nove uloge

Počinje nova era: William i Kate već su promijenili titule na društvenim mrežama

Nakon smrti kraljice Elizabete II., vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea odmah su dobili novu titulu koju su dodali postojećoj.

Ubrzo nakon što je Buckinghamska palača u četvrtak objavila da je kraljica Elizabeta preminula u dvorcu Balmoral u Škotskoj, službeni profili princa Williama i njegove supruge Catherine na Instagramu i Twitteru dobili su malu izmjenu. Naime, supružnici su nakon Elizabetine smrti odmah dobili još jednu titulu pa su sada vojvoda i vojvotkinja od Cornwalla i Cambridgea.

Titulu vojvode od Cornwalla tradicionalno drži najstariji sin vladajućeg britanskog monarha, u ovom slučaju Charles, a njegova supruga nosi titulu vojvotkinje. Međutim, Charles je sada postao kralj, a Camilla kraljica supruga.

image

Kate i William svojoj titulu su dodali još jednu.

SCREENSHOT KENSINGTON ROYAL INSTAGRAM

No, William i Kate će kad Charles i službeno postane kralj naslijediti titule princa i princeze od Walesa. Kralj Charles III., koji je nosio titulu princa od Walesa do kraljičine smrti u četvrtak, također je prethodno nosio titule vojvode od Cornwalla i vojvode od Rothesaya, koje su se koristile u Škotskoj.

Titula princa od Walesa obično se daje muškom nasljedniku pa je tako Edward VIII. nosio ovu titulu veći dio svog života prije nego što je stupio na prijestolje, ali je nakon nekoliko mjeseci abdicirao. Sam Charles dobio je titulu od svoje majke Elizabete dok je ima svega devet godina.

Titulu princeze od Walesa u modernoj monarhiji nosila je samo jedna žena - pokojna princeza Diana, a dobila ju je udajom za Charlesa.

Dok se Kate priprema za svoju buduću ulogu kraljice supruge, kraljičina biografkinja Sally Bedell Smith rekla je za People da je Kate puno naučila o onome što je čeka promatrajući upravo kraljicu Elizabetu. Iako ih dijeli 56 godina razlike, pokojna kraljica i Kate, kaže Smith, dijele ključne kvalifikacije za taj značajni posao: tihi stoicizam, nepogrešivu diskreciju i čvrstu odanost.

image

Kate je, kaže kraljičina biografkinja, puno naučila od Elizabete.

ZAK HUSSEIN/SPLASH/PROFIMEDIA

"Njihova se mišljenja o spornim političkim pitanjima nikada ne čuju, njihova predanost prijestolju je nepokolebljiva, a njihove slike u javnosti strogo su kontrolirane. Kate također utjelovljuje kraljičin neslužbeni moto za javni život: ‘Nikada se ne žali, nikad ne objašnjavaj‘", poručuje Smith.

Linker
19. travanj 2024 04:20