Duplo veselje

Po njoj je dobila i ime, a i prvi rođendan će podijeliti: Lilibet i kraljica Elizabeta zajedno će proslaviti važne događaje

Buckinghamska palača za proslavu ovog velikog jubileja najavila je cijeli vikend pun svečanosti i produljene blagdane, od 2. do 5. lipnja.

Prvi rođendan kraljevske praunuke Lilibet Diane pada na važan datum za kraljicu Elizabetu II., naime platinasti jubilej i svečanosti povodom krunidbe jedne od najdugovječnijih vladarica poklapa se s rođendanom kćeri princa Harryja i Meghan Markle.

Par svoju kćerkicu od milja naziva Lili, a ona će napuniti godinu dana 4. lipnja 2022. Istog vikenda u Ujedinjenom Kraljevstvu održavat će se brojne manifestacije zbog proslave kraljičinih 70 godina na prijestolju.

Krunidba Elizabete II. dogodila se 2. lipnja 1953. u Westminsterskoj opatiji, na tron se popela nešto ranije - 6. veljače 1952., kada joj je bilo tek 25 godina. To se dogodilo nakon nagle smrti njenog oca kralja Georgea VI., no njena krunidba je odgođena na 16 mjeseci nakon perioda žalovanja.

Buckinghamska palača za proslavu ovog velikog jubileja najavila je cijeli vikend pun svečanosti i produljene blagdane, od 2. do 5. lipnja.

Čitajte i: Ipak je po njoj dobila ime: Meghan i Harry žele malenu Lilibet krstiti u Engleskoj kod kraljice

Upoznale se preko videa

Na rođendan Lilibet kraljica planira posjetiti konjičku Utrku Derby u Epsom Downsu, kao i na veliki BBC-jevu Platinastu zabavu u Palači, koja je zamišljena kao koncert na kojem će nastupiti neki od najvećih svjetskih zvijezda, a emitirat će se uživo iz Buckinghamske palače.

Uz to za vikend će se održati Trooping the Color - ceremonija je koju izvode pukovnije britanske vojske koja se inače izvodi za kraljičin rođendan. Paljenje jubilarnih Platinastih svjetala, misa zahvalnica u katedrali sv. Pavla, kao i veliki jubilarni ručak.

Kraljica još nije upoznala malenu Lilibeth (čije je ime inspirirano kraljičinim nadimkom iz djetinjstva). Djevojčica je rođena u Kaliforniji nakon što su se princ Harry i Meghan preselili u SAD, nakon što su odstupili s pozicija seniorskih članova kraljevske obitelji.

Kako su pisali neki mediji, kraljica je malenu djevojčicu vidjela putem video pozva, brzo nakon njenog rođenja.

Još uvijek nije jasno hoće li princ Harry i njegova obitelj doći u UK za slavlje velikog kraljičinog jubileja. Ranije ovog mjeseca saznalo se da Harry traži sudsku reviziju odluke zbog koje ne može privatnim novcem financirati vlastitu policijsku zaštitu za sebe i svoju obitelj u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogi pretpostavljaju da je te pravne korake poduzeo kako bi pripremio 'teren' za njihov siguran boravak u zemlji.

Linker
16. travanj 2024 23:53