Mark Large / Solo / Profimedia
KATASTROFA KOJA ULAZI U ANALE

Najveći skandal kraljevske obitelji o kojem se ne prestaje pričati: Evo kako se princ Andrew zakopao još dublje

Još od smrti osuđivanog pedofila Jeffreyja Epsteina, kraljevska obitelj je pod povećalom zbog princa Andrewa koji je bio njegov dobar prijatelj, ali i kojeg je jedna od žena optužila da je spavao s njom kad je imala samo 17 godina. Kraljevska obitelj je izbjegavala direktno komentiranje cijelog slučaja sve do nedjelje kada je 59-godišnji princ dao ekskluzivni intervju BBC-u i umjesto da sve ostavi iza sebe, zapravo se dodatno zakopao u cijelu priču, a sve je prozvano najvećom PR katastrofom kraljevske obitelji.

Na iznenađenje mnogih, princ Andrew je u emisiji "Newsnight" na BBC-u dao ekskluzivni intervju o svojem kontroverznom prijateljstvu s osuđivanim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom te o optužbama da je spavao s maloljetnom Virginijom Roberts, danas Giuffre. 59-godišnji princ, treće dijete kraljice Elizabete II. i princa Philipa, je mislio kako će time popraviti svoju sliku u javnosti, ali sve je postalo još gore i to u toj mjeri da mediji i javnost komentiraju kako britanska kraljevska obitelj nikad nije imala toliko lošu PR službu, a kraljica nikad nije bila u takvim problemima.

The Sunday Times nazvao je taj intervju jednim od najgorih PR poteza u posljednje vrijeme, dok su drugi ismijavali prinčeve sulude odgovore i navode kako nikada nije niti upoznao ženu koja ga je optužila za seksualno zlostavljanje. Njegove isprike su bile u kategoriji bizarnih te je, u nekim slučajevima, sebe želio prikazati kao žrtvu okolnosti, a istovremeno nije pokazao nikakvo suosjećanje s Epsteinovim žrtvama te je negirao da je spavao s maloljetnicom.

- Ne sjećam se da sam je ikad upoznao. Jednostavno se to nije dogodilo – kazao je princ Andrew te dodao kako nije istina da je bio s njom u noćnom klubu u Londonu, nakon kojeg su imali seksualni odnos, kako ona tvrdi, već je tu večer proveo sa svojom djecom. Kako bi svoje tvrdnje ojačao, demantirao je čak i njezine navode da se "jako znojio dok su plesali" jer je, kako tvrdi, imao medicinsku dijagnozu zbog koje se nije mogao znojiti.

- Doživio sam previše adrenalina kada sam bio ustrijeljen za vrijeme Falklandskog rata i jednostavno se više nisam znojio. Tek od nedavno se ponovno mogu znojiti – izjavio je princ Andrew, koji se za vrijeme intervjua obilato preznojavao.

Nakon što mu je pokazana fotografija na kojoj je obgrlio 17-godišnju Giuffre, princ je inzistirao da je fotografija izmijenjena te da to nikako ne može biti on jer on u javnosti ne pokazuje privrženost te se rijetko fotografira. Nije propustio naglasiti kako se u svemu on osjeća te kako se njegova obitelj nosi s optužbama.

- To je stalna bol moje obitelji, a sve se kod mene razvilo u gotovo mentalnu bolest koja me stalno izjeda - poručio je, ali i dodao da ne žali zbog svojeg prijateljstva s Epsteinom zbog "ljudi koje je upoznao i prilika koje je dobio zbog njega".

LONDON, ENGLAND - JUNE 09:  Princess Anne, Princess Royal, Princess Beatrice, Lady Louise Windsor, Prince Andrew, Duke of York, Queen Elizabeth II, Meghan, Duchess of Sussex, Prince Charles, Prince of Wales, Prince Harry, Duke of Sussex, Catherine, Duchess of Cambridge, Prince William, Duke of Cambridge, Princess Charlotte of Cambridge, Savannah Phillips, Prince George of Cambridge and Isla Phillips watch the flypast on the balcony of Buckingham Palace during Trooping The Colour on June 9, 2018 in London, England. The annual ceremony involving over 1400 guardsmen and cavalry, is believed to have first been performed during the reign of King Charles II. The parade marks the official birthday of the Sovereign, even though the Queen's actual birthday is on April 21st.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
Prošle godine na Trooping the Colour za proslavu rođendana kraljice Elizabete. Princ Andrew stoji kraljici s desne strane, dok je princ Charles s njezine lijeve strane.

WINDSOR, ENGLAND - MAY 19:  (L-R) Princess Eugenie, Prince Andrew, Duke of York and Princess Beatrice attend the wedding of Prince Harry to Ms Meghan Markle at St George's Chapel, Windsor Castle on May 19, 2018 in Windsor, England. Prince Henry Charles Albert David of Wales marries Ms. Meghan Markle in a service at St George's Chapel inside the grounds of Windsor Castle. Among the guests were 2200 members of the public, the royal family and Ms. Markle's Mother Doria Ragland.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
S kćerima 2018. na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle

Intervju o odnosu s optuženim seksualnim zlostavljačem privukao je rekordni broj gledatelja jer je to bilo prvi put da se Andrew oglasio oko cijelog slučaja, ali i optužbi da je spavao s Virginijom Giuffre kada je imala samo 17 godina. U nedjelju navečer gledalo ga je 1,7 milijuna gledatelja, što je više od prosjeka za takav tip emisije. Iako nije bila rekordna gledanost Newsnighta u povijesti te emisije, glasnogovornik BBC-a je otkrio da je najgledanija u posljednjih nekoliko godina, a zanimanje se zadržalo i nakon njezinog emitiranja. Na zahtjev je intervju pogledalo 500 tisuća ljudi, a na YT ima više od 450 tisuća pregleda.

Iako je razgovor dogovaran šest mjeseci, većina ga smatra pravom PR katastrofom za princa koji je naveliko kritiziran jer nije pokazao nimalo empatije za Epsteinove žrtve niti je adekvatno objasnio zašto je ostao u dobrim odnosima s njim nakon što je pušten iz zatvora. 59-godišnji princ tim se intervjuom želio maknuti iz pitanja povezanosti s Epsteinom, ali ga je odvjetnica njegovih žrtava pozvala da umjesto televizijskog intervjua odradi onaj s FBI-om i tužiteljima. Čak su i britanski mediji, inače naklonjeni kraljevskoj obitelji, cijeli intervju popratili s negativnim predznakom.

ASCOT, ENGLAND - JUNE 22: Queen Elizabeth II and Prince Andrew, Duke of York attend Royal Ascot 2017 at Ascot Racecourse on June 22, 2017 in Ascot, England.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
Prije dvije godine princ Andrew, vojvoda od Yorka s majkom, kraljicom Elizabetom II.

Epstein je umro u New Yorku u zatvorskoj ćeliji u kolovozu ove godine, a smrt je proglašena samoubojstvom, iako se naveliko nagađa da se radi o prikrivenom ubojstvu. Tu činjenicu princ Andrew nije želio komentirati, ali su mnogi primijetili kako mu je pobjegao smiješak olakšanja kada je novinarka Emily Maitlis iznijela činjenicu da je Epstein mrtav.

Od očekivanja kraljevske obitelji da će se ovim intervjuom zatvoriti priča o povezanosti s osuđivanim pedofilom, nije se dogodilo ništa. Zainteresiranost za priču je porasla, a osim svih njegovih gafova, i nevjerojatno loše odrađenog PR, u fokusu se našla i njegova neverbalna komunikacija koja izravno govori da princ nije bio potpuno iskren.

Ekspert za neverbalnu komunikaciju, psiholog Darren Stanton, u svojoj je analizi otkrio da je princ pokazivao da pokušava obmanuti gledatelje, da je bio dvosmislen, što se vidi kroz nesvjesne geste za vrijeme intervjua, koje su posebno dolazile do izražaja u najintenzivnijim trenucima.

- Primijetio sam da je princ Andrew u nekoliko navrata lažirao iznenađenje. Ili je već znao za tu informaciju ili se ponovno pokušao distancirati od nje. Svakako, nije djelovalo iskreno. Isto tako ni u jednom trenutku nije u potpunosti demantirao da je upoznao Virginiju. Umjesto toga koristio je riječi kojima se samo udaljio od te činjenice - izjavio je Stanton te dodao kako smatra da su ga trenirali kako bi u nastupu bio čim bolji, ali je na kraju sve bilo pretrenirano.

Linker
31. ožujak 2024 13:51