Šest portreta

Helen Mirren, Clarie Foy ili Olivia Colman: Koja vam je glumica u ulozi kraljice najbolja?

Svaka ju je igrala na svoj način, no Helen Mirren imala je najgori zadatak: portretirala je emocionalno nedostupnu Elizabetu II. tijekom najtežeg tjedna.

Intrigantan život Elizabete II. bio je predložak brojnih filmova i serija: katkad je bilo dovoljno najaviti tko će prestižnu ulogu dobiti kraljice da krenemo guglati ne bi li provjerili koliko joj je odabrana dramska umjetnica slična. Krenula bi nagađanja hoće li ju uspjeti "skinuti", ponoviti njen pogled ispod uočljivih naočala, kopirati kraljičin hod, osmijeh u kutu usana, oživjeti njenu razigranost i vedrinu iz mladih dana? Odabrali smo šest glumica koje su je tumačile na velikom i malom platnu, procijenite koja joj najviše nalikuje.

image

Claire Foy u seriji ‘ Kruna‘.

LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

Nagrađivana britanska glumica Claire Foy tumači ulogu mlade kraljice u seriji "Kruna": igra ju kao ženu koja unatoč mladosti rijetko dopušta da emocije zasjene njezin osjećaj dužnosti, piše Tatler. Bio je to pun pogodak jer je za tu ulogu dobila Zlatni globus, Emmy te nagradu SAG.

image

Olivia Colman u seriji ‘ Kruna‘.

SOPHIE MUTEVELIAN/NETFLIX/KOBAL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Olivia Colman preuzela je ulogu kraljice u srednjim godinama u seriji Kruna. Podjednako je sjajna, odmjerena, posvećena detaljima. Briljirala je oslikavajući kraljičin kompliciran odnos s bivšom premijerkom, Margaret Thatcher te njezin napor uvesti red u svoju obitelj u kojoj su se početkom 90-ih zaredali skandalozni razvodi.

image

Helen Mirren u filmu ‘Kraljica‘.

MIRAMAX/EVERETT/PROFIMEDIA

Helen Mirren mnogima je nenadmašna u naslovnoj ulozi u filmu "Kraljica". Bila joj je to jedan od najtežih zadataka u karijeri jer je Elizabetu II. bilo teško pročitati. Dugo ju je proučavala pokušavajući dokučiti kako oslikati monarha koji u trenutku pogibije princeze Diane tvrdoglavo odbija pokazati osjećaje i prkosi podanicima?

image

Sarah Gadon u filmu ‘Girls Night Out‘.

RINGO/PACIFIC COAST NEWS/PROFIMEDIA

Sarah Gordon oslikala je kraljicu iz razdoblja kada je bila princeza. U trenutku kad se u Londonu slavi dan pobjede u II. svjetskom ratu, princeze Elizabeth i Margaret iskradu se iz Buckinghamske palače jer žele tulumariti. Bio je to vjerojatno jedini put kad se buduća kraljica malo opustila, pa čak i flertovala. Događaj je navodno istinit.

image

Samantha Bond u TV filmu ‘‘The Queen and I‘

MCPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I britanska glumica Samantha Bond, poznata po ulozi Miss Moneypenny u filmovima o Jamesu Bodnu s Pierceom Brosnanom, okušala se u ulozi svih uloga, u televizijskom filmu "Kraljica i ja". Temelji se na romanu Sue Townsend o zamišljenoj situaciji: kraljevska obitelj je svrnuta i prisiljena živjeti u skromnim uvjetima.

image

Freya Wilson u filmu ‘ Kraljev govor‘.

WEINSTEIN COMPANY COLLECTION/EVERETT/PROFIMEDIA

Freya Wilson najmlađa glumica na popisu, tumačila je malu princezu Elizabeth u drami "Kraljev govor" o kraljičinom ocu, kralju Georgeu VI. I njegovoj borbi s mucanjem. Smatra se da joj nevjerojatno nalikuje.

Sve su glumice ponosne što su imale priliku oslikati obožavani simbol nacije, bez kojeg više ništa neće biti isto. Ili hoće? To je već druga priča.

Linker
18. travanj 2024 07:44