Kralj ne zaboravlja

Osveta je već počela: Kraljica ga je štitila, a sad je Andrew sam na vjetrometini

Pomogla mu je majka zato što joj je sin, ali i da izbjegne nesagledivu štetu za monarhiju, no sad je prepušten na milost i nemilost prijestolonasljedniku.

Srednji sin pokojne britanske kraljice, princ Andrew, ima najviše razloga pribojavati se vladavine njegova starijeg brata, Charlesa III. Nakon smrti njihove majke i svoje najodanije zaštitnice, vojvodina situacija mogla bi se zakomplicirati. Brat mu, naime, nije oprostio što je osramotio kraljevsku obitelj kao malo tko u novijoj britanskoj povijesti. Vojvodino ime zauvijek će se povezivati s pedofilskom mrežom osuđenog američkog zlostavljača Jeffreyja Epsteina i pamtiti u kontekstu silovanja 17-godišnje Virginije Giuffre.

Za života kraljica je uspijevala zaštititi srednjeg sina od posljedica Charlesovog bijesa: vidjeli smo kakav je prema osoblju koje mu prilikom formalnog proglašenja kraljem u palači St. James nije postavilo pera za potpisivanje dokumenta kako je on očekivao, pa nije teško zamisliti kakav bi mogao biti prema ozloglašenom bratu. Kralj zacijelo iščekuje državnički ispraćaj njihove majke u Londonu 19. rujna, na kojem će prisustvovati i vojvoda od Yorka, a onda vjerojatno slijedi dugo iščekivana odmazda. Svjedočili smo kako vojvoda ne smije i nije nosio vojnu odoru tijekom žalovanja. No ne i u jednom slučaju: odjenut će je na posljednjem, obiteljskom bdjenju za kraljicu u Westminsterskoj opatiji.

image

Zahvala kraljevske obitelji sunarodnjicima zbog izraza poštovanja pokojnoj kraljici.

OWEN HUMPHREYS/AFP/PROFIMEDIA

Andrew kao kraljičin sin ima određena prava koja mu nitko ne može oduzeti. Ali, ni pošteda zbog sprovoda neće trajati vječno. Postoji više načina na koji mu kralj Charles III. može zakomplicirati život. Sjetimo se da je njihovom kraljevskom pretku Edwardu, vojvodi od Windsora, nakon abdikacije bilo sugerirano da se više ne vraća u Veliku Britaniju. Ne zbog ženidbe s Wallis Simpson, nego zbog sumnje da je uoči II. svjetskog rata bio simpatizer nacista. U slučaju princa Andrewa postoji više od sumnje da je u tri navrata silovao maloljetnicu: možda će vojvoda zbog grijeha iz prošlosti za koji nije (dovoljno) odgovarao, biti zamoljen odseliti se s Otoka?

U priči o odnosu Elizabete II. i njenog srednjeg sina, treba znati da joj on nije bio miljenik. Javno mnijenje vjerovalo je da jest, no zaboravlja se činjenica da je kraljica braneći sina, štitila Krunu. Primjerice, znala je da se njegov posjet imanju Balmoral prošle godine poklopio s pokušajima odvjetnika Virginije Giuffre da mu dostavljač uruči sudski poziv za ročište u New Yorku. Ali nije reagirala: opstanak monarhije uvijek joj je bio iznad svega, pa i Andrewa. Da ga nije diskretno branila i u veljači ove godine pomogla mu isplatiti od 12 do 15 milijuna dolara za izvansudsku nagodbu s Virginijom Giuffre, kraljevska obitelj suočila bi se s nesagledivim posljedicama. Andrew bi postao prvi britanski princ kojem bi sudio američki sud, jer je tužen u New Yorku. Privilegiran i razmažen vojvoda navikao je biti strah i trepet među sobaricama u Buckinghamskoj palači: jao si ga onoj koja ne namjesti zastore i njegovu godinama sakupljanu zbirku medvjedića kako on želi.

image

S kraljicom u vojnoj odori prije skandala s maloljetnicom.

I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Takav kakav jest, teško bi se nosio s unakrsnim ispitivanjem na sudu u New Yorku. Tamo bi od njegovog slučaja napravili primjer, a kraljica je bila svjesna kako bi na površinu isplivalo toliko prljavštine da bi šteta po monarhiju bila nepopravljiva. Pragmatično je odlučila da će princ 2019. biti udaljen s javnih dužnosti, zabranila mu je pojavljivanje na javnim događajima s kraljevskom obitelji (osim ako mu se drugačije ne naredi), a ostao je i bez apanaže iz državne blagajne. Početkom ove godine kraljica mu je oduzela počasne vojne titule te oko stotinu kraljevskih pokroviteljstva. Također mu je naredila da ne koristi titulu "Njegovo Kraljevsko Visočanstvo". On je i dalje po rođenju princ, vojvoda od Yorka - i viceadmiral kraljevske mornarice! Ministar obrane Ben Wallace branio se početkom ove godine od prozivki tvrdnjom da mu tu vojnu titulu može oduzeti samo vrhovna zapovjednica.

Korijen njenog specifičnog odnosa prema srednjem sinu - dva koraka u očekivanom pravcu, koji želi Charles te jedan kojim ga štiti - treba potražiti u njegovom djetinjstvu. Naime, postala je kraljica kad je s princem Philipom već dobila princa Charlesa i princezu Anne.

image

Princ Andrew s roditeljima, starijim bratom, sestrom i malenim Edwardom.

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Nenadano je preuzela obveze svog oca i morala je često biti odvojena od dvoje male djece. Prve godine vladavine posvetila je isključivo tome da slijedi očeve korake i dokaže se na prijestolju. Briga za Charlesa i Anne bila je u drugom planu. To ne znači da ih je manje voljela, no Kruna i monarhija tada su joj bili važniji. Kada je 1960. rodila Andrewa, a četiri godine kasnije i Edwarda, pritisak je bio manji. Mogla se posvetiti obitelji, posebno mlađim sinovima. Bila im je mama u većoj mjeri nego svom prijestolonasljedniku te jedinoj kćeri. Princeza Anne od toga danas ne radi problem, ali kralj Charles ne zaboravlja tako lako. Prvi potez već je povukao: Andrew će biti taj koji će se pobrinuti za kraljičine korgije, među njima su i psi koje su Andrew i njegova bivša supruga Sarah poklonili kraljici. To nije kompliment. Kraljevska biografkinja Ingrid Seward prepoznala je o čemu se radi.

"Najlogičnije je da korgiji odu Andrewu. Suočimo se s tim, on ionako nema što drugo raditi," hladno je izjavila.

Linker
19. travanj 2024 13:58