Recept za dug život

Kraljičine strasti i ‘ovisnosti‘: Od čaja i čokolade do ljubavi prema ‘dlakavcima‘

Cijeli se svijet divio njezinoj vitalnosti u poodmakloj dobi, a poneki poznati obrasci mogu nam otkriti u čemu je bila njezina tajna.

Pokojna kraljica Elizabeta II. bila je čvrsta i izdržljiva vladarica koja je sve izazove u svojoj vladavini stoički podnosila. Njezina dugovječnost bila je inspiracija mnogima, a iza nje stoje kraljičine dugogodišnje navike i strasti kojih se nije odricala niti u poznijim godinama.

Većina njih se odnosi na prehranu u kojoj je bila disciplinirana, ali si je znala i ugoditi. Ustajala bi točno u 7:30 te bi popila šalicu Earl Grey čaja s keksima koji si je prema nekim izvorima sama spravljala. U 8:30 uslijedio bi doručak koji ne bi preskakala, no nije tražila ništa ekstravagantno već i ono što mnogi od nas jedu u jutarnjim satima - pahuljice s mlijekom, kajganu ili penny sendvič koji se sastojao od svega tri namirnice - kruha, maslaca i džema. Posebno je voljela džem od jagoda koji se pravio u dvorcu Balmoral sa škotskim jagodama iz kraljevskog vrta.

Za ručak i večeru običavala je jesti ribu i povrće spremljene na različite načine, a izbjegavala bi hranu punu škroba, kao što je tjestenina i krumpir.

Iako je pazila što jede, kraljica nije mogla odoljeti slatkom pa je svakog dana od svojeg osoblja tražila šnitu torte od čokolade koja se posluživala obično nakon ručka. Prije ručka obično bi uživala u čaši džina i Dubonneta (aperitiva od crnog vina) s kriškom limuna i puno leda.

image

Kraljica je voljela popiti piće nakon ručka, večere i prije spavanja.

-/Shutterstock Editorial/Profimedia

Popodne bi, baš poput mnogim Britanaca, uživala u šalici popodnevnog čaja, a uz večeru bi popila omiljeno slatko vino, dok je prije spavanja uživala u suhom martiniju.

Mrzila je češnjak

Od hrane koju je apsolutno prezirala bio je češnjak. Prije nekoliko godina bivši kraljevski kuhar Darren McGrady otkrio je da ga je kraljica toliko mrzila da ga je "protjerala" iz Buckinghamske palače. Također nije bila veliki obožavatelj luka, a ni slabo pečenog mesa.

John Higgins, još jedan bivši kuhar koji je radio za kraljevsku obitelj, potvrdio je kraljičin prezir prema češnjaku. "Kraljica je divna dama, kraljevska obitelj su divni ljudi, ali im nedostaje češnjak jer se u Buckinghamskoj palači ne kuha s češnjakom. Pretpostavljam da je to zato da ne bi bilo kraljevskog podrigivanja", rekao je Higgins.

image

Kraljica sa svojim korgijima.

PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Obožavala je prirodu i životinje

No, nije samo prehrana zaslužna što je Elizabeta doživjela duboku starost, već i svakodnevna, umjerena fizička aktivnost. Vrtlarstvo i šetnje na otvorenom bili su dva Elizabethina omiljena hobija i često su je fotografirali kako spaja te ljubavi, šećući kroz vrt.

image

Kraljica je osim corgija u mladosti imala i koker španijele.

JOAN WILLIAMS/SHUTTERSTOCK

Osim prirode, Elizabeta je obožavala i životinje, posebice pse i konje. Svoje korgije zvala je svojom "obitelji". Richard Griffin, kraljevski časnik za zaštitu koji je s kraljicom radio 14 godina, prisjetio se kako je ona u jednom trenutku imala čak 11 pasa. Kraljičina ljubav prema psima započela je 1933. kada su njezini roditelji nabavili prvog obiteljskog corgija - Dookieja.

Toliko je zaljubila u korgije da je zamolila oca da joj pokloni jednog samo za nju na njezin 18. rođendan. Svi njezini korgiji bili su potomci njezine prve, Susan, koja je uginula 1959. i pokopana je u Sandringhamu. Kraljica je također posjedovala labradore, koker španijele i dorgije - križance corgija i jazavčara.

image

Elizabeta je odmalena voljela konje.

AFP/AFP/PROFIMEDIA

Jako je voljela konje

Konji su bili stalni dio života kraljice Elizabete od vrlo mlade dobi. Toliko je voljela konje da je čak svom sinu, sada kralju Charlesu, poklonila kobilu kao vjenčani dar, a često je i sama jahala konje i uživala u konjičkim utrkama. Njezin konj Dunfermline, kojeg je jahao džokej Willie Carson, donio je kraljici njenu najslavniju pobjedu, trijumfirajući u Oaksu i St. Legeru u godini njenog srebrnog jubileja 1977.

U posljednjih nekoliko godina, kraljica je ispisala sportsku povijest kada je postala prvi vladajući monarh koji je osvojio Zlatni kup Royal Ascota sa svojim čistokrvnim Estimateom 2013. Tijekom svog života posvetila se velikom interesu za uzgoj konja, šaljući svoje kobile u ergele diljem svijeta.

image

Ljubav prema konjima bila je jednaako jako kao i prema psima.

I-IMAGES, PACIFICCOASTNEWS/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Puno smijeha i humora

Kraljica Elizabeta imala je istančan smisao za humor, pomalo sarkastičan, ali vrckav i nimalo zajedljiv. Bliski prijatelji i poznanici podijelili su brojne priče o njezinom uživanju u dobroj šali. Primjerice, kada joj je jedan turist rekao da "jako sliči kraljici", ona je uzvratila "Pa, to je umirujuće!"

Linker
18. travanj 2024 07:41