Moderna monarhija

Kao u filmu: Britanske institucije na Twitteru objavljuju svaki korak novog kralja

Sve britanske institucije u ovim danima nacionalnog žalovanja imaju strogo propisane protokole objava, one služe kao servis građanima, ali i kao reklama zemlje za ostatak svijeta.

Dok je Ujedinjeno Kraljevstvo još uvijek pod teškim žalovanjem zbog gubitka najdugovječnije vladarice Elizabete II., koliko im je kraljica značila vidljivo je i na društvenim mrežama službenih institucija. Vrlo ažurni profili iz sata u sat obavještavaju građane zemlje i svijeta koji su idući koraci u protokolu žalovanja i ukopa.

Društvene mreže na moderan način odaju počasti tradiciji, službeni profili britanskih institucija svojim objavama pokazuju i bilježe kako izgleda - proglašenje kralja. Glavnu ulogu su imali članovi Coldstream Guards - najstarije redovite pukovnije koja kontinuirano služi u britanskoj vojsci.

Prvo javno proglašenje novog kralja Charlesa III. pročitano je u Palači st James, svečana garda uz zvukove trublji i govor s balkona prizori su kakve smo mogli vidjeti samo u povijesnim filmovima. Ali odvili su se i ovog vikenda u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvi proglas pročitan je u Londonu, a ista će se procedura u nedjelju ponoviti u Edinburghu, Cardiffu i Belfastu.

image

Kralj Charles III.

JULIAN SIMMONDS AFP

Video je na službeni Twitter profil objavila kraljevska obitelj, a podijelili su ga drugi profili.

Ministarstvo obrane te zemlje podijelilo je brojne snimke odavanja počasti kraljici ispaljivanjem topova.

Posebno je dirljiv video koji je u čast preminuloj kraljici objavio Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj - koji ujedinjuje rad ministarstva vanjskih poslova i ureda Commonwealtha. Uz video su napisali jednostavne riječi: "Naša najveća diplomatkinja". Pokazali su Elizabetu koja je od najmlađih dana stvarala dobre veze između svoje zemlje i ostatka svijeta.

Linker
17. travanj 2024 19:48