odluka palače

Još jedna zabrana za Sussexe: Harry i Meghan ne smiju na susret s državnicima

Otkako su se 2020. preselili u SAD, Harry i Meghan prestali su biti radni članovi kraljvske obitelji, što je uvjet za dolazak na nedjeljni prijem.

U nedjelju navečer održat će se državni prijem za svjetske čelnike i kraljevske obitelji drugih zemalja u čast pokojne kraljice Elizabete II. koja će biti pokopana u ponedjeljak navečer. Na prijemu će, naravno, prisustvovati članovi britanske kraljevske obitelji, no princ Harry i njegova supruga Meghan Markle izostavljeni su s ovog popisa.

Smatra se da je par primio pozivnicu za događaj, no, kako piše Daily Mail, dužnosnici Buckinghamske palače inzistirali su da je primanje samo za zaposlene članove kraljevske obitelji. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa su u ožujku 2020. napustili svoje kraljevske dužnosti, odnosno više nisu službeno predstavljali kraljicu, te su se preselili u SAD, što znači da su prestali biti ‘radni‘ članovi obitelji.

image

Harryju je palčaa ipak dopustila da nosi svoje regalije na bdjenju.

GEOFF ROBINSON/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

No, ovo nije jedina zabrana koja se odnosi na Sussexe. Naime, Harryju je palača zabranila da nosi vojnu uniformu na pogrebu svoje bake u ponedjeljak pa će morati biti u civilu. S druge strane, princ Andrew, ‘omiljen‘ kraljičin sin, kojemu su ukinute ovlasti nakon seksualnog skandala, moći će nositi uniformu, što je po mnogima prilično nesuvisla odluka.

"Desetljeće koje je proveo u vojnoj službi ne određuje njegova uniforma. Molimo vas da fokus ostane na životu i ostavštini Njenog Veličanstva Elizabete II", poručio je Harryjev glasnogovornik. Podsjetimo, princ Harry je čak dva puta bio u akciji u Afganistanu te je sudjelovao u borbama kao topnik i pilot helikoptera. Iz vojske se povukao 2015. s činom kapetana.

Ipak, Harryju se netko smilovao pa mu je dopustio da nosi svoje regalije na 15-minutnom bdjenju u Westminster Hallu, na koje je došao sa svojom suprugom, bratom Williamom i šogoricom, princezom Catherine.

Na državnom prijemu i pogrebu kraljice Elizabete prisustvovat će američki predsjednik Joe Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron i kanadski premijer Justin Trudeau te mnogi drugi čelnici država.

Linker
19. travanj 2024 21:20