Budućnost monarhije

Kraljevska obitelj pokazuje da je poput običnih ljudi - i to je ustvari čini jačom

Iako je Elizabeta II., 1992. proglasila annus horribilis jer se te godine, među ostalim, njeno troje djece razvelo, za familiju Windsor 2024. zasigurno je jedna od najgorih u povijesti. Dvoje njenih najpopularnijih članova - britanski kralj Charles i njegova snaha princeza od Walesa boluju od raka, pa se mnogi pitaju hoće li tragedije oslabjeti "firmu".

"Mama će biti dobro." Catherine, princeza od Walesa, sigurno te riječi ovih dana bolno često ponavlja svojoj djeci, 10-godišnjem sinčiću Georgeu, osmogodišnjoj kćerkici Charlotte i najmlađem, petogodišnjem Louisu, kojima je morala reći ono što nijedna mlada majka ne bi nikad trebala: da ima rak. Nakon što je to nekako objasnila djeci, princeza je vijest o svojoj bolesti priopćila javnosti, u video poruci suzdržanoj i stoga još potresnijoj, u kojoj je naglasila kako najveću podršku ima od muža, princa Williama, i zamolila sve, posebno medije, da joj daju ono što je i njoj i njezinoj obitelji sad najpotrebnije - mir i privatnost.

Ali upravo je to gotovo nemoguće dobiti u naizgled povlaštenom, a zapravo zastrašujuće izloženom položaju u kakvom je britanska kraljevska obitelj kojoj se budno prati svaki korak, naročito onaj pogrešan, kao da su to likovi u kakvoj beskrajnoj sapunici. Otkako se Kate početkom godine povukla iz javnosti s ponešto šturim objašnjenjem da mora na operaciju, na društvenim mrežama zavladala je histerija nagađanja, od toga da je zapravo bila na estetskom zahvatu do toga da je ostavila Williama. Kad je princeza popustila pod pritiskom i pokušala smiriti situaciju bezazlenom obiteljskom fotografijom koju je, kako je na kraju morala priznati, u najboljoj namjeri nespretno retuširala, na nju se svalila prava lavina neodobravanja i poruge. A pritom je, kako pokazuju ankete, Kate najomiljenija pripadnica obitelji Windsor.

Kate je doista osvojila simpatije Britanaca čim je postalo jasno da će ući u kraljevsku obitelj, možda zato što je njezina veza s Williamom bila pomalo nalik na bajke o ljubavi princa i pučanke, ljubavi koja bi po pravilima trebala biti osuđena na propast, ali pobjeđuje sve prepreke i završava hepiendom. Mladi par upoznao se na fakultetu u Škotskoj, gdje je Kate Middleton, kći doduše imućne, ali ipak obične građanske obitelji, studirala povijest umjetnosti. William i Kate prvo su bili cimeri, onda prohodali, a vezu je napokon, nakon osam godina, 2011. okrunilo raskošno vjenčanje u Westminsterskoj opatiji, koje je pratilo tri milijarde tv gledatelja na svim kontinentima, gdje je William u svečanoj odori irske garde pred oltar doveo Kate kao prvu mladenku u kraljevskoj obitelji koja je završila fakultet i prvu koja je prije braka živjela s budućim mužem.

image

William sam, bez Kateine osobnosti, nije ni izdaleka tako dojmljiv

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

A opet, premda tako drukčija, Kate se smjesta savršeno uklopila u kraljevske dvore i to na fin, nenametljiv način, možda zato što je uvijek bila spremna poslušati savjet, prvo pokojne kraljice Elizabete, a zatim svojeg svekra, kralja Charlesa, kojem je posebno prirasla srcu. Ali koliko god marljivo i šarmantno obavljala dužnosti što ih joj je nametnula njezina novostečena visoka titula – a obavljala ih je s takvim stilom da je vrlo brzo postala najjači adut Buckinghamske palače i najuspješniji britanski izvozni proizvod - Kate nikad nije izgubila iz vida ono najvažnije, a to je skladan obiteljski život s Williamom i djecom.

Za svoju su bazu William i Kate odabrali gradić gdje ih sugrađani prepoznaju, ali puštaju na miru, i kuću u kojoj nema mjesta za poslugu, odakle idu u dućan i vode djecu u školu kao i svi ostali. Život je to mnogo više nalik onom Middletonovih nego Windsorovih, ali baš to je bilo potrebno Williamu, koji nikad do tad nije iskusio obiteljski sklad. Uz Kate, koja mu je uvijek bila čvrst oslonac, princ prijestolonasljednik se smirio, prerastao gorčinu i ljutnju zbog preranog gubitka majke i, možda najvažnije, nanovo izgradio dobar odnos s ocem kojem je dugo pripisivao bar dio krivnje za Dianinu smrt; možda zato kralj Charles od milja zove Kate "voljenom snahom".

image

Nakon što je objasnila djeci da ima rak, princeza je naglasila kako najveću podršku ima od muža, princa Williama

SHUTTERSTOCK

U teškom trenutku, kad se Kate u dobi od samo 42 godine suočava s opakom bolešću, William sad mora postati čvrst oslonac njoj i još bolji otac svojoj djeci kojoj će u danima koji slijede trebati sva podrška ovoga svijeta. A istodobno, kao prijestolonasljednik, mora preuzeti na sebe mnogo veće breme kraljevskih obveza nego što ga je do sad nosio, jer je i 75-godišnjem Charlesu nedavno dijagnosticiran karcinom, i to samo 17 mjeseci nakon što je napokon sjeo na prijestolje koje je čekao ravno 70 godina. Mnoge dužnosti sad umjesto kralja obavlja kraljica Camilla, uskaču i princeza Anne i princ Edward, ali od Williama se očekuje da ozbiljno podmetne leđa, jer monarhija mora imati prepoznatljivo lice da bi pred narodom opravdala svoje postojanje. To nikad nije lak zadatak, a posebno ne kad je netko u obitelji zahtijeva iznimnu njegu i pažnju. K tome, William i Kate sjajna su ekipa i u zajedničkim javnim nastupima zrače karizmom, kao da jedno drugo nadahnjuju, ali William sam, bez Kateine osobnosti, nije ni izdaleka tako dojmljiv.

Neki mediji, hineći zabrinutost, zlurado tvrde kako je britanska monarhija u krizi sad kad je čak dvoje vrlo istaknutih pripadnika teško bolesno, a odmetnuti princ Harry beskoristan. Ali zapravo, kraljevska je kuća možda jača nego bilo kada u svojoj dugoj povijesti zato što je sad na neki težak način bliska svakom čovjeku, bio bogat ili siromašan, princ ili prosjak. Jer većina od nas, nažalost, vrlo dobro razumije kroz kakve tegobe sad prolaze i Kate i William i njihova mala djeca, i Charles i Camilla i svi oko njih; svi smo doživjeli bolesti u obitelji, strepnje i brige što ih prate pa na koncu i gubitke. I svi znamo da im sad najviše treba mir i privatnost da bi sve završilo dobro.

Linker
02. travanj 2024 08:40