što su je izgubili", poručio je tada Scotland Yard, no insajderi iz Buckinghamske palače su i u tom slučaju prstom upirali na Meghan i njezin konfliktni karakter.

Već u ožujku 2019. odlazi i Amy Pickerill, koja je bila zamjenica osobne tajnice vojvotkinje od Sussexa. Amy je na svojim plećima iznijela kraljevsku turneju Sussexovih po Australiji, Novom Zelandu, Fidžiju i Tongi, no čini se da joj vojvodski par na tome nije znao, ili nije htio, zahvaliti onako kako je ona to s pravom očekivala.

Tek što im je Amy Pickerill rekla “zbogom”, njezinim je stopama krenuo i Jason Knauf, čovjek koji je dugo balansirao između vojvoda od Sussexa i vojvoda od Cambridgea u ulozi njihova zajedničkog tajnika za odnose s javnošću. Kako se zbog Meghan širio jaz među braćom, ni Knauf nije mogao ostati neutralan, a na kraju je odabrao vojvode od Cambridgea i postao izvršni direktor njihove zaklade Royal Foundation. Vrijeme je pokazalo da je pametno postupio jer su Sussexi u međuvremenu postali još tanji sa suradnicima.

image

Jason Knauf bio je tajnik obojici braće i na kraju je prešao u zakladu princa Williama.

/ALAMY/PROF

Čitajte i: Bliski prijatelj Meghan Markle bio je njezin tajni adut na vjenčanju: Jedan detalj nitko nije znao

Napustila ih je i lojalna službenica kraljevske kuće Samantha Cohen, nekoć osobna tajnica kraljice Elizabete. Zašto je gospođi Cohen dozlogrdilo surađivati sa Sussexima, to nije podijelila s medijima. Danas volontira u ekološkoj organizaciji Cool Earth, koja se bori protiv krčenja tropskih šuma.

Među izbjeglima iz problematičnog tabora Sussex je i digitalna poduzetnica Natalie Campbell, koja je jedva pet mjeseci izdržala na mjestu šefice njihove dobrotvorne zaklade Sussex Royal. Harry i Meghan su je najavljivali kao veliku, važnu akviziciju, no Natalie se, iz samo njoj znanih razloga, u lipnju pretprošle godine razišla s vojvodama i postala izvršna direktorica jedne britanske punionice mineralne vode. Njezino novo radno mjesto nije toliko glamurozno, ali je, po svemu sudeći, blagotvornije za zdravlje.

image

Toya Holness, koja je u zakladi Archewell bila zadužena za odnose s javnošću, nedavno je dala otkaz.

ANDREW PARSONS/ZUMA PRESS/PR

Heather Wong tri je godine radila u Kensingtonskoj palači kao Harryjeva privatna asistentica, a kad su se Sussexi preselili u Ameriku, princ Harry joj je ponudio mjesto izvršne direktorice u svojoj tek osnovanoj Travalyst agenciji za održivi turizam. Prihvatila je, ali se lani u ožujku i ona predomislila te dala otkaz.

Dok zbrajaju gubitke u ljudstvu, Harryju i Meghan je prioritet pronaći novu glasnogovornicu, barem donekle sposobnu kao što je bila Toya Holness, jer javnost s obje strane Atlantika za njih ima hrpu pitanja koja vape za odgovorima. Primjerice, što očekuju od sudjelovanja u proslavi platinastog jubileja kraljice Elizabete. Najavljeno je da će početkom lipnja u Englesku doći s djecom - trogodišnjim Archiejem i 11-mjesečnom Lilibet. Buckinghamskoj je palači najvažnije da njihov dolazak ne skrene pozornost s glavnog događaja i baci ga u zasjenak. Svako pojavljivanje vojvoda od Sussexa, svaki njihov korak i gestu tijekom proslave kraljičina epskog jubileja treba dobro isplanirati i pripremiti, a oni u svojoj ekipi imaju sve manje ljudi koji im u tome mogu pomoći.

Linker
25. travanj 2024 02:27