I-IMAGES, PACIFICCOASTNEWS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA I-IMAGES, PACIFICCOASTNEWS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA
Turbulentni odnosi

Nema povratka na staro: Ni Kate Middleton više ne vidi način da se braća pomire

Krunidba je ponovno aktualizirala pitanje svađe između kraljevske braće, ali i ulogu princeze Catherine za koju su se mnogi nadali da bi mogla donijeti pomirenje između njih dvojice.

Krunidba je ponovno aktualizirala pitanje svađe između kraljevske braće, ali i ulogu princeze Catherine za koju su se mnogi nadali da bi mogla donijeti pomirenje između njih dvojice.

Najpopularnija tema ovih dana je kraljevska obitelj. Nakon što su milijuni ljudi pratili krunibu kralja Charlesa III., koja je bila isprepletena tradicijom, sve je ponajviše zanimalo kako će izgledati dolazak princa Harryja i njegov susret s ostalim članovima obitelji. Naime, odnosi su "nategnuti" otkako je mlađi sin kralja Charlesa III. odlučio napustiti kraljevsku obitelj, odnosno preseliti se sa suprugom Meghan Markle i sinom Archiejem u Kaliforniju te odbaciti svoju ulogu koju je do tada imao u obitelji. Njegova odluka šokirala je kraljevsku obitelj, ali više od nje šokirali su ih njegovi istupi u javnost - za početak veliki intervju kod Oprah Winfrey u kojem su izrečene razne optužbe prema kraljevskoj obitelji, a nakon toga dokumentarni film te na kraju njegovi memoari "Spare" ("Rezerva") zbog kojih su mnogi mislili da će do kraja prekinuti odnose s kraljevskom obitelji te je pod upitnikom bila uopće i njegova pozivnica na krunidbu.

image

Princ i princeza od Walesa na krunidbi

OLI SCARFF AFP
image

Princ William i princeza Catherine na krunidbi

PAUL ELLIS AFP

Ipak, pozivnica je došla, ali se na nju odazvao samo princ Harry. Meghan je ostala s njihovom djecom - Archiejem i Lilibet - u Kaliforniji jer je na dan krunidbe Archie slavio četvrti rođendan. Harryja su srdačno dočekale njegove sestrične, princeza Eugenie i princeza Beatrice, a kamere su uhvatile i tetu, princezu Anne koja ga je pozdravila u Westminsterskoj opatiji.

image

Zvali su ih fantastična četvorka: Kate Middleton, princ William, Meghan Markle i princ Harry

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Osim njih, princ Harry nije razgovarao ni s jednim drugim članom obitelji - viđen je kako odmah po završetku ceremonije odlazi, a za vrijeme svečanosti nekoliko je puta uhvaćen kako gleda u smjeru starijeg brata, princa Williama. Kontakta između njih dvojice nije bilo, a šanse za pomirenje čini se da su sve manje, osobito jer su se britanski mediji raspisali da je sada čak i princeza Catherine odustala od toga da braću pomiri i vrati barem nekakav odnos.

Naime, u vrijeme prije nego je postojala "fantastična četvorka" i kada je princ Harry sa starijim bratom i šogoricom obavljao kraljevske zadatke, moglo se vidjeti da su Kate i Harry pravi prijatelji. Njih dvoje upoznali su se nedugo nakon što su Kate i William započeli svoju vezu 2003. godine, kada su oboje studirali na Sveučilištu St. Andrews. Harry je u memoarima otkrio kako se tada, kao tinejdžer, još uvijek "tražio" i brinuo hoće li mu buduća princeza "oteti" brata.

image

Princ Harry, Kate Middleton i prince William

PAUL MARRIOTT/SPLASH/PROFIMEDIA PAUL MARRIOTT/SPLASH/PROFIMEDIA

Ipak, odnosi su na početku bili i više nego dobri, kako je otkrio zajednički prijatelj prinčeva: "Od najranijih dana Kate je bila otvorena prema princu Harryju te su se njih troje često družili u kući koju su ona i princ William iznajmili na imanju kraljevskog rođaka Henryja Cheapea, nedaleko od St. Andrewsa. U početku su obožavali provoditi zajedničko vrijeme i vikende i u kući Tam-na-Ghar na imanju Balmoral." Mediji su često hvalili njihov odnos, a princ Harry i Kate su se družili čak i kada bi princ William bio odsutan pa je mnoge šokirala Harryjeva izjava iz memoara da je za zaruke svojeg brata 2010. godine saznao iz medija te da je bio neugodno iznenađen tim potezom. U to vrijeme, doduše, to ni na koji način nije pokazivao, već se veselio s njima.

image

princ William i princ Harry

SHUTTERSTOCK

U memoarima je otkrio i da su Kate i njegov brat nakon velikog vjenčanja 2011. dobili tretman kakav nitko nije očekivao - nekoliko automobila, mnogo osoblja, veliku rezidenciju i impozantan ured. Harry u knjizi navodi i da, osim što nije bio zadovoljan s tretmanom kakav princ William i princeza Catherine imaju, se u to vrijeme osjećao i kao "outsider", osjećao se kao da je višak.

Ipak, to se u javnosti nije dalo naslutiti jer su njih troje djelovali vrlo složno, a osim službenih zadataka "Trio Fantastikus" često je zajedno odlazio u lokalne pubove, družili su se na popodnevnim čajevima i večerama. Mnogi su tada govorili kako su Kate i Harry iznimno bliski, i da on na nju gleda kao na stariju sestru.

"Kate je uživala s Harryjem jer je bezbrižan, opušten i voli zafrkanciju, dok je William - što zbog pozicije, što zbog karaktera - više "igrač na sigurno", izjavio je prije nekoliko godina izvor blizak obitelji. I dok su svi vjerovali kako su njih troje složna ekipa, Harry je ove godine u memoarima napisao kako nikada nije bio pozvan kod svog brata i šogorice u Kensingtonsku palaču te da se Kate prema njemu odnosila kao kraljica. Ipak, prije je redovito objavljivano kako je Harry rado provodio vrijeme sa svojim nećacima - Georgeom i Charlotte i da mu je najvažnije bilo da se s njima uvijek zabavi i potiče ih na avanturu.

image

Princ William, princ Harry i Meghan Markle

PROFIMEDIA

Omiljenom triu kraljevske obitelji 2016. se pridružila Meghan Markle, tada djevojka princa Harryja koja se našla u fokusu medija jer su svi čekali kad će se mlađi princ skrasiti, ali i jer je bila "netipičan" odabir - glumica s karijerom, blogerica i aktivistica. Jedno vrijeme su četvorku, koja je često zajedno odlazila na kraljevske zadatke, mediji nazivali "Fantastičnom četvorkom", ali uskoro se sve počelo raspadati. Da postoji neslaganje postalo je jasno uoči vjenčanja Harryja i Meghan kada je u medije "procurila" informacija da je Meghan rasplakala Kate zbog komentara na pripremama za vjenčanje. Na kraju se ispostavilo da je zapravo bilo obrnuto. Meghan se našla na meti medija zbog čega je Harry bio zabrinut za nju, njezino zdravlje, ali i sigurnost. Tada se pisalo da je princ William stao uz svog brata, ali Harry je sve demantirao u svojim memoarima.

Među mnogim optužbama koje je iznio bila je i ona da William nije stao uz njega jer se priklonio razmišljanjima svoje supruge, koja Meghan nije voljela od samog početka. U dokumentarnoj seriji izjavio je i kako su problemi krenuli tijekom australske turneje 2018. godine, kada je otkriveno da je Meghan trudna.

"Problem je kada netko treba biti sporedna glumica, a to joj ne odgovara", izjavio je Harry aludirajući na to da je Kate bila ljubomorna na pozornost koju dobiva Meghan. Njegova supruga pak je izjavila kako je Kate nevjerojatno hladna i površna.

image

Princ Harry i Meghan Markle

MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
image

Kate Middleton i Meghan Markle

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I dok su se mnogi nadali kako bi upravo Kate mogla biti ta koja će pomiriti posvađanu braću, krunidba je pokazala da je i ona odustala - nikakvog kontakta s odbjeglim Harryjem nije bilo, a s druge strane boji se bilo što poduzeti jer je svjesna da bi sve moglo završiti na televiziji ili u knjizi.

Linker
27. travanj 2024 06:15