Glavu gore

Nogometne zvijezde otkrile što je princ William napravio nakon engleskog poraza na Euru

Engleskim nogometašima jako je loše sjeo gubitak finala na prošlom Europskom prvenstvu, a razgovarali su s princom Williamom o tome kako se nositi s gubicima.

Princ William ima dvije velike strasti - veliki je nogometni navijač i zagovaratelj brige za mentalno zdravlje, a te dvije ljubavi spojio je u najnovijem istupu zajedno s dvojicom poznatih nogometaša iz Engleske.

Princ i dvojica nogometaša sudjelovali su u novoj epizodi Game of 5s koju vodi Kelvyn Quagraine, tempiranoj uoči Svjetskog nogometnog prvenstva koje počinje 20. studenog, a održava se u Kataru.

William je iskreno razgovarao s Harryjem Kaneom, kapetanom engleske nogometne reprezentacije i Declanom Riceom, zvijezdom West Hama. Nogometaši su otkrili kako su se teško nosili s porazom, a pogotovo gubitkom u finalu Eura 2020, koji je odgođen zbog pandemije te se održao u srpnju 2021. Doživljeni poraz u sportu, može se prenijeti i na druge sfere života.

"Igrajući mnogo utakmica i kroz mnoge druge događaje u životu, naučiš da je razočarenje dio života, a ključno je kako se nosiš s njim. Bilo je jako teško nositi se s nekim stvarno razočaravajućim rezultatima Engleske u prošlosti, jer opet se nađeš u istoj euforiji, koja se opet srušila. Opet osjetiš taj uzlet i opet se normalan život nastavi", kazao je 40-godišnji princ.

Nakon poraza Engleske, koja je nakon izjednačene utakmice izgubila od Italije 3:2 na penale, neki su engleski igrači doživjeli ozbiljno zlostavljanje na društvenim mrežama zbog toga što su promašili ključne udarce u penalima. Sada se saznalo da im se princ William javio privatno, kako bi im pružio potporu.

Rice je ispričao što se događalo nakon finala. "Dogodio se poseban trenutak nakon te utakmice (finale Eura), zajedništvo kada svi dođemo na gomilu nakon što smo to izgubili, a Gareth (Gareth Southgate, direktor nogometne reprezentacije) kazao je neke jako bitne riječi. Mislim da nas je to još više povezalo kao grupu, jer smo morali igrati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo", ispričao je Rice.

"Stvarno smo nadvladali nazadovanje koje je uzrokovalo gubitak finala, pokazali smo svoje zajedništvo i snagu i osjećam da smo kao nacionalni tim u stvarno dobrom duhu te da možemo nastaviti gurati i postati sve bolji, jer uistinu je posebno biti dio tog zajedništva", dodao je Rice.

Kapetan engleske reprezentacije Harry Kane i sam je pokrenuo svoju zakladu, istaknuo je kako je bitno razgovarati o svemu. "Razgovarati o raznim stvarima. usponima i padovima kroz koje sam prošao kao igrač. To je moj cilj, pogotovo mlađim naraštajima, razgovarati s njima i pokušati pružiti načine razgovora o mentalnom stanju i dobrobiti. Što više razgovaramo o tome, što se više otvorimo, definitivno će pomoći riješiti probleme i nadajmo se potaknuti ljude da se ne boje potražiti pomoć, pogotovo kada se osjećaš lošije", kazao je Kane.

Upravo je to bila namjera princa Williama, koji nogomet koristi kako bi dopro do većeg broja ljudi o brizi za mentalno zdravlje. I prije je to radio, njegova kampanja nazvana "Heads Up" (u slobodnom prijevodu glavu gore), kulminirala je u finalu FA Cupa 2020. održanom na stadionu Wembley u Londonu, koja je poticala igrače - od seoskih klubova do profesionalaca - da razgovaraju o svom mentalnom zdravlju.

Linker
05. travanj 2024 07:50