zakonski je njegov

Misterij automobila u kojem je princeza Diana izgubila život, gdje je završio?

Jean-Francois Musa automobil bi izložio u muzeju u čast Diani, no to se sigurno ne bi svidjelo kraljevskoj obitelji.

Prošlo je već 25 godina otkako je princeza Diana izgubila život u teškoj prometnoj nesreći u pariškom tunelu Pont de L‘Alma. Diana je s tadašnjim partnerom Dodijem Al-Fayedom i vozačem Henrijem Paulom bježala od paparazza u automobilu Mercedes-Benz S280, čiji vlasnik sada zahtijeva od francuskih vlasti da mu ga vrate.

Riječ je o Jean-Francoisu Musi, koji je vodio tvrtku Etoile Limousines te tvrdi da je automobil u kojem je Diana poginula zakonski njegov. Uoči Dianine godišnjice smrti, Musa je rekao da mu nitko nije rekao gdje se nalazi automobil.

"Nemam pojma gdje je auto. Sve što znam je da je zakonski moj i očito ga želim natrag. Trebao je biti vraćen do sada, ali to se nije pokazalo mogućim. Uvijek sam ga potpuno posjedovao. Nije bio podložan nikakvom financiranju", izjavio je Musa, piše Mirror.

image

Auto u kojem je Diana izgubila život.

PIERRE BOUSSEL/AFP/PROFIMEDIA

Automobil se prije čuvao u transportnom kontejneru u policijskoj stanici u blizini Creteila, na periferiji Pariza, od kamo je prije nekoliko godina premješten na nepoznatu lokaciju. Tamošnji radnik rekao je za Mirror da bi gradonačelnica Pariza morala znati gdje je automobil kojeg Musa želi izložiti u američkom muzeju u čast princezi Diani. Ipak, gradonačelnica Anne Hidalgo rekla je da tu informaciju ne zna.

Međutim, britanska kraljevska obitelj uvijek je isticala da želi da se automobil diskretno ukloni, vjerojatno iz razloga što je bio u središtu teorija zavjere koje tvrde da je Diana ubijena i to po nalogu Krune.

Francuska sudska istraga iz 2006., koja je trajala 18 mjeseci, otkrila je da je za nesreću kriv vozač Henri Paul jer je bio pod utjecajem alkohola i antidepresiva te je izgubio kontrolu nad vozilom. Istraga iz 2008. u Londonu rekla je da su Diana i Dodi bili žrtve "nezakonitog ubojstva" uzrokovanog Paulovim "krajnje nemarnim ponašanjem".

image

Lady Diana i Dodi Al Fayed (desno) na ljetovanju Saint-Tropezu, samo nekoliko dana prije nesreće.

ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Ta istraga okončala je tvrdnje Dodijeva oca Mohameda Al-Fayeda koji je uvjeren da je Dianu, njegovog sina i vozača ubila Britanska tajna obavještajna služba MI6 po nalogu kraljevske obitelji, što je tvrdio i Jean Paul, Henrijev otac, koji je preminuo prošle godine.

Ipak, Musa kaže da nije bilo nikakve zavjere te da je to bila rutinska prometna nesreća. Na pitanje kako će provesti 25. godišnjicu Dianine smrti, Musa je rekao: "Bit ću izvan Pariza, u drugom dijelu Francuske. Ovo je tužan dan."

image

Ford koji je princeza Diana voljela voziti.

SILVERSTONE AUCTIONS/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

U međuvremenu je automobil, koji je Diana vozila između 1985. i 1988., prodan na dražbi za 737 tisuća funti, odnosno šest i pol milijuna kuna. Riječ je o crnom Fordu Escort RS Turbo čija je početna cijena bila 100 tisuća funti, a kupio ga je britanski ponuđač na aukciji na trkaćoj stazi Silverstone.

Automobil je prešao samo 40.000 kilometara i smatra se jedinstvenim jer je to jedini crni model RS Turbo serije 1 s dodatnim retrovizorom za tjelohranitelja.

Linker
19. travanj 2024 16:03