PROFIMEDIA
IMPRESIVNO ZDANJE

Privatni kraljevski posjed otvara vrata posjetiteljima prvi put nakon smrti Elizabete II.

Sretnici koji će za 120 funti prvi kupiti ulaznice, večerat će s krajobraznim arhitektima zaslužnim za izgled veličanstvenog parka i pričati o uzgoju ukrasnog bilja, rijetkom drveća i cvijeća.

Sretnici koji će za 120 funti prvi kupiti ulaznice, večerat će s krajobraznim arhitektima zaslužnim za izgled veličanstvenog parka i pričati o uzgoju ukrasnog bilja, rijetkom drveća i cvijeća.

Raskošni vrtovi privatnog kraljevskog posjeda Sandringham odnedavno su ponovno otvoreni za javnost, na radost britanskih ljubitelja vrtlarenja koji ih posjećuju u potrazi za nadahnućem za vlastite hortikulturalne kreacije. Odlukom kralja Charlesa III., na kraljevskom imanju 7. lipnja održat će se svečana večera s glavnim vrtlarima jednog od najljepših engleskih perivoja. Sretnici koji će za 120 funti kupiti ulaznice, večerat će s krajobraznim arhitektima zaslužnim za izgled veličanstvenog parka i pričati o uzgoju ukrasnog bilja, drveća te cvijeća. Protokol predviđa četiri slijeda sa sastojcima uzgojenim u kraljevskim vrtovima za pedesetak uzvanika, među ostalim omiljeni sastojak za slatke, proljetne vrtlarske pite, rabarbaru, med, začinsko bilje. Detalji jelovnika još se utvrđuju, piše Tatler, a jela će pratiti ponuda pića koja se također proizvode na imanju, džin te pivo. Piće dobrodošlice poslužit će se na terasi, potom slijedi prezentacija što je sve u posljednje vrijeme posađeno u perivoju imanja koje se prostire na 600 hektara.

image
PROFIMEDIA

"Večera će biti poslužena na porculanu cvjetnog uzorka, iz velike kolekcije koju je za Sandringham svojedobno kupila Elizabeta, kraljica majka", kažu organizatori večere za magazin Tatler, dodajući da je dress code "formalno udoban". Događanje će pratiti muziciranje harfistice Caroline Hall i predstavlja najvažniji dio devetodnevnog festivala cvijeća "Sandringham in Bloom" od 3. do 11. lipnja.

image
PROFIMEDIA

Ponovno otvaranje posjeda velik je događaj nakon razdoblja žalovanja za pokojnom kraljicom Elizabetom II., koja ga je 1977., povodom svog srebrnog jubileja, prvi put otvorila za javnost. Javnost će moći zaviriti i u veći dio privatne rezidencije, u čijem će se predvorju izložiti golemi, cvjetni aranžman s uzorkom krunidbenog ogrtača kraljice Elizabete II. Već su odabrana 24 aranžera cvijeća koji će motiv s njenog krunidbenog plašta oživjeti u cvjetnom remek-djelu. Činjenicu da će Sandringham opet otvoriti vrata posjetiteljima, iskoristio je i kralj. Festival cvijeća uveličat će izložba njegovih akvarela jer je Charles III. pasionirani slikar. Pretpostavlja se da će se dio izloženih radova moći kupiti, a sav prihod od prodaje namijenjen je njegovim dobrotvornim projektima.

image
PROFIMEDIA
Linker
29. travanj 2024 05:38