I oni su obitelj

Njezina prva i posljednja ljubav: Što će biti s kraljičinim korgijima?

Za njezine pse najvjerojatnije će se sad brinuti jedan od njezinih sinova ili kraljevsko osoblje koje dlakavci vole grickati za gležnjeve.

Pokojna kraljica Elizabeta II. obožavala je životinje, posebice pse i konje s kojima je bila okružena odmalena, a ta je ljubav s godinama bila sve veća. Iza sebe ostavila je četiri kraljevska psa - dva korgija, Candyja i Muicka, križanca korgija i jazavčara ("dorgija") po imenu Sandy i svoje najnovije pojačanje, Lissy, koker španijela kojeg je nazvala po sebi.

Budućnost kraljevskih pasa ostaje nejasna, ali kraljičina biografkinja Ingrid Seward kaže da misli kako bi ih mogao preuzeti Elizabetin kontroverzni sin, princ Andrew. Ako to neće biti slučaj, psi će biti predani članovima dugogodišnjeg osoblja kraljevske obitelji koji su se desetljećima brinuli o njima.

image

Elizabeta i njezin korgi Candy.

STEVE PARSONS/PA IMAGES/PROFIMEDIA

"Ona voli životinje i apsolutno obožava pse. Bili su joj prva ljubav, a i posljednja", rekla je Seward za Newsweek, a s njom se slaže i Penny Junor, autorica knjige "Svi kraljičini korgiji".

"Briga o psima ponekad je pripala lakajima, ali uglavnom kraljičinoj pouzdanoj krojačici, pomoćnici i desnoj ruci, Angeli Kelly i njezinom jednako pouzdanom dugogodišnjem pažu Paulu Whybrewu, koji je viđen u šetnji s kraljicom i psima u reklami o Jamesu Bondu", napisala je u svojoj knjizi iz 2018.

image

Malena Lilibet odmalena je voljela pse.

MARY EVANS PICTURE LIBRARY/PROFIMEDIA

Korgiji su jedna od najpopularnijih pasmina u svijetu, a njihov zaigran i znatiželjan temperament osvajaju na prvu. Ovi žustri mali psi na kraljičnom dvoru imali su sklonost grickanju slugu za gležnjeve, no kraljica ih je obožavala.

Prvog korgija po imenu Susan dobila je 1944. godine za svoj 18. rođendan jer se zaljubila u psa svog oca, korgija Dookieja, i željela je jednog za sebe.

image

Princ Philip i kraljica Elizabeta 1979. s ljubimcima u prirodi.

AFP/AFP/PROFIMEDIA

Susan je postala utemeljiteljica kraljičine dinastije kraljevskih pasa, ali nije uvijek bila mirna. Ugrizla je navijača kraljevskog sata za gležanj te je također bila prilično sklona gristi sluge za noge, baš kao i njezini nasljednici. Elizabeta je tijekom svoje vladavine imala više od 30 korgija od kojih su mnogi bili izravni potomci Susan, a voljela ju je toliko jako da ju je povela sa sobom na medeni mjesec.

image

Elizabeta 1982. s voljenim korgijem.

RON BELL/PA IMAGES/PROFIMEDIA

U travnju 2018. kraljica je bila shrvana kada je uginula Willow, njezin posljednji korgi koji potječe od Susan. Tada je usvojila Whispera nakon smrti njegova vlasnika, bivšeg lovočuvara u Sandringhamu, no on je uginuo u listopadu 2018., ostavivši kraljicu bez ijednog korgija.

image

Elizabeta je tijekom svoje vladavine imala više od 30 korgija.

PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Njezina dva preostala psa bili su dorgiji, Candy i Vulcan, no Vulcan je uginuo u prosincu 2020. Ipak, početkom 2021., kraljica je dobila dva nova psića, jednog dorgija i jednog korgija, kao dar od vojvode od Yorka dok je boravila u Windsoru tijekom lockdowna.

Linker
14. travanj 2024 18:26