Stari znanci

Nova počast: Kate Middleton od Williama preuzela titulu koju je on nosio od vjenčanja

Princeza od Walesa od sada je pukovnica Irske garde, a tu je čast posljednjih 11 godina obnašao njen suprug.

Kate Middleton ima novu titulu. Kralj Charles III. svojoj je snahi dodijelio funkciju počasne Pukovnice Irske garde. Nova kraljevska uloga odgovara rangu princeze od Walesa, koja je toj gardi odavala počast za većinu blagdana svetog Patrika, otkako se udala u kraljevsku obitelj 2011.

Na paradi Kate bi obično odabrala neki zeleni komplet kako bi i tom gestom pozdravila Irsku gardu. Kako se već godinama susreću za taj najveći irski blagdan nakupilo se tu i smiješnih dogodovština, kao posjet maskote garde irskog goniča vukova Turlough Mora (poznatog i kao Seamus), kao i zdravicom Guinnessom.

image

Kate Middleton postala je pukovnica

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Princeza Kate preuzima ovu ulogu od nekog njoj jako bliskog - njenog supruga princa Williama. Kraljica Elizabeta je svog unuka proglasila počasnim pukovnikom Irske garde davne 2011., nekoliko mjeseci prije nego su se Kate i on vjenčali. A na samom vjenčanju mladoženja William zablistao je u časničkoj odori te garde.

William sad ima drugu kraljevsku ulogu - kralj Charles proglasio je svog sina pukovnikom Velške garde, koja je u skladu s njegovom novom titulom - princa od Walesa. Tu mu je titulu otac dodijelio u govoru, samo dan nakon smrti kraljice Elizabete 8. rujna.

I kraljica supruga dobila je novu titulu, potvrđeno je da je Camilla pukovnica Grenadirske garde, odnosno pješačke pukovnije britanske vojske. Ta je čast oduzeta princu Andrewu nekoliko mjeseci prije tog imenovanja, a oduzela ga je pokojna kraljica.

image

Susret Kate s maskotom garde

DAVID HARTLEY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Kate i William poziraju s pripadnicima Irske garde

CHRIS JACKSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Imenovanja novih pukovnika raščistilo je neka pitanja koja su se javila nakon što su princu Andrewu skinute počasti, zbog skandala oko njegove veze s Jeffreyem Epsteinom.

Palača je također objavila da će prva javna proslava rođendana kralja Charlesa, poznata kao Trooping the Colour, biti održana 17. lipnja 2023., odnosno šest tjedana nakon njegove krunidbe, koja će se održati 6. svibnja. Iako je kraljev rođendan u studenom, on će baš poput svoje pokojne majke, javno slavlje održavati u lipnju zbog praktičnog razloga - boljeg vremena.

Linker
19. travanj 2024 06:38