Kraljev govor

Prvo obraćanje kralja Charlesa III.: ‘Majka mi je bila inspiracija i primjer!‘

Kralj Charles III. obratio se javnosti prvi put kao britanski kralj. Čekala je ovo cijela država, a i svijet, dok novi kralj nije mogao sakriti emocije.

"Kroz cijeli život Njeno Veličanstvo kraljica, moja voljena majka, bila je inspiracija i primjer meni i cijeloj mojoj obitelji", kazao je u svom obraćanju Charles III., formalni poglavar 15 država, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Australija, Novi Zeland. Charles III. zahvalio se majci na "ljubavi, privrženosti, vodstvu i primjeru". Elizabeta II. umrla je u dobi od 96 godina u četvrtak nakon 70 godina na tronu.

image
YUI MOK/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Njena predanost nikada nije kopnila", istaknuo je Charles III, dodavši kako je ona poštivala tradiciju, ali je prigrlila i promjene.

Kraljev govor pogledajte OVDJE.

"Njezina ljubav, vodstvo i razumijevanje bili su primjer svima nama. Proživjela je ispunjen život, održala je obećanje cjeloživotne službe. U svim zemljama Commonwealtha i cijelom svijetu prisutan je velik osjećaj zahvalnosti prema mojoj majci.

Na svoj 27. rođendan zaklela se i posvetila život svojim ljudima. To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Poduzimala je žrtve, nikad se nije mijenjala. U svom životu vidjeli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom.

Kao što svaki pripadnik moje obitelji može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na prijestolje, Ujedinjena Kraljevina je bila pod pritiskom posljedica Drugoga svjetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promijenila.

image
LAFARGUE RAPHAEL/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nevjerojatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada mijenja. Više neću moći dati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vrijeme promjene za moju obitelj. Moja draga Camilla, koju sam oženio prije 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj nasljednik William sada postaje vojvoda od Cornwalla, što sam ja bio više od pet desetljeća.

image
LAFARGUE RAPHAEL/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Želim iskazati ljubav Harryju i Meghan. U ovim trenucima bit ćemo svi zajedno, kao Commonwealth, kao zajednica. U ime cijele obitelji mogu ponuditi najveću zahvalnost za vašu sućut i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo reći hvala za svu ljubav i predanost obitelji, predanost zemljama i nacijama kojima je služila sve ove godine", zaključio je kralj Charles III. svoj govor.

Linker
09. travanj 2024 21:07