Tužna obljetnica

Kako je Princeza Diana promijenila Kraljicu i monarhiju? Od izolacije do reklame za Olimpijadu

Narodna princeza još za života počela je mijenjati monarhiju jer je obitelj u koju se udala živjela u prošlosti. Prihvatili su promjene tek kad je poginula.

Kako se bliži okrugla, 25. obljetnica prerane smrti princeze Diane, nameće se pitanje što bi promijenila u britanskoj monarhiji da je danas ovdje? Strašna prometna nesreća koja ju je odnijela u Parizu 31. kolovoza 1997., dogodila se u trenutku kad je Diana, kao najomiljenija javna osoba u Britaniji, počela koristiti taj medijski kapital s jasnom namjerom da prodrma okoštalu strukturu kraljevske obitelji i potakne ih na otvaranje svijetu. Uostalom, to je diplomatski najavila u kontroverznom intervjuu BBC-jevom novinaru Martinu Bashiru, piše Marie Claire.

Nakanom princeze od Wallesa promijeniti prapovijesne segmente Tvrtke bavi se dokumentarac HBO-a, "Princeza". Ukratko, puštaju po strani dvojbu kako je Bashir došao do povijesnog intervjua: dokumentarac čija je premijera bila 13. kolovoza, osvjetljava zapostavljen segment priče o Diani: onaj u kojem je narodna princeza još za života počela mijenjati monarhiju jer je obitelj u koju se udala živjela izolirana, u prošlosti.

Odgovor kako je to izgledalo u praksi, daje reakcija Dianine šogorice, princeze Anne, kad su je na dan rođenja princa Williama novinari upitali kako bi to prokomentirala?

image

Princeza srca

KRAIPIT PHANVUT/AFP/PROFIMEDIA

"Ne znam, recite mi", ledeno je odvratila princeza, a njezine riječi prenosi Time. Uštogljena reakcija dio je drevne tradicije. Diana je prva pokazala svoju novorođenčad sugrađanima (dotad je to bilo nezamislivo), a taj primjer danas slijede William i Harry. Promjene koje je potaknula Diana primjetne su i u odnosu kraljice Elizabeti II. prema sugrađanima i medijima. Usporedi li se kraljica danas s kraljicom koja je dočekala Dianu nakon udaje u kraljevsku obitelj, razlika je nemjerljiva. Djeluje opuštenije, toplije, pristupačnije.

To najbolje ilustrira kraljičina odluka 2012. pristati na ponudu za snimanje spota s Danielom Craigom povodom otvorenja Olimpijskih igara u Londonu, u kojem je kao James Bond prati u zrakoplov. I njom se prizemljuje padobranom na stadion tijekom otvorenja. Dakako, u posljednjim scenama spota kraljicu je zamijenila dvojnica, no da joj je Diana za života nešto slično predložila, kraljica bi ju zacijelo prostrijelila pogledom i nešto joj ledeno "spustila".

image

Princeza Diana s plivačkim reprezentativcima

PATRICK RIVIERE/AFP/PROFIMEDIA PATRICK RIVIERE/AFP/PROFIMEDIA

Da je kojim slučajem Diana poživjela, možda bi britanska kraljevska tvrtka bila još otvorenija, opuštenija, bliža sugrađanima? Odgovor nikad nećemo doznati. Na kraju priče o princezi koja je udahnula život Tvrtki i pritom ga sama izgubila, treba spomenuti znakovitu crticu iz povijesnog intervjua. Kad ju je Bashir upitao: "Mislite li da ćete ikada biti kraljica?", Diana je rekla: "Ne znam. Ne, neću. Mislim da mnogi ljudi ne želi da postanem kraljica. Zapravo, kad kažem ‘mnogo ljudi’, mislim na ustanovu u koju sam se udala. Shvatili su da nisam početnica". Imajući u vidu što se od tada do danas promijenilo, narodna princeza nesumnjivo je osuvremenila instituciju. To definitivno nije učinila ‘početnički‘ zbog čega joj, uoči tužne obljetnice, treba odati priznanje.

Linker
17. travanj 2024 11:37