Komentar Nade Mirković

Jedinog muškarca kojeg je istinski voljela Kraljica je ispratila mirno, sama - daleko čak i od svoje razjedinjene obitelj

Kraljica Elizabeta II. posljednje zbogom rekla je svom voljenom princu Philipu, čovjeku s kojim je provela 73 godine u braku. Bio je njezin najveći, istinski oslonac i partner sve ove godine. Odlazak princa Philipa za Gloria.hr analizirala je novinarka Nada Mirković, stručnjakinja za kraljevsku obitelj.

Kad je princ Harry prilazio crkvici sv. Jurja na golemom imanju dvorca Windsor prije točno tri godine, pokraj njega je i onda, kao i danas, hodao njegov brat William. Tad je išao na svoje vjenčanje, a danas je pognute glave hodao iza lijesa svojeg djeda, princa Philipa kojeg je veoma volio.

Kad su okupljene gomile prije tri godine ugledale sretnog, blaženog, ozarenog Harryja, prolomio se takav pljesak da su se i najokorjeliji, najciničniji novinari koji prate kraljevsku obitelj, kako piše Daily Telegraph, spontano osmjehivali kao da su i oni zaljubljeni. Da, rekla je novinarka Telegrapha, bilo je uzvika radosti i pljeska i ispred Westminsterske opatije za vrijeme vjenčanja Williama i Kate, no "ovo je bilo nešto posve drugačije". Harry se tad prenuo od glasnog pljeska, osmjehnuo se od uha do uha sretno, spontano dignuo palac u vis prema okupljenoj gomili i sagnuo se prema svojem bratu, vojvodi od Cambridgea, i šapnuo mu prisno neku privatnu šalu.

image

WIKTOR SZYMANOWICZ/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljica Elizabeta II. oprostila se od supruga, princa Philipa, ali srce slama razdvojenost braće Harryja i Williama

Danas, u procesiji za lijesom princa Philipa na 'dukemobilu', modificiranom Land Roveru izrađenom po prinčevim nacrtima, braća William i Harry, nisu se ni pogledali.

Između njih hodao je njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne, i to pola koraka iza njih, dovoljno da prijestolonasljednikovi sinovi ne budu jedan do drugoga, a ipak nešto ispred njega koji nije u direktnoj nasljednoj liniji. Harryju se ispred ulaza u crkvu obratila Catherine, vojvotkinja od Cambridgea, koja je sad stajala između braće. No, ne možemo znati je li jedna ljubazna rečenica u tako emotivnom trenutku doista dokaz da je Catherine oprostila Meghan i Harryju što su je 'ogovarali' kod Oprah. Možemo samo pretpostaviti da je i to dio uljuđenog ponašanja u formalnoj prigodi, dio stroge etikete kraljevske obitelji.

image
CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Video: Komentar Nade Mirković: Meghan je otišla predaleko u pokušajima da Harryja pretvori u muškarca iz Kalifornije

Što bi bilo danas da je bilo dozvoljeno gomilama da se okupe ispred crkve sv. Jurja i prate sprovod princa Philipa, vojvode od Edinburgha? Bi li te iste gomile koje su Harryju oduševljeno pljeskale prije tri godine danas izviždale princa?

Sasvim lako moguće. Britanci više nisu oduševljeni princom koji je otvorio svoje srce u posve neengleskoj maniri u televizijskoj emisiji i priklonio se novim američkim običajima istraživanja vlastitih osjećaja umjesto dužnosti i obaveza. Trenutak kad je neposredno prije vjenčanja s Meghan osjetio da ga Kraljičini podanici obožavaju barem koliko i brata prijestolonasljednika, bio je Harryjev najsretniji dan u životu. Je li na dan 'koji je trebao u cijelosti biti posvećen princu Philipu', kako su ponavljali britanski mediji, a ne posvađanoj obitelji kao iz sapunice, zažalio što je s vojvotkinjom od Sussexa pristao govoriti o obiteljskim problemima javno? To nećemo nikad saznati.

image

/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Posebno značenje biserne ogrlice: Kate Middleton na ispraćaju princa Philipa odala počast dvjema ženama

Harry i Meghan ponašali su se doista kao članovi najuže ožalošćene obitelji od objave smrti vojvode od Edinburgha.

Meghan, vješta kaligrafiji još iz vremena dok je kao studentica i mlada nepoznata glumica pokušavala zaraditi za život na najrazličitije načine, napisala je poruku ljubavi na vijencu za princa Philipa, a Harry je dojurio u Englesku kao da nije nedavno izvrijeđao obitelj. Možda je Harry samo providnošću spašen od velike sramote i zviždanja gomila?

Prinčevi William i Harry nisu se ni vidjeli u živo prije samog sprovoda iako je Harry doletio u London prije pet dana. Morao je biti u samoizolaciji. Korona je omogućila čitavoj obitelji da dođe do daha, odluči mirno što i kako dalje, a protupandemijske mjere omogućile su im da princa Philipa isprate bez gomila i velike, kraljevske pompe, kao uzoritog oficira i džentlmena, sa svim vojnim, a ne kraljevskim počastima. Uostalom, princ je svoj sprovod isplanirao sam, sa samo 30 članova najuže obitelji i 730 pripadnika vojnih snaga. Možda je tako Kraljici bilo i draže.

image
JONATHAN BRADY/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

Bi li Kraljica neposredno prije 95. rođendana podnijela veliki, dugotrajni, iscrpljujući sprovod s procesijom po londonskim ulicama?

Kako je rekao nadbiskup od Canterburyja, "Kraljica će se oprostiti od svog muža onako kako se uvijek u životu držala, veoma dostojanstveno, veoma hrabro". Doista, Kraljica je sama, bez pratnje, pognute glave, ali sabrana i mirna hodala do svećenika na ulazu u crkvu, a onda sjela sama. U njezinu Bentleyju s kojim je došla do crkve s njom je sjedila samo njezina dvorska dama. Službeno objašnjenje za Kraljičinu čudnu, posve neuobičajenu osamu na sprovodu muža, uz četvero djece i osam unuka? Korona! Zbog protuepidemijskih mjera Kraljica se za vrijeme pogreba i nakon njega neće družiti s ostalim članovima obitelji.

No, možda je Kraljici ipak bilo draže oprostiti se tiho i mirno od svojeg Philipa, 'svoje snage i oslonca', s kojim je bila u braku više od 73 godine, ali ga voli još i puno duže? Možda nije željela priče o tome kome je prvo prišla, tko ju je držao za ruku, s kime se nije ili jest pozdravila srdačno. Ovako, sprovod njezinog Philipa bio je intimni ispraćaj, nešto između nje, Philipa i Boga.

image
STEPHEN LOCK/POOL/SHUTTERSTOCK

Oproštaj od voljenog u miru, intimi - između nje, Philipa i Boga

Naime, Kraljica je veoma religiozna, a veliki, iskreni vjernik bio je i princ Philip. Oni koji žele znati više o Philipu, 'caru zafrkancije', kako ga je opisao unuk Harry, silno duhovitom čovjeku uz kojeg nikada nije bilo dosadno, kako su ga drugi opisivali u bezbrojnim člancima i počastima koje je dobio od obitelji, prijatelja i političara, morali bi ipak krenuti od jedne od njegovih knjiga. Naime, princ Philip, prije braka s Elizabetom, pravoslavni princ od Grčke i Danske, objavio je 14 knjiga, a u svojoj osobnoj biblioteci imao ih je više od 8 tisuća. Jako je puno čitao, kako je sam volio reći, "više da bih nešto naučio i shvatio, nego li da se dobro provedem", a volio je i pisati. Manje je poznato da je on jedini član kraljevske obitelji koji je uvijek sam pisao svoje govore i neke od ponajboljih objavio je i u svojim knjigama. No, njemu osobno bile su najvažnije tri knjige koje je napisao razgovarajući godinama sa svećenikom Michaelom Mannom, dekanom od Windsora, s kojim je otvoreno raspravljao o filozofskim i religioznim pitanjima koja su ga mučila.

"Religiozno uvjerenje je najjača, možda i jedina pokretačka snaga koja može osigurati dostojanstvo i integritet pojedincu", zapisao je princ Philip i Kraljica se zasigurno s njime u tome slaže. Upravo zato Philip je umro mirno, izmiren s Bogom i ljudima, uz svoju Elizabetu u dvorcu Windsor, jednom od svojih domova. Jedinog muškarca kojeg je istinski voljela od 13. godine Kraljica je ispratila mirno, sama, daleko od razuzdanih gomila, ali daleko čak i od svoje velike, razjedinjene obitelji.

Linker
15. travanj 2024 05:22