POVIJESNA CEREMONIJA

Veličanstveni prvi govor kralja: Charles III. posebno se zahvalio majci

Novi britanski kralj održao je svoj prvi kraljevski govor nakon smrti kraljice Elizabete II. Službeno je postao kraljem Velike Britanije, a u govoru se osvrnuo na pokojnu majku!

Na povijesnoj ceremoniji u palači St. James‘s kraljem Velike Britanije proglašen je Charles III. Cijela nacija je pratili proglašenje na malim ekranima noseći svoje kućne ljubimce, držeći cvijeće, djecu u pidžamama, samo kako bi svjedočili ovom povijesnom trenutku. Valja napomenuti da je ovo prva javna ceremonija koju je priliku imao uživo gledati cijeli svijet. Bivši premijeri Boris Johnson, Gordon Brown i Tony Blair također su stigli u palaču St. James‘s.

Govor kralja

"Danas vam se obraćam s osjećajem duboke boli. Tijekom svog života Njezino Veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji. Najiskrenije joj dugujemo, kao i svaka obitelj svojoj majci, za njenu ljubav, privrženost, vodstvo i primjer", započeo je Charles.

image

Kralj Charles III.

JONATHAN BRADY/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Moja je majka dala primjer doživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Majčina vladavina bila je bez premca u svom trajanju, predanosti i odanosti. Čak i dok tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najvjerniji život. Duboko sam svjestan naslijeđa, teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene", nastavio je kralj.

Osvrnuo se na dužnosti monarhije

"Uloga i dužnosti monarhije također ostaju, kao i suverenitet i poseban odnos te odgovornost prema crkvi, u kojoj je moja vjera tako duboko ukorijenjena. U toj vjeri i vrijednostima koje ona nadahnjuje odgojen sam da njegujem osjećaj dužnosti prema drugima. I da s najvećim poštovanjem poštujem dragocjene tradicije, slobode i odgovornosti o jedinstvenoj povijesti i našem parlamentarnom sustavu. Kao što je sama kraljica učinila s tako nepokolebljivom odanošću, i ja sam se sada svečano zavjetovao, tijekom preostalog vremena koje mi je Bog dao, da ću podržavati ustavna načela u srcu nacije. I gdje god živjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu, ili u kraljevstvima i teritorijima diljem svijeta, i bez obzira na vaše podrijetlo ili uvjerenja, nastojat ću vam služiti s odanošću, poštovanjem i ljubavlju, kao što sam to i činio tijekom svog života", poručio je novi kralj.

image

Kralj Charles III potpisuje prisegu da će poduprijeti sigurnost Crkve u Škotskoj

VICTORIA JONES/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Zahvalio se supruzi Camilli

"Zahvalan sam na stalnoj potpori moje voljene žene. Provodeći ovaj težak zadatak koji mi je povjeren molim se za moć i vodstvo Boga. Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli", poručio je Charles III. te dodao: "Znam da će zahtjevima svoje nove uloge donijeti nepokolebljivu odanost na koju sam se toliko oslanjao".

image

Kraljica potpisuje prisegu da će poduprijeti sigurnost Crkve u Škotskoj tijekom Pristupnog vijeća u palači St James u Londonu, gdje je kralj Charles III službeno proglašen monarhom

VICTORIA JONES/PA IMAGES/PROFIMEDIA

William je službeno proglašen princem od Walesa

Stariji sin, princ William na svečanoj ceremoniji pojavio se prvi put nakon posjeta Škotskoj, na dan smrti njegove bake.

"Tako sam ponosan što sam ga proglasio princem od Walesa danas. S Catherine pored sebe, znam da će naš novi princ i princeza od Walesa nastaviti nadahnjivati i voditi našu naciju", rekao je Charles III.

Službena prisega

"Ja, Charles III. milošću Boga, branitelj vjere, vjerno obećavam i prisežem da ću održavati teritorij istinske protestantske vjere", zaključio je.

Linker
19. travanj 2024 09:56