Svijet u žalosti

Izrazi sućuti stižu i s dvorova diljem svijeta: ‘Philip nam je bio veliki prijatelj, ostat će inspiracija‘

Smrt supruga britanske kraljice, princa Philipa, ražalostila je mnoge stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva, ali i stanovnike i vladare prijateljskih monarhija - najbrže reakcije i izrazi sućuti stigli su s europskih dvorova i, naravno, od britanskog premijera.

U službenom obraćanju britanskoj naciji povodom smrti princa Philipa, britanski premijer Boris Johnson biranim je riječima govorio o pokojniku kojeg je opisao kao ratnog junaka, vrsnog vladara iz sjene, velikog uzora mladih, ali i voljenog supruga, oca, djeda i pradjeda.

"S velikom sam tugom primio vijest iz Buckinghamske palače da je Njegovo kraljevsko visočanstvo, vojvoda od Edinburgha, preminuo u dobi od 99 godina. Princ Philip je stekao naklonost generacija tu u Ujedinjenom Kraljevstvu, diljem Commonwealtha i širom svijeta. Bio je monarški suprug najduže u povijesti, jedan od posljednjih preživjelih u ovoj zemlji koji je služio u Drugom svjetskom ratu na rtu Matapan, gdje su ga spominjali u junačkoj ulozi, i u invaziji na Siciliju, gdje je spasio svoj brod brzim razmišljanjem i iz tog sukoba je preuzeo etiku službe koju je primjenjivao u izazovnom poslijeratnom razdoblju.

Poput ekspertnog kočijaša kakav je i bio, pomogao je upravljati kraljevskom obitelji i monarhijom da i dalje ostane institucija koja je neosporno bitna za postizanje uravnoteženosti i sreće našeg nacionalnog života. Bio je zaštitnik okoliša i jako je brinuo o prirodi, mnogo prije nego što je to bilo u modi. Svojim nagradama za vojvodu od Edinburgha doprinio je i inspirirao živote mnogih mladih te je, na doslovno desecima tisuća događaja, podržao njihove nade i ambicije", kazao je Boris Johnson o preminulom princu kojeg je imao prilike nekoliko puta sresti. Kraj govora posvetio je Philipovoj odanosti kraljici i njihovoj jedinstvenoj povezanosti kao supružnika koji su u braku proveli preko 70 godina.

Čitajte i: Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

"Sjećamo se vojvode prije svega po čvrstoj podršci Njezinu kraljevskom Veličanstvu, ne samo u ulozi monarha koji je bio pored nje svaki dan njezine vladavine, već i kao njenog muža, snage i oslonca dužeg od 70 godina. Njezino Veličanstvo i kraljevska obitelj danas moraju biti s mislima naše nacije. Izgubili su, ne samo vrlo voljenu i cijenjenu javnu ličnost, već i predanog muža, ponosnog i voljenog oca, djeda i, tijekom posljednjih godina, pradjeda. Govoreći o njihovoj zlatnoj godišnjici braka, Njezino Veličanstvo je kazalo da je naša zemlja dugovala njenom suprugu 'više nego što bi on ikad tražio ili što ćemo mi ikad znati' i siguran sam da je to točno", tužno je zaključio britanski premijer.

Dvorovi spuštaju zastave na pola koplja

Očekivano, izrazi sućuti pristižu iz svih dijelova svijeta, pogotovo izdrugih monarhija i kraljevskih obitelji. Nizozemska kraljevska obitelj odala je počast preminulom Philipu, koju su poslali kralj Willem-Alexander, kraljica Máxima i princeza Beatrix.

"Sjećamo se Njegovog visočanstva Philipa s vleikim poštovanjem. Posvetio je svoj dug život služenju britanskom narodu i svojim brojnim dužnostima i obvezama. Njegova živahna osobnost ostavila je nezibrisiv utisak. Naši izrazi suosjećanja s ljubavlju idu njenom veličanstvu kraljici Elizabeti i svim članovima kraljevske obitelji", napisali su na nizozemskom dvoru.

Čitajte i: Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100. rođendan...

Tople izraze sućuti poslali su i s belgijskog dvora, gdje su uz posvetu kralj Philippe i kraljica Mathilde objavili i zajedničku fotografiju s britanskim kraljevskim parom.

"Duboko smo ožalošćeni odlaskom njegova visočanstva princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Želimo izraziti najdublju sućut njenom veličanstvu Kraljici, britanskoj kraljevskoj obitelji i narodu Ujedinjenog Kraljevstva. Uvijek ćemo njegovati sjećanja na naše tople susrete. Philippe i Mathilde".

U izjavi kralja Haralda od Norveške, istaknuto je da će Philipu odati počast spuštanjem državne zastave na pola koplja, na balkonu palače - na dan smrti i na dan pogreba.

"S velikom žalosti kraljevska obitelj je primila poruku da je njegovo visočanstvo vojvoda od Edinburgha preminuo. Naše misli su s kraljicom Elizabetom i užom obitelji. Izraze sućuti šaljemo i cijelom Britanskom narodu", stoji između ostalog u poruci iz Norveške.

Čitajte i: Nacionalna žalost u Velikoj Britaniji! Kraljica Elizabeta II. ima pravo na kratko službeno tugovanje

Kralj Carl XVI Gustaf od Švedske za Philipa je rekao da je "inspiracija svima nama".

"Kraljica i ja smo duboko ožalošćeni viješću o smrti njegova visočanstva vojvode od Edinburgha. Princ Philip je bio veliki prijatelj naše obitelji mnogo godina, to je odnos koji smo duboko cijenili. Njegovo služenje zemlji ostat će inspiracija svima nama. Šaljemo svoju iskrenu sućut njenom veličnastvu kraljici, kraljevskoj obitelji i narodu Ujedinjenog Kraljevstva".

Linker
18. travanj 2024 08:53