MATT CROSSICK/ITV/SHUTTERSTOCK
Isplatilo se

Princ Edward za rođendan dobio poseban dar, titulu koja mu je obećana prije više od 20 godina

Godinama je podržavao obitelj, nije stvarao probleme, bio je zadovoljan životom u sjeni starijeg brata Charlesa, a sada je nagrađen za vjernost.

Godinama je podržavao obitelj, nije stvarao probleme, bio je zadovoljan životom u sjeni starijeg brata Charlesa, a sada je nagrađen za vjernost.

Samozatajna i nepokolebljiva podrška kraljevskoj obitelji princu Edwardu napokon se isplatila. Mlađi kraljev brat godinama je sve radio kako treba, zadovoljan životom u Charlesovoj sjeni. Svojoj obitelji Edward nikada nije priuštio veće gafove, nije bilo ispada ni stvaranja problema ni kada je bio mlad. U tolikoj je mjeri dobrica da su ga britki britanski mediji prozvali "dosadnjakovićem" jer im je rijetko davao "materijal" za pisanje. Zato je za svoj 59. rođendan od brata dobio poseban dar. Kralj Charles dodijelio mu je titulu njihovog pokojnog oca, princa Philipa: novi vojvoda od Edinburgha postao je Edward.

Njegova supruga Sophie, donedavna grofica od Wessexa, postala je vojvotkinja od Edinburgha dok je njihov 15-godišnji sin James, dojučerašnji vikont Severn, preuzeo očevu titulu i postao grof od Wessexa.

image

Princ Edward sa suprugom Sophie, kćeri Louise i sinom Jamesom

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

Kratkih rukava ostala je samo njihova kćer, lady Louise: prema britanskoj kraljevskoj tradiciji koja najblaže rečeno, ne ide na ruku ženama, status starijeg djeteta princa Edwarda ostaje isti. Ona je i dalje lady Louise Mountbatten-Windsor - premda je četiri godine starija od brata Jamesa. Slaba joj je utjeha činjenica da i njezina teta, kraljeva sestra Anne, ima samo titulu kraljevske princeze.

U skladu s novostima, web stranica Buckinghamske palače danas je ažurirala Edwardovu titulu. Ostaje trinaesti u sukcesijskom nizu: prvi je William, princ od Walesa, slijede njegova djeca, peti je princ Harry, šesti i sedmi su njegov sin Archie i kćer Lilibet s novim titulama princa i princeze, osmi je osramoćeni princ Andrew, slijedi njegova starija kćer Beatrice, pa njezina kćer Sienna i tako do princa Edwarda.

image

Novi vojvoda od Edinburgha s ocem, princom Philipom

SHUTTERSTOCK

Utjeha mu je činjenica da je titula koju je dobio, doista posebna. Naslijedio ju je od oca s kojim je bio jako blizak, princa Philipa. On ju je, pak, 1947. dobio od supruge, kraljice Elizabete, kao vjenčani dar. Titula je, pak, obećana Edwardu kada se 1999. vjenčao sa Sophie (poslije očeve smrti), no u kraljevskim obiteljima ništa nije sigurno. Možda je kraljica Elizabeta htjela da Philipovu titulu naslijedi njihov najmlađi sin, ali konačnu odluku donosi vladar na prijestolju, a to je Charles. Pokazalo se da je, srećom po Edwarda, održao održao riječ.

Linker
26. travanj 2024 22:25