Brojni sukobi

Svi ratovi Meghan Markle! Nesuđena princeza borila se protiv tabloida, vlastite obitelji, javnosti...

Vojvotkinja od Sussexa suočila se s neugodnom presudom stručnog tijela za medije u Velikoj Britaniji, koje je presudilo da njen oštri kritičar - koji ju je optužio za laganje - nije rekao ništa krivo.

Zaštitno lice emisije 'Good Morning Britain', poznat po svojim oštrim komentarima radije je otišao s posla, nego da se ispriča vojvotkinji od Sussexa. Sukob na relaciji Piers Morgan - Meghan Markle eskalirao je nakon trosatnog intervjua kojeg je nekadašnja glumica (uz svog supruga) dala Oprah Winfrey. Otkako je pogledao taj televizijski spektakl, Morgan nije stao s optužbama da je sve što je čuo iz Meghaninih usta - laž. No, nije Morgan jedini s kim je Meghan 'zaratila'. Bivša holivudska glumica, otkako je 2016. objavljeno da je započela vezu s Harryjem, našla se pod povećalom javnosti, ali i u središtu brojnih sukoba.

Meghan Markle i Piers Morgan

Donedavno zaštitno lice emisije 'Good Morning Britain' Piers Morgan nije bio blagonaklon prema Meghan Markle gotovo od samog početka njene veze s princom Harryjem. Netrpeljivost je došla do usijanja nakon intervjua kojeg su Sussexi dali Oprah Winfrey, a dok je ostatak Britanije bio u šoku zbog optužbi koje su iznesene, Morgan ih nije štedio. U programu uživo Piers je kazao da sve što su Meghan i Harry rekli kod Oprah bila laž. Nakon toga je, zbog pritiska javnosti, odstupio s pozicije voditelja. Bitka se preselila u pravnu sferu.

Čitajte i: Iz minute u minutu! na Gloria.hr pratite intervju stoljeća - Meghan Markle i Harry s Oprah

"Presretan sam što je Ofcom podržao moje mišljenje da ne vjerujem u ništa od bombastičnih izjava vojvode i vojvotkinje od Sussexa u intervjuu kod Oprah Winfrey, a od kojih su se mnoge pokazale neistinitima. Ovo je velika pobjeda za slobodu govora i snažan poraz princeze Pinokio. Mogu li sada dobiti svoj posao natrag?", napisao je Pers na Twitteru nakon odluke Ofcom-a, britanskog Ureda za komunikacije. Morgan je pobijedio u slučaju kojeg je razmatralo stručno tijelo, a odluka govori da voditelj nije prekršio niti jedno pravilo komentirajući izjave vojvotkinje od Sussexa u njezinom bombastičnom intervjuu kojeg je dala Oprah Winfrey.

Voditelj je Markle opet nazvao lažljivicom, i to kroz metaforičku figuru 'princeza Pinokio'. Cijelo ovo vrijeme naglašavao je da otkaz nije dobio, nego je sam otišao zato što se odbio ispričati Meghan Markle. Pobjedu koju je izvojevao ovog tjedna nazvao je bitnom jer pokazuje da i dalje postoji sloboda medija. Regulator medija u Velikoj Britaniji, Ofcom, ima zakonsku dužnost zastupati interese građana i potrošača promičući konkurenciju i štiteći javnost od štetnih ili uvredljivih materijala. Nije to sve.

Meghan Markle s Harryjem protiv tabloida

Otkako su vezu objavili javnosti Meghan Markle i princ Harry žale se na tretman u jednom spektru medija - onom tabloidnom. I prije nego su se vjenčali, 2016. princ Harry je čak uputio apel medijima da poštuju privatni prostor i slobodu njegove djevojke. Sudeći prema razvoju događaja apel nije urodio plodom. Kako je par izjavio za američke medije - tabloidi su ogroman razlog zbog kojih su otišli iz zemlje i odstupili s kraljevskih dužnosti.

Čitajte i: Bitka protiv tabloida, Meghan prokazala svoje prijatelje: 'Kraljevska obitelj nije me zaštitila'

Markle je tužila Associated Newspapers, koji izdaje Mail Online, Daily Mail i njegovu nedjeljnu verziju Mail on Sunday, za kršenje privatnosti izdavanjem dijelova rukom pisanog pisma koje je u kolovozu 2018. uputila ocu, tabloid je dijelove tog pisma objavio 2019. Taj se spor u ožujku 2021. priveo kraju - Meghan ga je dobila. Urednik časopisa Mail on Sunday supruzi princa Harryja mora isplatiti 450.000 funti.

Meghan Markle protiv kraljevske obitelji

Iako su odluku o odlasku s kraljevskih dužnosti i preseljenje iz Ujedinjenog Kraljevstva u Sjedinjene Američke Države - članovi britanske kraljevske obitelji dočekali s nevjericom, ali i poštovanjem - Meghan Markle i princ Harry u nekoliko su istupa takav dojam javnosti pokušali 'ispraviti'. Iako su do intervjua s Oprah Winfrey, inače njihovog prvog TV nastupa nakon preseljenja, kao glavni 'krivac' odlaska spominjali tabloide - kod slavne voditeljice otišli su korak dalje.

Meghan se nije ustručavala uprijeti prstom i u kraljevsku obitelj. Govorila je o optužbama na njen račun da je zlostavljala pomoćno osoblje u Kensingtonskoj palači prije nego ju je napustila.

image
Dva brata i dvije šogorice kratko su vrijeme bili 'zlatna četvorka'
PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Ne znam kako su oni ikad mogli očekivati da ćemo mi nakon svog tog vremena biti tiho kad Firma (kraljevska obitelj) ima aktivnu ulogu u izmišljanju neistina o nama", kazala je Meghan. Slavni par raspričao se o tome kako su imali grub tretman, koji je doveo do Meghanine depresije sa suicidalnim mislima. U intervjuu nisu spominjali imena, ali iznijeli su optužbu da je bilo i rasističkih komentara na Meghanino porijeklo.

Čitajte i: Šokantno priznanje Meghan Markle: ‘Nisam više željela biti živa. Harry me samo držao dok sam plakala‘

Meghan Markle protiv svog oca (i ostatka obitelji)

Kao dijete rastavljenih roditelja - Afroamerikanke Doire Ragland i američkog Irca Thomasa Marklea - Meghan je od malena razvila iznimno čvrstu vezu s majkom. Iako je s očevom obitelji imala doticaja, njihove veze gotovo su potpuno popucale kako je bivša glumica odrastala. Članovi obitelji, s ocem na čelu, silovito su joj se vratili u život, kao u najgoroj noćnoj mori. Otac Thomas, polusestra Samanta i polubrat Thomas Jr., silno se trude prodati njihovu obiteljsku intimu medijima.

image
Thomas Markle i malena Meghan
SPLASH/PROFIMEDIA

Nekoliko su puta Meghan i princ Harry pokušali s molbama utjecati na Thomasa da ne daje intervjue i ne prodaje obiteljsku intimu medijima. No nije im uspjelo. Pa i predmet spora protiv najjačeg britanskog tabloida bilo je privatno pismo koje je Meghan uputila ocu. Polusestra Samantha piše knjigu o Meghan, otac je snimio dokumentarac o 'svojoj istini', a polubrat ne propušta popljuvati sestru u medijima.

Čitajte i: Nema kraja sramotama: Polubrat Meghan Markle rekao je Harryju da će mu ona uništiti život

Meghan Marke i Obame, sukob na pomolu?

Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu dobili pozivnicu za proslavu 60.rođendana bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame. Navodno je tako odlučila njegova supruga Michelle jer smatra da bi pozivanje odbjeglog kraljevskog para naštetilo njihovom ugledu. Bivši američki predsjednik i prva dama navodno im zamjeraju ophođenje prema Harryjevoj baki, kraljici Elizabeti II. i javne prozivke koje su prije nekoliko mjeseci u intervju desetljeća obišle svijet.

image
Princ Harry i Barack Obama na zajedničkom događanju 2017.
SPLASH/PROFIMEDIA

"Obame su uvijek cijenile Harryja, ali sigurna sam da su prozreli Meghan. Možda će ostati bliski, ali ne više kao što su nekada bili”, izjavila je Angela Levin, stručnjakinja za kraljevsku obitelj i autorica biografije 'Harry: Biografija jednog princa' te dodala kako je Meghan očajnički željela dobiti pozivnicu za zabavu. Zanimljivo je kako su i Meghan i Obama rođeni na isti dan - 4. kolovoza, no bivši predsjednik slavlje je održao tijekom vikenda koji dan kasnije.

Čitajte i: Rođeni na isti dan: Meghan i Harry nisu dobili pozivnicu za Obamin rođendan, a zatim je došao još jedan udarac

Linker
24. travanj 2024 20:14