Kraj ere

Preseljenje Elizabete II. iz Buckinghamske palače u Windsor odjeknulo Britanijom

Njezina odluka uslijedila je u trenutku kada se oporavlja od Covida-19 i još jednog zdravstvenog problema, zbog kojeg je provela noć u bolnici u listopadu prošle godine no cijela zemlja očekuje da će je vidjeti kako maše sa svima znanog balkona na proslavi Platinastog jubileja u lipnju

I britanska kraljica Elizabeta II. radi od kuće, a odsad će radnim vremenom iz privatnog prostora i službeno zamijeniti dosadašnji, onaj iz Buckinghamske palače. Odlučila je trajno se preseliti iz Londona u palaču Windsor odakle će nastaviti obavljati svoje dužnosti. Odlučna i u 95-oj godini, kraljica će obavljati svoje dužnosti kao i do sada, ali iz dvorca u Berkshireu gdje je provela veći dio pandemije, javlja Yahoo.

Njezino preseljenje u Windsor kraj je jedne ere, javlja Telegraph, jer je Buckinghamska palača oduvijek bilo njezino sjedište. No, obnova zdanja u Londonu čija je gradnja dovršena 1703. trajat će još pet godina, a možda i duže, a kako kraljici treba mir, nitko ne očekuje da nastavi stolovati u Buckinghamskoj palači kojom odzvanjaju koraci majstora i buka zbog radova, a nemoguće ju izbjeći. Električne instalacije u palači nisu mijenjane od pedesetih godina prošlog stoljeća, a kako se u zdanju nalaze neprocjenjive umjetnine, jasno je zašto se obnovi pridaje toliko važnosti.

Čitajte i: Što se događa s kraljicom? Vladarica je zabrinula javnost nakon nenadanog otkazivanja obaveza

image

Kraljica je odlučila trajno se preseliti iz Londona u palaču Windsor

HAHN LIONEL/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Njezina odluka uslijedila je u trenutku kada se oporavlja od Covida-19 i još jednog zdravstvenog problema, zbog kojeg je provela noć u bolnici u listopadu prošle godine, a zatim se odmarala nekoliko tjedana prema savjetu liječnika. Kad je nedavno skromnom, neformalnom proslavom obilježila 6. veljače, dan kad je 1952. stupila na prijestolje, primila je nekolicinu posjetitelja oslanjajući se na štap za hodanje i rekla: "Kao što možete vidjeti, ne mogu se pomaknuti."

Očito je da se u situaciji kad joj je zdravlje krhko, želi povući iz Londona. Ali, to ne znači da više neće dolaziti u prijestolnicu.

Očekuje se da će kraljica prisustvovati svetoj misi povodom Dana Commonwealtha u londonskoj Westminsterskoj opatiji 14. ožujka te misi zahvalnosti za svog voljenog supruga, princa Philipa, na istom mjestu 29. ožujka. Osim toga, 2.lipnja u Londonu počinje velebna, četverodnevna proslava njezinog Platinastog jubileja, 70. obljetnica na prijestolju. Cijela Velika Britanija očekuje da će se njihov simbol tada pojaviti na balkonu Buckinghamske palače. I mahnuti im, kao i do sada. Svima znani balkon nezamisliv je bez nje.

image

Britansku vladaricu uskoro će na tronu zamijeniti sin Charles koji je u braku s Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljica očajnički želi upoznati Lilibet: Bi li njihov susret značio kraj razdora u obitelji?

Linker
19. travanj 2024 00:09