kratak posjet

Princ Harry napustio Britaniju, s ocem Charlesom razgovarao je samo 45 minuta

Harry je, čim je doznao za očevu bolest, prvim letom pojurio u London, a kralj je nakon prve terapije zbog sina odgodio povratak u Sandringham, samo je William ostao neumoljiv.

Susret oca i sina u delikatnom trenutku, kada su oči cijelog svijeta bile uprte u londonski Clarence House, možda nije trajao onoliko dugo koliko su se Britanci nadali, ali kralj Charles je u utorak, 6. veljače, svoju rezidenciju ipak napustio s osmijehom. A svoju je domovinu već napustio i princ Harry koji se u Britaniji zadržao manje od 24 sata. U situaciji kad je započeo s terapijom protiv zloćudne bolesti i suočio se s neizvjesnim liječenjem, sreća što je vidio mlađeg sina, princa Harryja, doista je najvažnija. Bio je to njihov prvi susret unazad 17 mjeseci i prvi otkako je objavljeno da je Charles bolestan. Uz dobro raspoloženog kralja nalazila se njegova supruga, kraljica Camilla, a ono malo vremena koliko su fotografi uspjeli iskoristiti za snimanje para kroz prozor njihova automobila, bilo je dovoljno za zaključak da je i ona zadovoljna. Nije bila na povijesnom sastanku u londonskoj rezidenciji, otac i sin pričali su oko 45 minuta u četiri oka, ali joj Charlesova radost sada znači sve.

A kako je izgledao princ Harry, je li savladan osjećajima pružio ocu ruku i prošlost ostavio iza njih, britanski mediji ne izvješćuju. Usredotočeni su na kralja, koji se nakon kratkog boravka u Londonu zbog terapije i susreta sa sinom, vratio u Sandringham. Svi hvale kraljevu odluku odgoditi u utorak let helikopterom do svoje rezidencije u Norfolku, nakon što je prošao prvi tretman liječenja raka, kako bi dočekao sina. Razgovarali su sve dok kralj nije morao krenuti u Norfolk, a potom se Harry smjestio u hotel. Nije izlazio, nije otkrio da li se susreo sa sestričnama, princezama Beatrice i Eugenie, čijoj je majci, Sarah Ferguson, nedavno dijagnosticiran agresivan oblik melanoma.

image

Kralj Charles djelovao je vrlo optimistično prvi put u javnosti nakon što je svijet saznao da boluje od karcinoma

HENRY NICHOLLS AFP

Nije bilo ni Harryjevog susreta s princem Williamom: teško je povjerovati u to da je, unatoč razdoru s bratom, nije posjetio šogoricu Kate, koja se u obiteljskom domu, Adelaide Cottageu u Windsoru, oporavlja poslije abdominalne operacije. Što je prije mogao, Harry se u srijedu, 7. veljače, zaputio kući, u Ameriku: u Velikoj Britaniji sveukupno je proveo oko 24 sata, javlja People. S druge strane, u Montecitu kojem, kako su izvijestili američki mediji, prijeti poplava, iščekuju ga Meghan, kćer Lilibet i sin Archie. Razumljivo je da se Harry želi pobrinuti da njegova obitelj nevolju s vremenom prebrodi što bezbolnije.

Dok je Harry u vozilu zatamnjenih prozora, uz policijsku pratnju (dočekala ga je i "sprovela" do Clarence Housea i kada je u utorak došao u London) žurio u zračnu luku, njegov brat se privikavao na ulogu kraljevog zamjenika. Bio je na ceremoniji dodjele odličja i priznanja zaslužnim sugrađanima u dvorcu Windsor trudeći se pokazati da će, što god da se desi, biti dobar kralj. Nastojao je biti onakav član obitelji Windsor, kako su ga podučavali od djetinjstva: bez pokazivanja osjećaja, bez žaljenja i bez prigovaranja.

image

Harry je u Britaniju stigao sam dok je Meghan ostala u Americi zajedno s njihovom djecom

SHUTTERSTOCK

U vojnoj odori, princ od Walesa je 7. veljače vodio ceremoniju investiture (dodjelu odličja) dok se Kate, buduća engleska kraljica, oporavlja od operacije. Uskoro će im trebati sva moguća snaga kako bi preuzeli još značajnije uloge. Problem je u tome što se trenutak kada William više nije samo ceremonijalni zamjenik kralja i kada će se od princeze od Walesa, čim se oporavi, u javnosti očekivati još više - dogodio gotovo preko noći. S vremenom će njihove zadaće biti izazovnije: kako će se nizati kraljevi dolasci u London na terapiju i pratiti učinak na zloćudnu bolest, tako će Williamova i Kateina uloga biti sve važnija. Treba dodati i to da kada su ga pripremali za ulogu kralja, vjerovalo se da će mu leđa čuvati mlađi brat. No Harry je, nakon samo 24 sata, napustio Britaniju. Time je Williamu "poručio" više od ma kakvih riječi.

Linker
22. travanj 2024 20:51