On sve negira

Ne staju nevolje za kraljevsku obitelj: Protiv princa Andrewa podignuta optužnica na sudu u New Yorku

Britansku monarhiju ne prestaju stizati ozbiljni problemi, sada je optužba jedne od žrtava Jeffreya Epsteina dobila i sudski epilog, nakon što je žena koja je u doba navodnog zlostavljanja bila maloljetna, podigla optužnicu na njujorškom sudu.

Princ Andrew, sin kraljice Elizabete II. na sudu u New Yorku suočen je s optužbom za seksualno zlostavljanje. Virginia Giuffre podnijela je u ponedjeljak tužbu pred njujorškim sudom protiv britanskog princa Andrewa u kojoj navodi da ju je američki financijer Jeffrey Epstein "posuđivao" princu Andrewu za seksualne odnose.

Virginia Giuffre je tužiteljica u slučaju protiv optuženika "princa Andrewa, vojvode od Yorka", navodi se u optužnici podnesenoj na okružnom sudu na Manhattanu. Giuffre u optužnici navodi da ju je "Epstein redovito zlostavljao i da ju je Epstein posuđivao drugim moćnim muškarcima u seksualne svrhe. Jedan takav moćnik... bio je optuženik, princ Andrew."

image
Virginia Giuffre imala je samo 17 ogdina kada s enavodno zlostalvjanje dogodilo
EVERETT/PROFIMEDIA

Giuffre je rekla da ju je Andrew seksualno zlostavljao u kući Ghislaine Maxwell u Londonu prije više od 20 godina, kada je bila još maloljetna. "Epstein, Maxwell i princ Andrew prisilili su tužiteljicu, dijete, na spolni odnos s princom Andrewom protiv njezine volje", navodi se.

Čitajte i: Najveći skandal kraljevske obitelji o kojem se ne prestaje pričati: Evo kako se princ Andrew zakopao još dublje

Andrew (61) je oštro demantirao da je imao seksualni odnos s Giuffre i ne sjeća se da ju je uopće upoznao, ali te optužbe mogle bi nanijeti štetu britanskoj kraljevskoj obitelji. Andrew, drugi kraljičin sin, povukao se s kraljevskih dužnosti 2019. zbog prijateljstva s Epsteinom.

image
Epsteinovo zdanje na privatnom otoku Little St. James, u arhipelagu Djevičanskih otoka
BACKGRID USA/PROFIMEDIA

U mreži 'uglednog' financijera

Giuffre također tvrdi da ju je Andrew zlostavljao u Epsteinovoj vili u New Yorku i na Little St. Jamesu, Epsteinovom privatnom otoku na Djevičanskim otocima. Giuffre, sada 38-godišnjakinja, tuži Andrewa prema odredbama Zakona o dječjim žrtvama jer je tada imala 17 godina.

Epstein je bio američki financijer koji se sprijateljio s mnogim slavnim osobama uključujući bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona te Billa Gatesa. Počinio je samoubojstvo u zatvoru 2019. godine dok je čekao suđenje za seksualno zlostavljanje maloljetnica.

image
Jedan od rijetkih puta kada je Andrew viđen u blizini Windsora, nakon izbijanja skandala.
PROFIMEDIA

U sudskim spisima nalazi se fotografija na kojoj su navodno Andrew i Giuffre u domu Ghislaine Maxwell u Londonu prije seksualnog zlostavljanja. Maxwell se u travnju na sudu izjasnila da nije kriva po optužbama za regrutiranje maloljetnih djevojaka za Epsteina.

Čitajte i: Najtužniji rođendan: 'Proživjela' je dva života, no svijet će je pamtiti po skandalima njene djece

Maxwell bi se navodno sprijateljila s djevojkama odlascima u shopping i kina, a kasnije ih je nagovorila da Epsteinu priređuju intimne masaže tijekom kojih bi se upuštali u seksualne odnose. Giuffre, koja je optužbe već iznosila u televizijskim intervjuima, tuži princa Andrewa za "primjer drugima i kaznenu odštetu".

image
Virginia Giuffre podignula je optužnicu u New Yorku
BACKGRID USA/PROFIMEDIA

"Držim princa Andrewa odgovornim za ono što mi je učinio. Moćnici i bogati nisu izuzeti od odgovornosti za svoja djela.Nisam olako donijela odluku. Kao majci i supruzi, obitelj mi je na prvom mjestu. Svjesna sam da će me ovaj potez izložiti daljnjim napadima princa Andrewa i njegovih predstavnika", izjavila je za medije.

Britansku monarhiju također je u ožujku potresao televizijski intervju princa Harryja i njegovu supruge Meghan u kojemu su iznijeli optužbe za rasizam i nasilje u kraljevskoj obitelji.

image
Kraljica sa sinovima Charlesom i Andrewom, 2019.
PROFIMEDIA
Linker
24. travanj 2024 20:57