turneja u fokusu

Neobični detalji s turneje: U kraljevskom vlaku William i Kate spavaju u odvojenim vagonima

Princ William i njegova supruga Kate u ponedjeljak su doputovali u Edinburgh na početku turneje po Britaniji vlakom, tijekom koje će zahvaliti radnicima na prvim linijama, osoblju domova za skrb o starijima i nastavnicima na nesebičnim naporima što ih ulažu u borbu protiv pandemije koronavirusa.

Vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, princ William i Kate Middleton, u sklopu trodnevnog putovanja Kraljevskim vlakom proputovati će ukupno oko 2100 kilometara kroz Englesku, Škotsku i Wales, a turneju su započeli u nedjelju navečer na londonskoj stanici Euston, odakle ih je ispratila velška pop zvijezda Shakin’ Stevens. On je uživo otpjevao svoj hit iz osamdesetih "Sretan Božić svima". "Hvala svim zaposlenicima u prometu koji omogućuju nesmetano prometovanje tijekom ove teške godine", pisalo je na ploči s informacijama o redu vožnje vlakova prije nego što su krenuli prema Edinburghu.

Vojvotkinja i vojvoda u misiji za naciju

"Vojvoda i vojvotkinja raduju se što će ukazati na nevjerojatan doprinos radnika u cijeloj zemlji tijekom ove teške godine", stoji u priopćenju Kensingtonske palače.

Britanija je covidom-19 najteže pogođena zemlja Europe s više od 60.000 potvrđenih smrtnih slučajeva. Vojvodi i vojvotkinji od Cambridgea ovo je prva turneja nakon početka pandemije na proljeće, a ovim žele zahvaliti cijeloj naciji za sve što rade za druge tijekom ovih neizvjesnih deset mjeseci borbe protiv opakog virusa. U fokus žele staviti one koji se nesebično brinu za starije sugrađane.

image
Princ William i Kate ovom turnejom slave naciju...
I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Tijekom putovanja žele dati podršku i umjetnicima koji ne mogu nastupati tijekom lockdowna. Njima je vlada osigurala 1,57 milijardi funta putem Culture Recovery Fonda. Njihov cilj je slaviti zajedništvo nacije koje je na testu, ali i dati do znanja da i sami pomažu raznim fondovima zdravstvenim djelatnicima. Kraljevska obitelj također je bila pogođena virusom, osim princa Charlesa, prebolio ga je i princ William, no na sreću nisu imali teže simptome.

image
Vojvoda i vojvotkinja u posjeti školi Holy Trinity Church of England...
I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA


Slave zajedništvo nacije

Glasnogovornik palače Kensington je dodao: "Vojvoda i vojvotkinja se vesele turneji Ujedinjenim Kraljevstvom. Žele ukazati na one koji rade nevjerojatan posao diljem zemlje kao bi svi prebrodili ovu tešku godinu i izraziti im veliku zahvalnost što čine za naciju kroz njihovo nesebično zalaganje za lokalnu zajednicu uoči blagdana". Putujući vlakom, par spava odvojeno, a koristiti će i odvojene vagone što je rijetkost.

image
U Batleyju u pokrajini West Yorkshire dočekao ih je orkestar.
I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA I-IMAGES/EYEVINE/PROFIMEDIA

Zadnji put je kraljica putovala vlakom u društvu Meghan Markle u lipnju 2018., kada su zajedno posjetile sjever Engleske. Kraljica Victoria prvi je britanski monarh koji je 1842. godine koristio Kraljevski vlak za putovanja od Slougha do londonske stanice Paddington, premda kritičari posljednjih godina dovode u pitanje njegovu svrhu, smatrajući da se rijetko koristi i da mu je održavanje preskupo.

Kraljevski način putovanja

Službeni vlak kraljevske obitelji sastoji se od devet vagona koji su u funkciji od 1977. godine. Danas je više funkcionalan nego što je to bio nekad. Kako piše Daily Mail, u prošlosti je više odisao luksuzom, no vjerovali ili ne, članovima kraljevske obitelji to ne smeta te na službena putovanja najradije putuju njime. A kako i ne bi kad je uređen tako da ima i ured, spavaonice, ali i blagovaonicu. Samo kraljičin salon ima i dnevni boravak, spavaću sobu, kupaonicu i garderobu. Sve je uređeno u pastelnim nijansama, a putovanje u ovakvom okruženju i više je nego udobno. Dok je putovao s kraljicom, i princ Phillip imao je dio vlaka samo za sebe.

Linker
20. travanj 2024 00:39