TAJNE STARIH NAGODBI

Prijeti li zatvor i princu Andrewu? Tajni ugovor Jeffreyja Epsteina s tužiteljicom vojvode od Yorka bit će otkriven

Prinčevi odvjetnici tvrde da nagodba sadrži odredbe koje Giuffreu zabranjuju poduzimanje sudskih postupaka protiv mnogih Epsteinovih suradnika.

Gotovo desetak godina stara pravna nagodba između Virginije Giuffre i Jeffreyja Epsteina, pokojnog financijaša i osuđenog seksualnog prijestupnika kojeg je optužila za seksualno zlostavljanje, očekuje se da će biti otpečaćena u ponedjeljak, piše Guardian. Ponovno otvaranje slučaja proizlazi iz njene tužbe za seksualno zlostavljanje protiv princa Andrewa, koju je podnijela 9. kolovoza na saveznom sudu na Manhattanu.

Giuffre je dugo optuživala Epsteina i njegovu bivšu djevojku Ghislaine Maxwell - sada osuđenu za seksualnu trgovinu, nakon završetka suđenja u New Yorku prošlog tjedna - da su je prisiljavali na seks s princom Andrewom kada je imala 17 godina. Vojvoda od Yorka žestoko se opire optužbama i tvrdi da je nevin.

image

Princ Andrew i Ghislaine Maxwell

PA IMAGES/PROFIMEDIA

Princ Andrew napravio je nagodbu s Epsteinom u pokušaju da odbaci njezinu tužbu, tvrdeći da ga to štiti. Prinčevi odvjetnici tvrde da nagodba sadrži odredbe koje Giuffre zabranjuju pokretanje sudskih postupaka protiv mnogih Epsteinovih suradnika.

"Giuffre je optužila Epsteina za trgovinu seksom i seksualno zlostavljanje 2009. godine. Time je Epsteinu omogućila opće oslobađanje svih tužbi protiv njega i brojnih drugih pojedinaca i entiteta", rekli su Andrewovi odvjetnici u sudskom podnesku od 29. listopada.

image

Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell nekadašnji su par.

SHUTTERSTOCK

“Budući da je princ Andrew stariji član britanske kraljevske obitelji, on spada u jednu od izričito identificiranih kategorija osoba, odnosno kraljevske obitelji, oslobođene odgovornosti prema sporazumu o oslobađanju, zajedno s političarima, akademicima, poslovnim ljudima. Kao treća strana koja je korisnik sporazuma o oslobađanju, princ Andrew ima pravo provoditi opće oslobađanje sadržano u njemu", dodali su odvjetnici.

image

Princ Andrew

BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Odvjetnici princa Andrewa rekli su da je bivši Epsteinov odvjetnik Alan Dershowitz zaštićen ovim sporazumom. Giuffre je optužila Dershowitza za seksualno zlostavljanje koje je omogućio Epstein, što je on više puta opovrgao. Žena je također podnijela tužbu za klevetu protiv Dershowitza 16. travnja 2019, a Dershowitz se pozvao na Epsteinov sporazum o nagodbi u borbi protiv te tužbe.

"Profesor Dershowitz, kao treća strana i korisnik sporazuma o nagodbi iz 2009., imao je pravo oslanjati se na i provoditi uvjete tog tajnog sporazuma", rekli su odvjetnici princa Andrewa.

Čitajte i: Odzvonilo mu zbog optužbi za seks s maloljetnicom: Princ Andrew bi mogao ostati bez svih titula i ovlasti

Dana 14. prosinca, objašnjavajući zašto nagodbu treba podnijeti javno, suci su rekli: “Gospodin Epstein, kao što je poznato, je preminuo. Dokument je Virginiji Giuffre dobro poznat i, iako pod pečatom, već je neko vrijeme dostupan svim strankama u ovim predmetima. Pitamo se hoće li trajna tajnost dokumenta služiti bilo kakvoj ispravnoj svrsi osim, možda, iznosa u dolarima nagodbe koju je predviđao", stajalo je u izjavi.

image

Ghislaine je kćer pokojnog moćnika Roberta Maxwella.

SHUTTERSTOCK

Skidanje pečata tajnosti

Dana 29. prosinca, suci su naredili otpečaćenje sporazuma, rekavši da nitko - uključujući predstavnike Epsteinove imovine - nije na adekvatan način pokazao zašto bi trebao ostati u tajnosti. Rekli su da će to biti javno objavljeno "3. siječnja 2022. ili približno tog datuma".

image

Princ Andrew, Victoria Roberts i Ghislaine Maxwell

BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Odvjetnici Virginije Giuffre zatražili su dokumente kao dio njezine parnice, kao što je dokaz tvrdnje princa Andrewa, u ozloglašenom intervjuu za Newsnight, da se ne može znojiti. Giuffre je tvrdila da se on "obilno znojio po njoj" u londonskoj diskoteci one noći kada je ona tvrdila da su imali spolni odnos.

Vojvoda je na Newsnightu rekao da tvrdnja ne može biti istinita, "jer princ Andrew ima posebno zdravstveno stanje, a to je da se ne znoji ili se nije znojio u to vrijeme".

Čitajte i: U vrijeme dok je ona zloglasnom Epsteinu podvodila maloljetnice, princ Andrew ju je uvodio u Palaču

Javni profil princa Andrewa znatno je narušen zbog njegove kontroverzne povezanosti s optuženom Maxwell i Epsteinom.

Dana 29. prosinca, savezna porota na Manhattanu proglasila je Maxwell, kćer pokojnog moćnika Roberta Maxwella, krivom po pet točaka - uključujući trgovinu seksom - za namamljivanje djevojaka od 14 godina u Epsteinovu vilu na njegovom privatnom otoku kako bi ih seksualno zlostavljao.

image

Ghislaine Maxwell optužena je jer je mamila djevojke na Epsteinov privatni otok.

SHUTTERSTOCK

Maxwell tvrdi kaže da je nevina, a njezini odvjetnici rekli su da planiraju uložiti žalbu. Epstein, koji je među svoje suradnike ubrajao i bivše predsjednike Donalda Trumpa i Billa Clintona, uhićen je u srpnju 2019. zbog seksualne trgovine tinejdžericama. Ubio se oko mjesec dana nakon uhićenja u njujorškom zatvoru, dok je čekao suđenje.

Linker
25. travanj 2024 12:15