Treće dijete

Vladar himalajske zemlje koji nosi titulu Kralj zmajeva i njegova supruga, očekuju prinovu

Vjenčali su se 2011., na tradicionalnoj proslavi godinama nakon što ga je njegova supruga, kao sedmogodišnja klinka zaprosila na pikniku koji je organizirao njegov otac.

Kada su nedavno posjetili jordansku prijestolnicu Amman, povodom vjenčanja krunskog princa Huseina i njegove odabranice Rajwe Al Saif, butanski kralj i njegova supruga iskoristili su slobodno vrijeme za turističko razgledavanje, a pratila ih je princeza Euphelma Choden Wangchuck, kraljeva polusestra.

Fotografije s izleta koje je snimilo jordansko ministarstvo turizma, navele su na pomisao da kraljica ima trudnički trbuščić. Sada se očekuje da 43-godišnji vladar malene himalajske kraljevine, Jigme Khesar Namgyel Wangchuck i njegova supruga Jetsun Pema (33), objave kako im stiže treće dijete, piše Tatler.

Vladar jedne od najljepših i vjeruje se, najsretnijih zemalja na svijetu, nosi titulu Kralja zmajeva dok je njegovoj supruzi poslije vjenčanja u listopadu 2011. dodijeljen naslov Kraljica zmajeva.

image

Obitelj kralja i kraljice zmajeva

DNPHOTOGRAPHY/ABACA/SHUTTERSTOCK

Roditelji su dvojce sinova, sedmogodišnjeg prijestolonasljednika Jigmea Namgyela te trogodišnjeg princa Jigmea Ugyena. Sadašnji vladar Butana okrunjen je u prosincu 2008., dvije godine nakon abdikacije svog oca, ponijevši i titulu najmlađeg vladajućeg monarha na svijetu. Najstariji je sin bivšeg kralja, Jigmea Singyea Wangchuka i njegove treće supruge, Tshering Yangdon, a diplomirao je studij vanjskih poslova i međunarodne odnose na Sveučilištu u Oxfordu. Budući da je i njegova supruga, Jetsun Pema, diplomirala psihologiju i povijest umjetnosti na Regent‘s Collegeu u Londonu, vjerovalo se da se par zaljubio na studiju u Velikoj Britaniji, poput princa Williama, princa od Walesa i njegove supruge Catherine. Zato butansku kraljicu još zovu azijskom Kate Middleton. Međutim, sreli su se u Butanu, dok je ona još bila klinka.

image

Princ William i njegova supruga s butanskim kraljem i njenom azijskom ‘imenjakinjom‘

SHUTTERSTOCK

Budući da je Jetsun Pema iz obitelji koja pripada vladajućoj eliti, budućeg kralja upoznala je na pikniku za odabrani krug uzvanika koji je organizirao njegov otac. Rodila se u butanskoj prijestolnici Thimphu: drugo je od petero djece u obitelji Dhondupa Gyaltshena, unuka guvernera jednog od najljepših dijelova Butana, pokrajine Trashiganga. Njezina majka, Aum Sonam Choki, porijeklom je iz aristokratske obitelji iz Bumthang Pangteyja. Djed joj je, pak, bio polubrat dvjema butanskim kraljicama, pa su Jetsun i njezin suprug daleki rođaci. Kada ga je prvi put ugledala na pikniku, bila je sedmogodišnja klinka, dok je njemu bilo sedamnaest godina. Mladić joj se jako svidio, bez oklijevanja mu je prišla i zatražila da ju oženi, piše Tatler Asia. Princ je upamtio "prosidbu" na pikniku, a kada ju je kasnije ponovno sreo, kao odraslu prekrasnu djevojku, tada je, čini se, on zaprosio nju. Vjenčali su se na tradicionalnoj proslavi a mladenci su bili odjeveni u svilenu nošnju živopisnih boja. Kako Jetsun Pema ne voli naglašenu šminku i make-up za njezin najsretniji dan bio je gotovo neprimjetan. Umjesto na klasično bračno putovanje, par je obilazio Butan, a kraljica je upoznavala podanike.

image

Ljepoti butanske kraljice naklonio se 2011. i tadašnji princ Charles

RAY TANG/SHUTTERSTOCK

Vladar Butana poznat po svojim humanitarnim radu i ima nadimak "Narodni kralj". Sunarodnjacima je omogućio je besplatno zdravstvo, a zemlju je osigurao i od najezde turista složenim i procesom izdavanja viza. Umjesto nekadašnje takse od 65 dolara, uveo je "naknadu za održivi razvoj" od 1600 dolara po osobi povrh troškova odmora. Od rujna prošle godine, izdavanje vize po osobi stoji 100 dolara a posjetitelji su obavezni potrošiti 200 dolara dnevno. Najdulje smiju ostati 90 dana. Zašto? Kralj zmajeva i njegova kraljica teže održivom razvoju zemlje, a masovni turizam odavno je "out". Treba dodati i to da uspješnost mjere drugačije nego ostale zemlje: umjesto bruto nacionalnog dohotka, mjeri se bruto nacionalni indikator sreće. Kako zemlja ima oko 770.000 stanovnika, izjašnjavanje o sreći, odnosno koliki iznosi prosjek sreće po stanovniku, ne bi trebao biti problem.

Linker
24. travanj 2024 09:38