S Charlesom u Škotskoj 1981. godine

 SHUTTERSTOCK
royal tajne

Nova knjiga o princezi Diani i kraljevskoj obitelji: "Princ Andrew bi bio bolji izbor za nju"

Ingrid Seward, glavna urednica časopisa ‘Majesty‘ i spisateljica o britanskoj kraljevskoj obitelji, u knjizi ‘My Mother And I‘ otkriva da Charlesova majka u njoj nije vidjela potencijal za buduću kraljicu.

Ingrid Seward, glavna urednica časopisa ‘Majesty‘ i spisateljica o britanskoj kraljevskoj obitelji, u knjizi ‘My Mother And I‘ otkriva da Charlesova majka u njoj nije vidjela potencijal za buduću kraljicu.

Čini se kako svaki mjesec u Engleskoj izađe novi uradak o kraljevskoj obitelji. Ovaj put, napisala ju je Ingrid Seward, glavna urednica magazina "Majesty" i spisateljica o britanskoj kraljevskoj obitelji, koja je objavila knjigu "My Mother And I". Sudeći po tvrdnjama u knjizi nisu baš svi u Diani Spencer vidjeli potencijal za princezu od Walesa i buduću britansku kraljicu. Ingrid se najviše u knjizi bavi odnosom princeze Diane i njezine svekrve, kraljice Elizabete II. Kako piše Ingrid, kraljica Elizabeta smatrala kako bi Diana Spencer, zbog dobi i činjenice da je sklona idealizirati brak, više odgovarala njenom srednjem sinu, princu Andrewu, nego Charlesu. Diana je, pak, tvrdi nova knjiga, bila zaluđena Charlesom te je pokušala sve kako bi se oblikovala prema idealu za koji je vjerovala da se njemu sviđa. Primjerice, kako piše Ingrid, predstavljala se kao djevojka koja obožava samotne šetnje i život na selu, znajući da mu se to sviđa. A on ju je, isprva očaran, pozvao da mu pridruži 1980. na vikendu u Balmoralu, na koji je pozvana uz nekoliko gošći, učinila baš sve što je bilo moguće ne bi li se svidjela kraljici i Charlesu, prenosi Daily mail.

image

Diana Spencer 1980. godine, kad se trudila predstaviti kao osoba koja voli život na selu

EUGENE ADEBARI/SHUTTERSTOCK

"Većina dama nije ustajala tako rano, ali ne i Diana. Kad biste pogledali kroz prozor u četvrt do osam, vidjeli biste ju kako se šeta vrtom. Isticala je svima koliko voli Balmoral i da je to čarobno mjesto", otkrio je autorici knjige Mark Simpson, član osoblja najmlađeg kraljičinog sina, princa Edwarda koji se zbližio s Dianom. Charles je "zagrizao" vjerujući da je sve to istina i da je to prava Diana, počeo je provoditi više vremena s zaljubljenom 19-godišnjakinjom. No, kraljica Elizabeta tada se pitala "može li netko tako mlad razlikovati stvarnu osobu od princa. I nije mogla a da ne pomisli da bi Spencerova djevojka bila daleko prikladnija za njenog sina Andrewa", piše Ingrid Seward. Naposljetku je 12-godina stariji Charles zaprosio Dianu, a ona je, idealizirajući zaručnika, pokušala zanemariti očite znakove. Najočitiji je iskusila samo mjesec dana prije vjenčanja, na plesu organiziranom u čast 21. rođendana princa Andrewa, u dvorcu Windsor.

"U to vrijeme, princ Charles nije ostvario nikakav veliki romantični iskorak prema njoj i pretpostavljam da je njegovo odbijanje postajalo sve očitije, a ona je postajala sve nesretnija", otkrio je Mark Simpson autorici knjige. Pogodilo ju je i Charlesovo ignoriranje na bratovoj rođendanskoj zabavi. On je ostao u svojoj radnoj sobi dok ga je zaručnica uzalud čekala. Te večeri se čak i kraljica pridružila zabavi - u knjizi se tvrdi da je plesala s Eltonom Johnom - ali Dianin zaručnik nije pokazivao nikakvu želju zaplesati s njom.

image

Lady Diana Spencer 1981. prilikom dolaska na konjičku utrku Royal Ascot

SHUTTERSTOCK

U izvatku knjige piše kako se "bacila na plesanje s jednim muškarcem za drugim - i na kraju plesala sama". Naposljetku je u 5,30 ujutro krenula automobilom u Althorp, dom svoje obitelji u Northamptonshireu.

"Bila je izvan sebe, zbunjena, ljuta i nije imala namjeru vratiti se. Što se Diane ticalo, kraljevsko vjenčanje bilo je otkazano. Ali kada je to objasnila svom ocu, bio je zgrožen" piše Ingrid Seward. Ne zbog Charlesovog ponašanja nego zbog kćeri jer nije dolazilo u obzir pomisliti na otkazivanje vjenčanja. Ingrid je u knjizi otkrila i mnogobrojne druge detalje, pa i činjenicu kako je kraljica Elizabeta II. smatrala kako Diana jednostavno ne zna govoriti istinu. Čini se kako će i ova nova knjiga o zapetljanim kraljevskim odnosima itekako podići prašinu i zaintrigirati javnost.

Linker
27. travanj 2024 05:59